Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatajili putovanje tijekom epidemije

Predsjednik Liječničke komore o zaraženim liječnicima u KBC-u Zagreb: ''Treba utvrditi sve činjenice. Ovo je vrijeme društvene odgovornosti''

Sankcije nesavjesnim liječnicima zagrebačkog KBC-a treba izreći Hrvatska liječnička komora. Predsjednik Komore Krešimir Luetić kazao je da se najprije trebaju utvrditi sve okolnosti slučaja. Istaknuo je da se cijelo društvo treba ponašati odgovorno.

O nesavjesnom ponašanju liječnika u KBC-u Zagreb, koji nisu prijavili putovanje u inozemstvo i sada su pozitivni na koronavirus, u Dnevniku Nove TV govorio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić. Istaknuo je da ovo ''vrijeme društvene odgovornosti građana, zdravstvenih djelatnika i državnih dužnosnika''. Luetić kaže da je od ravnatelja zagrebačkog KBC-a Ante Ćorušića zatražio je relevantne pojedinosti o ovom slučaju.

S obzirom na to da su liječnici sada bolesni, od njih će se očitovanje zatražiti nakon što ozdrave, kazao je Luetić i dodao da ne može predvidjeti eventualne sankcije za liječnike. ''Postupak je jasan, a hoće li do njega doći… Ne mogu prejudicirati ni eventualne sankcije. Moramo pričekati utvrđivanje svih činjenica'', rekao je Krešimir Luetić.

Pročitajte i ovo Vili Beroš 128 liječnika i sestara u izolaciji Beroš o liječnicima KBC-a Zagreb koji nisu prijavili da su putovali u inozemstvo: ''Nisam to od njih očekivao. Žao mi je što se to dogodilo''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozitivno šest liječnika Potvrđena još četiri slučaja koronavirusa u Hrvatskoj. Od srijede se na mjesec dana uvodi niz novih ograničenja

Ravnatelj HLK-a istaknuo je da se Komori tijekom epidemije javljaju i umirovljeni liječnici koji su spremni staviti se na raspolaganje. Javljaju se i mladi liječnici koji su fakultet tek završili. ''Svi su spremni dati svoj obol u borbi protiv epidemije'', kaže Luetić.

Ipak, kada je riječ o liječnicima koji su fakultet tek završili, postoji birokratski problem. ''Šezdesetak mladih kolega koji su završili staž čekaju polaganje državnog ispita na Ministarstvu zdravstva i spremni su već sutradan početi s radom'', rekao je Luetić i poručio da očekuje da Ministarstvo pronađe način da se i mladim liječnicima omogući ulazak u sustav.

Zasad u borbi s epidemijom glavni riječ vode epidemiolozi, a na udaru su i infektolozi te djelatnici hitne medicine. Krešimir Luetić kaže da bi u razvoju epidemije najviše žrtve mogli podnijeli odjeli Intenzivne njege i pulmologije koji će zbrinuti najteže slučajeve. Ravnatelj Komore nada se da će biti dovoljno liječnika.

''Hladni pogon je ukinut i samim time je smanjen program koji se inače odvija, tako da na dispoziciji imamo više liječnika nego inače. Bitna stvar, koju mislimo da je razumno učiniti, je da se jedan dio ljudi izdvoji iz zdravstvenog sustava kako bi bili pripravni i kako bi ih na neki način zaštitili u slučaju većeg pobola liječnika'', govori Krešimir Luetić. Kaže da bi se to moglo učiniti uvođenjem smjenskog rada.

Ravnatelj Hrvatske liječničke komore kaže da su spremni na sve scenarije, što uključuje i mobilne bolnice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene