Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj 223 nova slučaja

Stožer donio nove mjere za tri županije, u domu u Delnicama zaraženo i pet djelatnika: "Većina pozitivnih ima blagu kliničku sliku''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni stožer u petak je objavio da su zabilježena 223 nova slučaja zaraze. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je ukupno 1226.

* U Hrvatskoj je zaraza koronavirusom potvrđena kod 15.795 osoba

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

* Preminulo je 266 osoba

* Trenutačno je 1226 aktivnih slučajeva

* Na bolničkom su liječenju 273 oboljele osobe

* Na respiratoru su 22 pacijenta

Tijek događaja pratite u nastavku:

20:27 Krapinsko zagorska županija poslala je nadopunu priopćenja u kojem navode kako je evidentirano 14 novih osoba pozitivnih. Kažu kako je preminula1 osoba. Ozdravilo je 6 osoba, pristiglo je 66 negativnih nalaza, dok se čekaju rezultati za još 69 uzorka.Ukupni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 94. U samoizolaciji se nalazi 510 osoba.

15:00 Nacionalni stožer civilne zaštite donio je nove mjere za tri županije. U Krapinsko-zagorskoj korosnici domova za starijem uz neke iznimke, ne smiju napuštati dom, a zaposlenicima se preporučuje da ne odlaze stručne skupove. Uvodi se obveza vođenja evidencije sudionika okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 20 ljudi. Produžene su ranije donesene mjere za Virovitičko-podravsku županiju do 11. listopada. U Zagrebačkoj županiji također su produljene mjere, a na privatnim proslavama može biti najviše 20 ljudi. Detaljnije pogledajte ovdje.

14:02 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano 14 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Ozdravila je jedna osoba, pristiglo je 66 negativnih nalaza, dok se čekaju rezultati za još jedan uzorak. Ukupni broj aktivnih slučajeva je 100. U samoizolaciji se nalazi 661 osoba.

13:24 U Karlovačkoj županiji 14 je novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Oboljelo je sedam muškaraca i sedam žena. Devet je osoba iz Karlovca, dvije osobe iz Duge Rese, dvije iz Netretića i jedna iz Ozlja.

Devet osoba nalazi se na bolničkom liječenju, od čega je jedna osoba težeg zdravstvenog stanja. U samoizolaciji se nalazi 521 osoba. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 319 osoba.

13:17 Virovitičko-podravska županija bilježi osam novozaraženih virusom SARS-CoV-2, po četvero muškaraca i žena. Od navedenih osam, četiri su mlađe, tri su srednje, a jedna je starije životne dobi. Svi imaju blaže kliničke simptome bolesti COVID-19.

Epidemiološkom obradom potvrđeno je kako su dvije osobe kontakti već ranije inficiranih i nalazile su se u samoizolaciji, a kod dvoje je konstatirano kako su se zarazili na jednoj privatnoj zabavi, s koje je do sada za već ukupno osam ljudi detektiran virus. U Općoj bolnici Virovitica trenutačno je hospitalizirano petero pacijenata. U samoizolaciji se nalaze 244 osobe. U KBC-u Osijek tri su osobe s područja Virovitičko-podravske županije.

12:34 Nakon jučer provedenog testiranja korisnika i zaposlenika privatnog Doma za starije osobe u Delnicama, prisutnost virusa Covid 19 potvrđena je kod još 31 osobe. U spomenutom Domu, prema današnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, ukupno je 61 zaražena osoba, a pet ih je hospitalizirano u riječkom KBC. Zaraženo je pet djelatnika.

Osim iz Doma, pozitivno je još 14 osoba s područja Primorsko-goranske županije, a svi oni kontakti su ranije zaraženih osoba. Kako je danas medije izvijestio ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović, u ovoj lošoj vijesti oko prodora virusa u delnički Dom za starije osobe, dobra je da je klinička slika većine zaraženih stabilna, odnosno bez ozbiljnijih su simptoma.

"Do sada je testirano 93 korisnika i djelatnika i kod 61 je pozitivan nalaz na koronavirus. Epidemiolozi s posebnom pažnjom vode ovaj slučaj, kako bi se virus ne bi proširio izvan Doma", rekao je Mićović. Provedena je dezinfekcija doma i trijaže, što znači da su odvojeni nezaraženi od oboljelih korisnika doma. Prema riječima glavnog epidemiologa Dobrice Rončevića, u koordinaciji između KBC Rijeka, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu, svim zaraženima u Domu je osigurana 24 satna liječnička skrb na način da je uvedeno dežurstvo dvojice liječnika Doma zdravlja.

"Ukoliko se bilo kome od štićenika stanje pogorša biti će hitno prebačeni u KBC. Većina je za sada blage kliničke slike, a ima i asimptomatskih slučajeva", rekao je Rončević. Ukupno je u PGŽ 125 aktivnih slučajeva koronavirusa, a u samoizolaciji je 418 osoba. U protekla 24 sata četiri osobe su ozdravile, a dvoje ih je, nažalost, umrlo.

11:58 Do sada je u Međimurju testirano ukupno 6395 osoba. Od jučer neobrađenih 90 uzetih uzoraka, osam nalaza je pozitivno. Do 11 sati testirano je 83 osobe i svi su u obradi. Trenutačno je mjera samoizolacije određena za 720 osoba.

Trenutačno je 59 aktivnih slučajeva (12 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 20 osoba sa svadbene svečanosti, 11 osoba kontakt s oboljelima koji su prisustvovali svadbi, 12 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim, dvije osobe koje su se vratile sa ljetovanja te dvije osobe strani državljani koji rade na području Međimurske županije).

11:00 U Zagrebu su od jučer oboljele još 33 osobe. Testirana je 671 osoba. Većina novih oboljelih kontakti su s oboljelima.

Jedan novooboljeli učenik je srednje škole, pa su 24 učenika srednje škole u samoizolaciji. Samoizolacija je u Zagrebu određena za 185 osoba koji su bili u kontaktu s oboljelim. Ukupno je 315 aktivnih slučajeva.

10:48 U Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Kod jedne osobe radi se o bliskom kontaktu prethodno potvrđene COVID-19 pozitivne osobe, a kod druge osobe nepoznat je izvor zaraze. Obje osobe liječit će se kod kuće.

U istom razdoblju oporavile su se tri nove osobe. Aktualni broj aktivnih slučajeva je 13, a navedenoj brojci valja i dalje pribrojiti dvije hospitalizirane osobe iz druge županije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se pet osoba, od čega su tri osobe iz Varaždinske županije, dok se na liječenju kod kuće nalazi deset osoba.

10:34 Na području Šibensko-kninske županije tri osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; jedna s prebivalištem u Šibeniku te dvije osobe koje borave na području Šibenika, a prebivalište im je drugdje.

Oboljela je i jedna osoba s prebivalištem u Drnišu koja dulje vrijeme boravi u Splitu, gdje je i bila izložena zarazi. Trenutačno je 15 aktivnih slučajeva oboljenja od infekcije COVID-19. Tri se osobe liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovan je 141 uzorak za testiranje na virus SARS-CoV-2. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno su 94 osobe.

10:16 Na području Zagrebačke županije trenutačno je aktivno 211 slučajeva. U odnosu na podatke od jučer oboljele su 24 osobe (sedam iz Velike Gorice, po tri iz općina Križ i Brckovljani, po dvije iz Zaprešića, Dugog Sela te općina Stupnik i Rugvica, a u Vrbovcu i općinama Brdovec i Kloštar-Ivanić po jedna je oboljela osoba). Izliječeno je 14 osoba.

Od 24 novooboljele osobe devet su kontakti prethodno oboljelih, četiri slučaja povezana su s boravkom u BiH, dva sa svadbama, dok je za devet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 56 osoba.

S obzirom na to da u ponedjeljak 28. rujna istječe 14 dana od kada su na snazi posebne epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije, Županijski stožer civilne zaštite zatražio je od Nacionalnog stožera produljenje mjera, uz manje izmjene, do kraja listopada. Mjere se odnose na privatne svečanosti, proslave i pogrebe, a detalje možete pročitati ovdje.

10:11 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tri su novozaražene osobe COVID-om, a riječ je o dvije osobe iz Bjelovara i jednoj iz Daruvara.

Ukupno je tako sada aktivno 28 slučajeva zaraze koronavirusom na području županije. Trenutačno se u samoizolaciji nalaze 492 osobe.

10:06 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika (za jednu mušku osobu je utvrđena epidemiološka veza), jednoj ženskoj osobi iz Stona i Opuzena te jednoj ženskoj osobi iz Metkovića (utvrđena epidemiološka veza).

Izliječeno je osam osoba – tri iz Dubrovnika, po jedna iz Metkovića, Ploča i Župe dubrovačke te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području županije. U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirano je 17 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije. U samoizolaciji je 380 ljudi.

10:04 U Hrvatskoj je od jučer preminulo petero oboljelih. Dvije muške osobe preminule su u KB-u Dubrava (1937. i 1943. godište), jedna u KBC-u Split (1950. godište) te jedna u KBC-u Rijeka (1937. godište). Jedna ženska osoba preminula je u KIB-u "Dr. Fran Mihaljević" (1957. godište), objavio je koronavirus.hr na Twitteru.

9:55 U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u protekla 24 sata obrađeno je ukupno 236 uzoraka, od kojih je 11 bilo pozitivno na koronavirus.

Četiri novopozitivne osobe imaju boravište u Osijeku, po dvije u Đakovu i općini Čepin, a po jedna na u Belišću i Donjem Miholjcu te općini Strizivojna.

Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 17 pacijenata oboljelih od COVID-19, a i dalje su četiri na respiratoru. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 39 kontakata novopozitivnih, pa su pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 474 osobe.

9:52 Na području Zadarske županije šest je novooboljelih osoba od koronavirusa. Među novooboljelima je jedna ukrajinska državljanka koja će izolaciju provesti na području Zadarske županije.

Ostali su novozaraženi, tri ženske i dvije muške osobe, iz Zadra (2), Galovca (1), Pakoštana (1) i Poličnika (1). Aktivni nadzor provodi se nad 298 stanovnika, a istekao je za njih 7370.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 17 bolesnika oboljelih od COVID-a, od kojih je jedan na respiratoru.

9:51 U posljednja 24 sata zabilježena su 223 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1226. Među njima su 273 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta.

Pet osoba je preminulo. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 15.795 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 266 preminulo. Ukupno su se oporavile 14.303 osobe, od toga 192 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 8898 osoba. Do danas je ukupno testirano 284.449 osoba, od toga 5414 u posljednja 24 sata.

9:48 Nacionalni stožer objavio je Smjernice za liječenje oboljelih od COVID-19. Više o kliničkim slikama oboljelih i dostupnim oblicima i preporučenim dozama antivirusnih i imunomodulacijskih lijekova možete pročitati ovdje.

9:37 Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 473 obrađena testa 39 je novooboljelih osoba, i to iz Splita 19, po tri iz Kaštela, Makarske i Solina, po dvije iz Dugog Rata, Podstrane, Sinja i Trogira te po jedna iz Hvara, Podbablja i Trilja.

Od 39 novooboljelih, 15 osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno se 1054 osobe nalaze u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 45 pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se četiri osobe nalaze na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, preminula je jedna muška osoba u dobi od 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

9:32 Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđen je jedan novi slučaj zaraze virusom SARS -CoV-2, a riječ je o osobi s đurđevačkog područja.

Dvije su osobe proglašene zdravima, na bolničkom su liječenju dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije je sedam aktivnih slučajeva. Od početka pojave virusa zabilježeno je ukupno 206 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutačno nalazi 73 osoba.

9:24Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe. S područja su Gospića i Otočca i bliski su kontakti ranije potvrđenih oboljelih osoba. U protekla 24 sata testirano je 38 osoba. 

9:20 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata osam je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (sedam osoba iz Vinkovaca i jedna iz Bošnjaka). Preminulih nema.

Trenutačno je sedam osoba hospitalizirano. U protekla 24 sata testirane su 122 osobe te je ukupno testiranih do sada na području županije 10.963.

9:02 U Primorsko-goranskoj županiji danas je 45 novozaraženih, od kojih je 31 osoba iz Doma za starije u Delnicama. Ukupno (jučer i danas) iz tog je doma 61 zaražena osoba. Pet osoba iz doma trenutačno je hospitalizirano u KBC-u.

Ostalih 14 oboljelih kontakti su ranije zaraženih. Dvije su osobe umrle, a četiri su ozdravile.  

9:00 U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađeno je 75 uzoraka, od kojih je šest pozitivno. Trenutačno je aktivno 99 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 88 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 755, a ukupno je testirano 8612 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih, kao i svih suspektnih osoba.

8:54 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 230 uzoraka brisova (128 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan

8:47 U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novozaraženih koronom, objavili su iz tamošnjeg stožera te pozvali građane da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera.

7:30 Vlada je objavila gospodarsku prognozu za iduće tri godine. Zaradit ćemo manje, a trošiti više. Nakon naglog pada BDP-a, u Vladi tvrde kako stiže oporavak. Više o tome možete pročitati ovdje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene