Što članovi Nacionalnog stožera kažu o rekordnim brojkama i koliko će ih teško biti obuzdati pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus člana stožera Krunoslava Capaka.

Galerija


Članovi nacionalnog stožera danas popodne u Vladi su se sastali s premijerom i razgovarali o brojkama u posljednjih nekoliko dana, kada se obaraju rekordi po broji novozaraženih koronavirusom. Danas je zabilježeno čak 255 novih slučajeva. O epidemiološkoj situaciji s članom stožera Krunoslavom Capakom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Od sutra nove mjere u Lici, za sva mjesta osim jednog: Na svadbama i sprovodima do 50 ljudi, maske obvezne u svim zatvorenim prostorima Koronavirus u Hrvatskoj U Hrvatskoj 70 novooboljelih, pet osoba preminulo: Porast broja zaraženih u jednoj županiji zbog svadbe, očekuje se još slučajeva

Capak kaže da su sa premijerom na sastanku bili on, Božinović, Markotić i Beroš te razmjenjivali informacije i komentirali situaciju, ali nisu došli ni do kakvih zaključaka. Uskoro će pozvati i predstavnike lokalnih stožera u Zagreb na sastanak kako bi razgovarali o aktivnostima i mjerama koje nas čekaju na jesen.

"Mislimo da su mjere dobre. Nažalost ne drže ih se svi. Puno ljudi došlo je na obalu, sezona je iznad očekivanja. Masa mladih je na obali, a simptomi bolesti su nam povoljni, većina koji obole nemaju simptome pa se ponašala kao da se ništa ne događa i zabavljali su se i u noćnim klubovima i izvan, a sad kad se vraćaju na kontinent, ispada da su više pozitivni nego što je očekivano. Važno da ih uhvatimo što više pri povratku s tih rizičnih događaja i mjesta, izoliramo i stavimo kontakte u izolaciju", rekao je Capak i dodao kako epidemiolozi na tome intenzivno rade.

Capak je objasnio i zašto Hrvatska nema popis zemalja iz kojih bi bilo zabranjeno ući u zemlju. Kaže kako su se kriteriji dogovarali prije sezone prema preporukama Europske unije koje su bile da se granice otvore prema zemljama slične epidemiološke situacije. "U cilju nam je bilo pozvati što više građana EU-a u Hrvatsku", kazao je te istaknuo kako je većina europskih zemalja "zelena prema Hrvatskoj". No dodao je i kako "intenzivno razmišljamo da stavimo neke zemlje na crvenu listu, s višom incidencijom zaraze od nas. Mi smo na sredini", kazao je.

Ističe i kako su kriteriji o broju zaraženih na 100.000 stanovnika relativni te je većina zemalja koje su nas stavile na "crvene liste" te mjere donijela privremeno.

Na pitanje o novim maskama koje navodno uništavaju virus Capak odgovara da su dobili tu infomaciju te su njegovi asistenti pokušali pronaći literaturu, ali podataka o tome nema.

"Bitno je reći da je svaka takva zaštitna maska koja se deklarira da je virucidna treba proći ispitivanja. Za sada nemamo potvrdu i ne bih ih preporučio", kazao je Capak te dodao kako su od HALMED-a tražili informacije o tim maskama.

Za kraj je komentirao ispomoć epidemiolozima od mladih liječnika. Kaže kako je procjena da će ih biti 159, ali svake godine medicinu završi 300 liječnika, a pokušava se s ministarstvom promijeniti uvjeti rada pod nadzorom, koji mladi liječnici moraju proći, te da se za taj rad prizna i epidemiologija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr