U posljednja 24 sata zabilježena su 264 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7518. Preminulo je 14 osoba, objavio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu u ponedjeljak.


* dosad ukupno zaražene 392.249 osobe

* preminulo 8514 osoba

* 7518 aktivnih slučajeva

* cijepljeno je 43,93 posto ukupnog stanovništva

Posljednjih tjedana broj zaraženih opet raste, kao i broj hospitaliziranih te onih na respiratoru, a cijepljenje sporo napreduje. Vladajući i dalje muku muče kako građane u Hrvatskoj uvjeriti da se cijepe protiv koronavirusa kako bi broj hospitaliziranih bio što manji, a u konačnici bi što veći broj cijepljenih trebao pomoći povratku u život sa što manje epidemioloških mjera, koje su i dalje nužnost.

Liječenje COVID pacijenta, ilustracija Poznati financijski stručnjak i žestoki antivakser završio na respiratoru i umro. Prije toga je poručio: "Držite mi fige da se izvučem. Ovo je gadna bolest"

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

12:58 Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 12.946, prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u protekla 24 sata, tijekom kojih nije bilo preminulih osoba od posljedica bolesti COVID-19. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ hospitalizirane su ukupno 22 osobe, od čega je pet pacijenata na respiratoru zbog posljedica bolesti COVID-19. U novogradiškoj Bolnici hospitalizirane su dvije osobe zbog posljedica bolesti COVID-19. Prema podacima Policijske uprave Brodsko-posavske trenutno se pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji nalazi 340 osoba.

12:55 U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađeno je 33 uzorka, od kojih je osam pozitivnih. Trenutno je aktivno 173 slučaja zaraze koronavirusom, četiri osobe su hospitalizirane, 169 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a u samoizolaciji se nalazi 340 osoba.

12:40 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su četiri nove osobe pozitivne na koronavirus. Radi se o osobama s područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Krapina (jedna), Općina Konjščina (jedna), Općina Krapinske Toplice (jedna) i Općina Stubičke Toplice (jedna). Oporavila se 31 osoba te trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije iznosi 210. U samoizolaciji se nalazi 425 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 12 osoba pozitivnih na SARS-CoV-2, među kojima su četiri na respiratoru.

12:20
 Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Zagrebu je novooboljelo 149 osoba, dok je broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih 73.802, što je 208 osoba više nego u nedjelju. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravtsvo (NZJZ) ''Dr. Andrija Štampar'' obrađena su 652 uzorka, od kojih je 131 bio pozitivan. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 151 novooboljelu osobu, a mjera samoizolacije izrečena je za 298 osoba. Od 151 osobe pozitivne na COVID: 67 osoba su kontakti osoba pozitivnih na COVID, tri su osobe izložene COVID-u u drugim županijama, tijekom godišnjeg odmora (Ličko-senjska, Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska).

Jedna oboljela osoba je doputovala iz Švicarske. 40 oboljelih osoba za sada je negativne epidemiološke anamneze, a tri su osobe zaražene prilikom okupljanja (vjenčanja, koncert u Muzeju suvremene umjetnosti). Za 25 osoba obrada je u tijeku. Obrađeno je 10 djece školske dobi, a kod dvije osobe moguće je izlaganje na radnom mjestu. Zbog pozitivnog nalaza testa na SARS-CoV-2 kod 18 učenika i tri nastavnika osnovnih škola te 26 učenika srednjih škola izrečena je mjera samoizolacije za 211 učenika osnovnih i 183 učenika srednjih škola. U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata novooboljelo je pet korisnika. U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalazi jedna osoba. Trenutno su u gradu Zagrebu 1894 aktivna slučaja.

11:55 
Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata umrla je jedna 86-godišnja osoba s područja Osječko-baranjske županije, a potvrđena su dva nova slučaja zaraze, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite. Od 40 obrađenih uzoraka u protekla 24 sata, dva su bila pozitivna na koronavirus, a obje novozaražene osobe su iz Čepina. U osječkom Kliničkom bolničkom centru i našičkoj Općoj županijskoj bolnici hospitalizirano je 40 osoba oboljelih od bolesti COVID-19, od kojih je šest na respiratoru. Na području Županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 601 osoba.

11:17 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o dvije osobe ženskog spola: jednoj iz Ploča i Stona. Izliječeno je 35 osoba: 24 iz Dubrovnika, pet iz Župe dubrovačke, dvije iz Ploča te jedna iz Dubrovačkog primorja, Konavala, Metkovića i Orebića. U posljednja 24 sata obrađeno je 137 uzoraka. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 28 osoba pozitivnih na koronavirus. Tri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru, a u samoizolaciji je 1075 osoba.

11:07
Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 117 obrađenih testova u ponedjeljak je 16 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID, i to iz Splita osam, Imotskog, Kaštela, Makarske, Omiša i Solina po jedna i iz Muća tri osobe, izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo. Od ukupnog broja novooboljelih četiri osobe su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1502 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 105 pacijenata pozitivnih na COVID u KBC-u Split, dok se njih 19 nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su četiri osobe: tri muške starosti 58, 91 i 90 godina i jedna ženska stara 89 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID.

10:44 U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 264 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7518. Među njima je 695 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 85 pacijenata. Preminulo je 14 osoba. U samoizolaciji je trenutno 20.966 osoba, a u posljednjih 24 sata testirane su 3683 osobe.

Zaključno s 19. rujna utrošeno je 3.369.026 doza cjepiva, a cijepljeno je 43,93 posto ukupnog stanovništva, odnosno 52,73 posto odraslog stanovništva. Na dan 19. rujna utrošeno je 706 doza cjepiva, a od toga je 325 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 19. rujna 1.782.796 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.671.137 osoba (1.586.230 osoba cijepljeno s dvije doze te 84.907 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 49,50 posto odraslog stanovništva.

10:43 Primorsko-goranska županija u ponedjeljak ima četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, na 456 testiranih hitnih uzoraka. Sve četiri novooboljele osobe su iz radne populacije i dolaze iz Rijeke. Tijekom nedjelje u regionalnom COVID-19 centru KBC-a Rijeka preminula je jedna osoba. Ozdravilo je 49 osoba pa se broj ukupno oboljelih smanjio na 627. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od bolesti COVID-19 je povećan za dvije osobe u odnosu na dan ranije i iznosi 30. U KBC-u Rijeka je na respiratoru u jedinici intezivne skrbi devet pacijenata. Udio hospitaliziranih od bolesti COVID-19 unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je zbog pada broja aktivnih slučajeva te porasta broja hospitaliziranih osoba lagano porastao te iznosi 4,78 posto.

10:30 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije u ponedjeljak su zabilježene 62 novooboljele osobe od koronavirusa, ozdravila je 101 osoba pa je trenutno aktivnih 1013 slučajeva. Mjera samoizolacije izrečena je za dio učenika dva razredna odjela.

10:25
 U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. S područja Duge Rese jedna osoba, Netretić jedna, Ribnik jedna. Nije bilo preminulih osoba, a prema izvješću PU Karlovačke 353 osobe su u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju na COVID odjelu karlovačke Opće bolnice nalazi se 28 osoba, a na COVID odjelu ogulinske bolnice 14 osoba. U posljednja 24 sata novoprimljene su četiri osobe oboljele od COVID-a.

10:04 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentiran je jedan pozitivan nalaz na virus SARS-CoV-2 u toj županiji. Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 454 osobe te su evidentirana dva pozitivna nalaza, što je 0,44 posto od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se pet osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 116. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivnih na virus SARS-CoV-2. U protekla 24 sata hospitalizirane su dvije osobe, nema otpuštenih pacijenata. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

9:43 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do osam sati, u posljednja 24 sata tri su nove pozitivne osobe na COVID-19, potvrđene PCR testiranjem (sve tri iz Vukovara). Preminula je jedna osoba.  Trenutno su u županiji 22 pacijenta hospitalizirana zbog bolesti COVID-19. U protekla 24 sata testirane su 53 osobe te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 88.446. U samoizolaciji se na području županije nalazi 228 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tri su pozitivne osobe iz sustava zdravstva (jedan liječnik, jedna medicinska sestra/tehničar, jedan ostali zdravstveni radnik). U samoizolaciji se nalaze tri radnika iz sustava zdravstva (jedna medicinska sestra/tehničar i dva druga zdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo devet nastavnika i 32 učenika. U samoizolaciji se nalazi 11 nastavnika i 151 učenik.

9:40 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih osoba od bolesti COVID-19. Trenutno je 145 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječi se 20 pacijenata, od kojih su dva na terapiji visokim protokom kisika (HFNO) i dva na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 435 osoba, od toga su 409 bliski kontakt oboljelih, a za 26 osoba je određena mjera samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku prema trenutno važećim zdravstvenim mjerama za ulazak u RH, a koje su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19. U posljednja 24 sata uzorkovan je i testiran 121 uzorak za testiranje na virus SARS-CoV-2.

9:32 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 72 sata 29 je novooboljelih osoba od bolesti COVID-19, 28 osoba je izliječeno.
11 oboljelih osoba je s područja Gospića, po četiri s područja Otočca, Senja i Brinja, tri s područja Plitvičkih Jezera te po jedna oboljela osoba s područja Udbine, Lovinca i Perušića. U posljednja 72 sata provedeno je testiranje nad 349 osoba. Na liječenju na COVID odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 11 pacijenata. Na području PU ličko-senjske aktivne su 272 mjere samoizolacije. Izvršenim provjerama nije utvrđeno kršenje izrečenih mjera.

9:22 Na području Istarske županije tijekom protekla 24 sata u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ispitano je 95 uzoraka brisova na COVID-19. Potvrđeno je pet novozaraženih osoba s područja Županije, a u Općoj bolnici Pula preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19 (1953. godište) s pridruženim kroničnim bolestima. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 22 pacijenta. Izliječeno je 16 osoba, a u mjerama samoizolacije nalazi se njih 1480.

9:00 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Pet novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, a po jedna novooboljela osoba s područja je grada Čazme i općine Rovišće. U Općoj bolnici Bjelovar na liječenju je 19 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je njih pet na respiratoru. Na promatranju je sedam pacijenata, a u samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 415 osoba.

8:51 Na području Zadarske županije jedna je novozaražena osoba koronavirusom, koja izolaciju provodi na području grada Zadra.
Tijekom nedjelje testirano je 63 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 585 stanovnika, a od bolesti su se oporavile 43 osobe. U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 20 bolesnika, od kojih su dva na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju su 23 pacijenta oboljela od koronavirusa. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

8:45 Na području Virovitičko-podravske županije od ukupno 125 testiranih kod njih 17 detektiran je virus SARS-CoV-2. Najviše novozaraženih, šestero, bilježi područje Virovitice. U Gradini ih je četvero, Suhopolje bilježi troje, Pitomača dvoje, a po jedna osoba dolazi iz Čađavice i Slatine. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica, nalazi se 20 pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, od čega je jedna osoba na respiratoru. U KBC-u Osijek su tri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije, svi na respiratoru.

8:33 U Varaždinskoj županiji potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što su u nedjelju testirane 223 osobe. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 26 pacijenata, od kojih je jedan u jedinici intenzivnog liječenja. Oporavile su se 24 osobe i u županiji je 327 aktivnih slučajeva.

8:28 Na području Koprivničko-križevačke županije nema zabilježenih novih slučajeva. Trenutno je aktivno 200 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je 34 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi devet osoba.

8:00
Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je osam novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o šest osoba s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja grada Novske i jednoj osobi s područja općine Lipovljani.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju