Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STOŽER SE SASTAO S PREMIJEROM

Capak o rekordnim brojkama: "Mislimo da su mjere dobre. Nažalost, ne drže ih se svi". Komentirao je i nove maske za koje se tvrdi da uništavaju koronu

Krunoslav Capak i Valentina Baus - 2
Krunoslav Capak i Valentina Baus - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krunoslav Capak i Valentina Baus - 1 Krunoslav Capak i Valentina Baus - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Capak i Valentina Baus - 2 Krunoslav Capak i Valentina Baus - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krunoslav Capak i Valentina Baus - 3 Krunoslav Capak i Valentina Baus - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Krunoslav Capak i Valentina Baus - 4 Galerija 1/4 >>
Što članovi Nacionalnog stožera kažu o rekordnim brojkama i koliko će ih teško biti obuzdati pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus člana stožera Krunoslava Capaka.

Članovi nacionalnog stožera danas popodne u Vladi su se sastali s premijerom i razgovarali o brojkama u posljednjih nekoliko dana, kada se obaraju rekordi po broji novozaraženih koronavirusom. Danas je zabilježeno čak 255 novih slučajeva. O epidemiološkoj situaciji s članom stožera Krunoslavom Capakom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV - 2 o strategiji i novim mjerama Capak za Dnevnik Nove TV: "Nećemo smanjivati vrijeme izolacije, ali ćemo produžiti rok trajanja imuniteta nakon COVID-19" Slika nije dostupna Nove mjere U kafićima će uskoro dežurati COVID redari, ali nije baš jasno što će točno raditi: "Bit će otkaza i zatvaranja..."

Capak kaže da su sa premijerom na sastanku bili on, Božinović, Markotić i Beroš te razmjenjivali informacije i komentirali situaciju, ali nisu došli ni do kakvih zaključaka. Uskoro će pozvati i predstavnike lokalnih stožera u Zagreb na sastanak kako bi razgovarali o aktivnostima i mjerama koje nas čekaju na jesen.

"Mislimo da su mjere dobre. Nažalost ne drže ih se svi. Puno ljudi došlo je na obalu, sezona je iznad očekivanja. Masa mladih je na obali, a simptomi bolesti su nam povoljni, većina koji obole nemaju simptome pa se ponašala kao da se ništa ne događa i zabavljali su se i u noćnim klubovima i izvan, a sad kad se vraćaju na kontinent, ispada da su više pozitivni nego što je očekivano. Važno da ih uhvatimo što više pri povratku s tih rizičnih događaja i mjesta, izoliramo i stavimo kontakte u izolaciju", rekao je Capak i dodao kako epidemiolozi na tome intenzivno rade.

Capak je objasnio i zašto Hrvatska nema popis zemalja iz kojih bi bilo zabranjeno ući u zemlju. Kaže kako su se kriteriji dogovarali prije sezone prema preporukama Europske unije koje su bile da se granice otvore prema zemljama slične epidemiološke situacije. "U cilju nam je bilo pozvati što više građana EU-a u Hrvatsku", kazao je te istaknuo kako je većina europskih zemalja "zelena prema Hrvatskoj". No dodao je i kako "intenzivno razmišljamo da stavimo neke zemlje na crvenu listu, s višom incidencijom zaraze od nas. Mi smo na sredini", kazao je.

Ističe i kako su kriteriji o broju zaraženih na 100.000 stanovnika relativni te je većina zemalja koje su nas stavile na "crvene liste" te mjere donijela privremeno.

Na pitanje o novim maskama koje navodno uništavaju virus Capak odgovara da su dobili tu infomaciju te su njegovi asistenti pokušali pronaći literaturu, ali podataka o tome nema.

"Bitno je reći da je svaka takva zaštitna maska koja se deklarira da je virucidna treba proći ispitivanja. Za sada nemamo potvrdu i ne bih ih preporučio", kazao je Capak te dodao kako su od HALMED-a tražili informacije o tim maskama.

Za kraj je komentirao ispomoć epidemiolozima od mladih liječnika. Kaže kako je procjena da će ih biti 159, ali svake godine medicinu završi 300 liječnika, a pokušava se s ministarstvom promijeniti uvjeti rada pod nadzorom, koji mladi liječnici moraju proći, te da se za taj rad prizna i epidemiologija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene