Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROMIJENILI METODOLOGIJU

Koliko je ljudi u zadnjih mjesec dana preminulo s koronom, a koliko od nje? Objavljeni novi podaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razlog za promjenu metodologije i razlučivanje ovih kategorija leži u pojavi omikrona, navode u Ministarstvu zdravstva.

U zadnjih mjesec dana počela se koristiti nova metodologija kojom se utvrđuje koji je od dnevno preminulih pacijenata zaraženih koronavirusom preminuo od direktne posljedice zaraze, a koji je preminuo iz drugih razloga, ali je u isto vrijeme bio zaražen koronom.

Pročitajte i ovo Ilustracija epidemija Stožer objavio podatke: 98 novih slučajeva koronavirusa, 11 osoba preminulo Slika nije dostupna provjerili stanje zaliha Nakon optužbi o nedostatku lijekova za COVID pacijente oglasilo se Ministarstvo zdravstva

Iz tablice koju je dobio Index vidljivo je da je u zadnjih mjesec dana znatno više preminulih od korone nego onih koji su preminuli s koronom. Konkretno, od 10. siječnja do 8. veljače od korone je preminula 1081 osoba, a s njom njih 386.

U Ministarstvu zdravstva navode da pojavom omikrona udio osoba preminulih od korone iznosi 25 posto, što je daleko više od udjela koji je bio zabilježen tijekom 2020. i 2021. godine, čime je nužna podjela smrtnih ishoda na smrti s COVID-om i smrti od COVID-a, navode u Ministarstvu zdravstva. 

Podatak o broju preminulih u bolnicama u posljednjih 24 sata s COVID-19 i dalje je potrebno prikazivati radi cjelovite slike utjecaja pandemije na bolnički sustav, ali ne kao pokazatelja smrtnosti od korone, dodaju.

To znači da pojavom omikrona ubrajanje ovih smrtnih ishoda u ukupnu COVID-smrtnost dovodi do neopravdanog odstupanja i iskrivljavanja podataka o smrtnosti od korone, kažu u resornome ministarstvu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene