Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZARAŽENI U DOMU

Beroš objavio najnovije informacije iz Splita: "Pripremamo se maksimalno za ono što nam dolazi"

Ministar zdravtsva Vili Beroš
Ministar zdravtsva Vili Beroš DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ministar zdravtsva Vili Beroš Galerija 1/1 >>
Evakuirano je svih 49 štićenika Doma za starije i nemoćne u bolnicu Križine, od kojih dvoje imaju umjerene tegobe. U Splitu je i ministar zdravstva Vili Beroš.

Deset štićenika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu zaraženo je koronavirusom, a evakuirano je 49 štićenika koji su bili smješteni na drugoj etaži tog doma. Zasad je zaraza potvrđena kod 10 štićenika, no čini se da svih 49 štićenika ima simptome zaraze.

Pročitajte i ovo Splitski dom ''To je nedopustivo'' Pametno optužuje da se prikrivaju informacije o zarazi u splitskom domu: ''Vlada pokazuje da su joj stranački interesi važniji od 18 izgubljenih ljudskih života'' Slika nije dostupna Preminulo 18 štićenika Policija završila izvide u splitskom Domu za starije i nemoćne, slučaj preuzeo DORH

"Do jučer smo uspješno branili naše domove za starije i nemoćne domove. Postoje vrlo detaljne upute koje Ministarstvo demografije izdalo prema svim domovima za starije kako bi se uspješno borili protiv epidemije. No događa se da i u ovakve domove ponekad uđe infekcija, što se dogodilo u Splitu", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare. 

Potvrdio je da je evakuirano 49 od ukupno 318 štićenika doma. Samo dva bolesnika su na kisiku, a nitko nije na respiratoru. Beroš je rekao da su ostali dijelovi doma fizički odvojeni. 

"Svi djelatnici s tog kata su u samoizolaciji i bit će podvrgnuti testiranju", rekao je Beroš te dodao da će epidemiolog Bernard Kaić nakon konferencije otići do Doma i dati neke preporuke. 

Zasad je 10 štićenika pozitivno na koronavirus, no nalazi za ostale još uvijek se čekaju. "Osigurat ćemo dodatni stručni nadzor koji će biti od pomoći. Razmišlja se o testiranju svih ostalih djelatnika, pa i onih koji nisu boravili na tom katu", kaže Beroš. Tražit će da odgovorne osobe snose posljedice ako se ustanovi odgovornost. 

"Pripremamo se maksimalno na ono što nam dolazi"

Beroš je rekao da su i oni danas zatražili odgovore na pitanja koliko su ranije štićenici imali simptome. Naime, ravnatelj Doma u utorak navečer rekao je da štićenici imaju tegobe već deset dana. "Ako se utvrdi da je netko znao da imaju određene tegobe, to je dovoljan razlog za određene sankcije", rekao je Beroš.

U splitskoj bolnici trenutačno imaju 82 respiratora uz mogućnost dopreme još 10 iz Dubrovnika i 10 transportnih, rekao je ministar. "Najveće svjetske države u ovom trenutku biju bitku s respiratorima. Naš je broj intenzivnih kreveta zadovoljavajući, a pripremili smo i dodatne krevete. Pripremamo se maksimalno na ono što nam dolazi, s tim da se nadam da nećemo morati koristiti sve resurse", rekao je Beroš.

I pet djelatnika ima simptome

Ministrica Vesna Bedeković potvrdila je da su svi koji su kontaktirali sa zaraženim štićenicima u samoizolaciji. "Iz ove situacije treba učiti. Naravno da će slijediti nove upute i preporuke, ali prva preporuka bila im je izdana 27. veljače, a odnosila se na zabranu posjeta u domovima. Na temelju te upute smo ovako dugo izdržali", rekla je Bedeković.

Ministrica je rekla da su u Ministarstvu dobili prvu informaciju o zarazi u utorak navečer. Na ponovljeno pitanje novinara jesu li u Ministarstvu proteklih dana dobili informaciju da se u splitskom domu nešto neobično događa, Bedeković je rekla da nisu.

Kako je ranije ravnatelj splitskog doma Ivan Škaričić u medijima već govorio da štićenike ne može spriječiti da ne izlaze iz doma, Bedeković kaže da svaki ravnatelj ima svoje ovlasti i odgovornosti. "Podrazumijeva se da ako zabranjujete posjet izvana u dom, jednako vrijedi i da ne možete puštati štićenika izvan doma", kaže Bedeković. 

Željka Karin, epidemiologinja iz splitskog stožera, rekla je da je jedan korisnik bio u bolnici, i u to vrijeme nije imao simptome bolesti. "Glavna sestra u ponedjeljak u 10 ujutro zvala je da pojedini korisnici imaju temperaturu", rekla je Karin. Kasnije se, kaže, ispostavilo da su i neki djelatnici imali temperaturu. 

Grupu od više od 20 djelatnika uputili su na testiranje, no zasad imaju podatke da pet djelatnika ima simptome bolesti. 

Tko obavještava obitelj?

Na pitanje je li točno da obitelji korisnika nisu obaviještene o premještanju u bolnicu, Karin je rekla da su oni bili okupirani stanjem korisnika i potragom za nultim pacijentom. "Ne mogu reći jesu li obavješteni, to valjda treba učiniti ravnatelj doma", kaže Karin. 

Većina primljenih na Križine u dobrom je stanju, potvrdio je i ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović. "Svi građani i rodbina mogu biti mirni, dobit će najbolje što možemo pružiti. Imamo najbolje stručnjake, sve će biti kako god najbolje može biti", rekao je Meštrović. 

Župan Blaženko Boban izvijestio je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 17 zaraženih osoba, uključujući i nove bolesnike iz Doma. "U stožeru smo u ponedjeljak oko 12 sati dobili informaciju da će epidemiolozi morati posjetiti Dom u Vukovarskoj jer ima naznaka da ima simptoma. Oko 17 sati su došli nalazi i utvrđeno je da je 10 njih pozitivno. Od dolaska nalaza trebalo je sat i pol do dva da se organizira hitna pomoć i liječnici na Križinama i svih 49 je prebačeno na Križine", rekao je Boban. Dodao je da je zatražio izvještaj ravnatelja i stručnih službi u Domu za stare i nemoćne da mu kronološki objasne što se događalo u posljednje vrijeme. 

"Poslije tih izvještaja apsolutno će biti provedene sankcije kod onih koji su napravili propust, ako ga je bilo. To vam mogu odgovorno ovdje potvrditi", rekao je Boban. 

Beroš na Twitteru

Ministar zdravstva Vili Beroš, koji je u Split doputovao s ministricom  Vesnom Bedeković i epidemiologom Bernardom Kaićem, oglasio se na Twitteru. 

"Uživo iz Splita: nitko od 49 evakuiranih korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split iz Vukovarske ulice u ovom trenutku nije na respiratoru. 47 ih ima blaže tegobe, a dvoje ima umjerene tegobe", objavio je Beroš.

Prema posljednjim informacijama, nitko od zaraženih štićenika nije životno ugrožen. Prosjek godina evakuiranih je 86, a među njima su 22 osobe starije od 90 godina. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene