Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objasnio je zašto je Nacionalni stožer odobrio večerašnju procesiju na Hvaru.


Procesija Za križen, jedinstveni izraz pučke pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koja se održava već pet stoljeća, održat će se i ove godine, no u njoj će zbog pandemije koronavirusa moći sudjelovati samo 15 ljudi.

Vezani članci Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac Istarski stožer zahtijeva da s početkom veljače sami donose odluke o mjerama Članovi Nacionalnog kriznog stožera i testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 U Hrvatskoj zabilježena 643 nova slučaja zaraze. Preminule 32 osobe. Riječka bolnica objavila dobru vijest

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je zašto su dopustili održavanje procesije, a na snazi su mjere zaštite od epidemije koronavirusa. Kaže da su dali dozvolu jer taj tradicionalni događaj  građanima puno znači.

''Odlučili smo da se dopusti procesija Za križen jer se radi o starom, zaštićenom običaju koji je prijavljen UNESCO-u'', rekao je prvi hrvatski epidemiolog i dodao da su propisali da može sudjelovati svega 15 osoba. ''Ne može biti jedna ili dvije osobe jer se to odvija noću i jer je križ težak'', objasnio je Capak. Istaknuo je da se mjere moraju poštivati i da će sudionici biti na razmaku i bez komunikacije i dodira. Na odluku je utjecalo, objasnio je, i to što na Hvaru nema nijednog zabilježenog slučaja koronavirusa.