Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje trebaju li oni koji su preboljeli koronavirus i dalje nositi zaštitne maske.


Oni koji su preboljeli koronavirus, iako imaju imunitet, i dalje moraju nositi zaštitne maske. To je danas objasnio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Vezani članci Cjepivo AstraZenece Kanada donijela odluku o cjepivu AstraZenece: Neće obustaviti upotrebu, ali preispituju jedan savjet Videozid o cijepljenju u Hrvatskoj - 5 Vlada ima plan - do kraja lipnja cijepiti 55 posto odraslih. Pogledajte koliko smo cjepiva dosad dobili, a koliko iskoristili

''Nošenje maski preporučuje se svima jer ne možete znati nalazi se možda virus u tom trenutku na sluznici, iako je osoba preboljela virus. Isto tako će biti i nakon cijepljenja. Nećemo svi odmah prestati nositi maske, nego ćemo ih preporučivati do trenutka dok se ne zaključi da je nepotrebno nositi maske'', rekao je.

''U ovom se trenutku još svima preporučuje da nose maske'', poručio je Krunoslav Capak.

Kada je riječ o "bakrenim" maskama, za koje je inspekcija otkrila da nisu odgovarajuće, u Stožeru kažu da smo ''izloženi različitim proizvodima i deklaracijama s naznakom da štite od svih virusa i bakterija''.

''Konkretno, te su se maske pokazale neodgovarajuće, zbog čega je reagirala inspekcija Ministarstva zdravstva, te će se naći na tržištu kad se ti nedostaci uklone'', kažu iz Stožera.

Upit o problemu s maskama poslali smo i Ministarstvu zdravstva iz kojega kažu da su maske provjeravali jer se ''ne radi o 'konvencionalnim' kirurškim maskama''.

''Pregledom popratne dokumentacije utvrđeno je da proizvođač, suprotno od navoda na pakiranju, predmetni proizvod ne smatra anti-virusnom maskom. Osim toga podaci na pakiranju nisu ni u skladu s primijenjenom normom EN 14683:2019 za kirurške maske budući da se na vanjskom pakiranju predmetnih maski navodi tvrdnja da maska štiti korisnika od zaraze virusima i bakterijama te da je namijenjena za višekratnu uporabu'', stoji u odgovoru Ministarstva. Dodaju da se ''bakrene'' maske do daljnjeg ne mogu uvoziti u Hrvatsku, dok se ne otklone utvrđene nepravilnosti.