Obavijesti Video Pretražite Navigacija
četvrti val još nije na vrhuncu

Nova odluka Stožera mnoge je zbunila: Doznajte koja je razlika između COVID potvrde i potvrde o preboljenju

Aktualno Galerija +0 Usporedba COVID i liječničke potvrde Galerija 1/1 >>
U Hrvatskoj je danas gotovo 2000 novozaraženih - veće brojeve imali smo tek početkom svibnja. Ne ohrabruje ni podatak da od 18 preminulih 13 osoba nije bilo cijepljeno. Među njima i inače zdrav 33-trogodišnjak.

33-godišnjak u zadarskoj bolnici preminuo je na respiratoru. Bio je pozitivan na koronavirus, i nije bolovao od težih bolesti. I nije bio cijepljen. Kao ni većina novozaraženih u četvrtom valu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazne i obećanja Prisjeo mu burek od 400 eura: Kamera je sve snimila, no sada će novac dobiti natrag Optuženi za izdavanje lažnih potvrda - 4 Podignuta optužnica Privatna poliklinika izdavala lažne liječničke svjedodžbe za COVID potvrde i druge dozvole

"Ne, ne nazire se kraj, još uvijek smo u uzlaznom dijelu krivulje. Htjela bih naglasiti da je danas od 2000, 78 posto nije cijepljeno", kazala je Dijana Mayer, epidemiologinja pri HZJZ-u.

Oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli u zdravstvu - moraju na testiranje. Jučer je u bolnicama testiran 8331. Pozitivna su bila 32 testa, testiranje je odbio 31 zaposlenik. Napravilo je to i osmero radnika splitskog centra za socijalnu skrb.

"Odbijamo njima prikazati jer ne želimo poslodavcu davat uvid u zdravstveno stanje, u ovaj koronavirus", rekao je Matija Bradović, socijalni radnik.

"Našu daljnju borbu bi nastavili pravnim putem, prebacili se na pravni način ovo rješavati", kaže Mirna Vukić, psiholog.

Kontrole u socijali i zdravstvu olakšat će i nova odluka Stožera. Prema njoj potvrda o preboljenju vrijedi godinu dana. No, to su hrvatska pravila.

Da pojasnimo - postoji COVID potvrda, koja se koristi na razini Europske unije, po njihovim pravilima. A ona kažu da cijepljenim osobama COVID potvrda vrijedi godinu dana. Isto toliko vrijedi za preboljele koji su primili jednu dozu cjepiva unutar šest mjeseci. Za osobe koje su preboljele koronavirus COVID potvrda vrijedi šest mjeseci.

Potvrda koju vam izdaje liječnik vrijedi po hrvatskim pravilima. Također godinu dana za cijepljenje. Toliko vrijedi i za preboljele, ali koji su unutar osam mjeseci primili jednu dozu cjepiva. Za preboljele vrijedi godinu dana, dakle dvostruko duže od COVID potvrde, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Razlika je u tome i kada se koriste. COVID potvrda koristi se u zdravstvu i socijalnoj skrbi, i za liječnike i za pacijente, odnosno posjetitelje. S njom možete putovati unutar Europske unije. Ali i otići na vjenčanje, koncert ili na stadion.

Liječnička pak potvrda također služi za zdravstvo i socijalu, ali koristiti je možete još samo za ulazak u Hrvatsku.

A trajanje potvrda sigurno će se produžiti trećom dozom, no za sada ju u Hrvatskoj primaju samo najugroženiji.

"Nacionalne smjernice bit će izrađene preporukama EME, za sada se mogu cijepiti imunkompromitiarne osobe, evo već od danas, treću dozu mogu dobiti imunokompromitirane osobe", kazala je Mayer.

A upravo će europska agencija za lijekove ovih dana odlučiti hoće li detaljno ocjenjivati tabletu za COVID koju je proizvela farmacetuska tvrtka Merck.

"Tvrtka koja razvija lijek priopćuje vrhunske rezultate. Ono što mogu reći je da ćemo doista u sljedećim danima razmotriti hoćemo li započeti postupnu ocjenu ovog oralnog lijeka, rekao je Marco Cavaleri, iz Europske agencije za lijekove.

Jer iz Mercka tvrde da bi antivirusna tableta prepolovila rizik hospitalizacije ili smrti kada se visokorizičnim osobama daje u ranoj fazi infekcije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene