Obavijesti Video Pretražite Navigacija
donesene su prekasno

Krešimir Luetić o novim mjerama: "Stvarnost pokazuje da je Hrvatska izgubila kontrolu nad epidemijom"

Krešimir Luetić
Krešimir Luetić Foto: DNEVNIK.hr
Doktor Krešimir Luetić, Predsjednik Hrvatske liječničke komore za DNEVNIK.hr komentirao je nove mjere u borbi protiv koronavirusa koje je danas predstavila Vlada.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore kaže da je Hrvatska izgubila kontrolu nad epidemijom. Podsjeća da su liječnici još početkom mjeseca tražili strože mjere, ali se državna administracija oglušila.

"Stvarnost pokazuje da je Hrvatska izgubila kontrolu nad epidemijom. Sustav praćenja kontakata ne funkcionira više, većina novozaraženih ne dolazi iz samoizolacije. Udio pozitivnih u testiranima je već mjesec dana prosječno 30 %, što znači da sadašnji broj testiranja ne pomaže značajno u borbi protiv epidemije. Broj novozaraženih stoga nije relevantan podatak na temelju kojeg bi se trebale donositi odluke o mjerama.

Šest liječničkih udruženja zatražilo je 2. studenog uvođenje strogih mjera. Nažalost, državna administracija se na taj zahtjev struke oglušila", odgovorio je Luetić na upit DNEVNIK.hr-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što je s misama? Hrvatska ulazi u mali lockdown! Zatvaraju se kafići i restorani, nema vjenčanja, adventa, teretana: ''Razmišljamo i o kaznama''

Pročitajte i ovo Ivan Đikić povećati broj testiranja Đikić podržao nove mjere, premijeru udijelio nekoliko savjeta: "Obavezno uvedite kazne za sve koji ih krše"

Liječnik ističe da se od početka mjeseca broj hospitaliziranih gotovo udvostručio, a broj bolesnika na respiratoru narastao je 2,5 puta. COVID je zadnjih dana postao drugi uzrok smrtnosti na dnevnoj razini u državi, a u proteklih mjesec dana od ove bolesti je preminulo 1100 ljudi.

Po kojim su kriterijima donesene mjere?

"Brojke jasno pokazuju da su mjere donesene kasno. Premda kasno, dobro je da su donesene, a njihove prve rezultate možemo očekivati tek kroz 2-3 tjedna. HLK smatra da je u ovom trenutku nužno uvesti i dodatna mjera uvođenja online nastave za srednje škole i za više razrede osnovne škole (5.-8. razred) smatramo nužnim", kaže Luetić te dodaje kako HKL smatra da je nepostojanje jasnih i javnih kriterija za uvođenje ili ukidanje pojedinih mjera glavni nedostatak današnje odluke.

"To smo od Vlade zatražili još početkom studenog i sada ponavljamo taj zahtjev. Naime, nepoznato je koji su točno bili kriteriji za danas donesene mjere. Tražimo da Vlada donese kriterije za tzv. semafor tj. unaprijed, javno definirane kriterije za uvođenje ili ukidanje svake mjere u narednom razdoblju, kao što su donijele brojne europske vlade. To će našim građanima i poslovnim subjektima olakšati prilagodbu na mjere jer smanjuje razinu neizvjesnosti", kaže liječnik te ističe da je HKL smatra i kako je nužno da Vlada dodatno financijski nagradi zdravstvene radnike koji direktno liječe bolesne od COVID-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene