Testiranje na koronavirus
Testiranje na koronavirus Foto: Pixsell

Razlog za promjenu metodologije i razlučivanje ovih kategorija leži u pojavi omikrona, navode u Ministarstvu zdravstva.


U zadnjih mjesec dana počela se koristiti nova metodologija kojom se utvrđuje koji je od dnevno preminulih pacijenata zaraženih koronavirusom preminuo od direktne posljedice zaraze, a koji je preminuo iz drugih razloga, ali je u isto vrijeme bio zaražen koronom.

Vezani članci Ilustracija Novi korona podaci: Preminulo šest osoba, pogledajte stanje po županijama Ilustracija Prvo otkriven u Rusiji: Znanstvenici u šišmišu pronašli novi koronavirus otporan na cjepiva

Iz tablice koju je dobio Index vidljivo je da je u zadnjih mjesec dana znatno više preminulih od korone nego onih koji su preminuli s koronom. Konkretno, od 10. siječnja do 8. veljače od korone je preminula 1081 osoba, a s njom njih 386.

U Ministarstvu zdravstva navode da pojavom omikrona udio osoba preminulih od korone iznosi 25 posto, što je daleko više od udjela koji je bio zabilježen tijekom 2020. i 2021. godine, čime je nužna podjela smrtnih ishoda na smrti s COVID-om i smrti od COVID-a, navode u Ministarstvu zdravstva. 

Podatak o broju preminulih u bolnicama u posljednjih 24 sata s COVID-19 i dalje je potrebno prikazivati radi cjelovite slike utjecaja pandemije na bolnički sustav, ali ne kao pokazatelja smrtnosti od korone, dodaju.

To znači da pojavom omikrona ubrajanje ovih smrtnih ishoda u ukupnu COVID-smrtnost dovodi do neopravdanog odstupanja i iskrivljavanja podataka o smrtnosti od korone, kažu u resornome ministarstvu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju