Goran Roić, ravnatelj bolnice u Klaićevoj
Goran Roić, ravnatelj bolnice u Klaićevoj Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Ravnatelj bolnice u Klaićevoj, Goran Roić, otkrio je da je pandemija ostavila veliki trag na mentalno zdravlje djece. Također, ne smije se ignorirati koronavirus kod djece iako većinom imaju blažu kliničku sliku.


Ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Goran Klaić otkrio je poražavajuće podatke - imaju 30-ak posto više pacijenata na Zavodu za psihijatrijsku i psihološku medicinu.

Vezani članci PCR testiranje, ilustracija Stožer napokon objavio dobre vijesti, pogledajte stanje po županijama Provjereno: Antonija Baričević - 1 Još jedan slučaj smrti od korone na hematologiji: "Izbjegavali smo izlaske, djeca rođendane. A tamo gdje je trebao biti najsigurniji..."

"Još uvijek ne znamo sve činjenice o mogućim kasnijim komplikacijama. Ima sada naznaka da ima nekih posljedica na zdravlje koje zahtijevaju i daljnje praćenje i zdravstvenu skrb. No htio bih istaknuti, naš Zavod za psihijatriju i psihološku medicinu, mi smo 30-ak posto više pacijenata imali u ovom periodu. Očito su uvjeti života rada koje nosi COVID, ostavili posljedice ne samo na fizičko zdravlje, nego i psihu djeteta. Općenito su to tjeskoba, nemir, zatvorenost, promjena ponašanja u odnosu na ranije… Dugo je sve ovo trajalo, logično je da je ostavilo posljedice", rekao je za N1.

Svakako, važno je da se ne ignorira koronavirus kod djece - iako obično budu asimptomatska ili imaju blažu kliničku sliku.

Klaićeva bolnica Više od 100 hospitalizirane djece u Klaićevoj na COVID odjelu

Anđela - 1 Dva posto šanse za život, 16 operacija i pet bolnica kasnije: Malena Anđela otkrila nam je što će prvo napraviti kada dođe kući

"Stav HZJZ-a i struke je da se podupire cijepljenje i u tim dobnim skupinama, posebno kod kroničnih bolesnika, kod onih koji imaju rizične faktore, kod djece koja žive u zajednici i ne mogu se izolirati od drugih članova obitelji koji su rizični ili imunokompromitirani. Ako gledamo s javnozdravstvenog epidemiološkog aspekta, djece kao mogući rezervoar širenja infekcije, treba sagledati i utjecaj cijepeljenja te populacije na suzbijanje epidemije", objasnio je Roić.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju