Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ljudima puno znači

''Križ je težak'': Capak objasnio zašto su, unatoč mjerama, dopustili procesiju na Hvaru

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objasnio je zašto je Nacionalni stožer odobrio večerašnju procesiju na Hvaru.

Procesija Za križen, jedinstveni izraz pučke pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koja se održava već pet stoljeća, održat će se i ove godine, no u njoj će zbog pandemije koronavirusa moći sudjelovati samo 15 ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove mjere U kafićima će uskoro dežurati COVID redari, ali nije baš jasno što će točno raditi: "Bit će otkaza i zatvaranja..." Krunoslav Capak MASKE SU KORISNE Stožer priprema mjere za predstojeće blagdane, razmišljaju i o kaznama. Capak otkrio zašto nije došao u Dnevnik Nove TV

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je zašto su dopustili održavanje procesije, a na snazi su mjere zaštite od epidemije koronavirusa. Kaže da su dali dozvolu jer taj tradicionalni događaj  građanima puno znači.

''Odlučili smo da se dopusti procesija Za križen jer se radi o starom, zaštićenom običaju koji je prijavljen UNESCO-u'', rekao je prvi hrvatski epidemiolog i dodao da su propisali da može sudjelovati svega 15 osoba. ''Ne može biti jedna ili dvije osobe jer se to odvija noću i jer je križ težak'', objasnio je Capak. Istaknuo je da se mjere moraju poštivati i da će sudionici biti na razmaku i bez komunikacije i dodira. Na odluku je utjecalo, objasnio je, i to što na Hvaru nema nijednog zabilježenog slučaja koronavirusa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene