Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objasnio je zašto je Nacionalni stožer odobrio večerašnju procesiju na Hvaru.


Procesija Za križen, jedinstveni izraz pučke pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koja se održava već pet stoljeća, održat će se i ove godine, no u njoj će zbog pandemije koronavirusa moći sudjelovati samo 15 ljudi.

Vezani članci Ilustracija Preminule četiri osobe: Objavljeni novi podaci, pogledajte stanje po županijama Korona brojke u porastu - 4 Fatalna pogreška u testiranju na koronu: Tisuće pozitivnih testova prijavljivali kao negativne, zbog čega je možda došlo i do smrtnih slučajeva

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je zašto su dopustili održavanje procesije, a na snazi su mjere zaštite od epidemije koronavirusa. Kaže da su dali dozvolu jer taj tradicionalni događaj  građanima puno znači.

''Odlučili smo da se dopusti procesija Za križen jer se radi o starom, zaštićenom običaju koji je prijavljen UNESCO-u'', rekao je prvi hrvatski epidemiolog i dodao da su propisali da može sudjelovati svega 15 osoba. ''Ne može biti jedna ili dvije osobe jer se to odvija noću i jer je križ težak'', objasnio je Capak. Istaknuo je da se mjere moraju poštivati i da će sudionici biti na razmaku i bez komunikacije i dodira. Na odluku je utjecalo, objasnio je, i to što na Hvaru nema nijednog zabilježenog slučaja koronavirusa.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju