Obavijesti Video Pretražite Navigacija
većina zaraženih necijepljena

Epidemiologinja Dijana Mayer o stanju s epidemijom u Hrvatskoj: "Ne nazire se kraj. U uzlaznom smo dijelu krivulje"

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s epidemiologinjom HZJZ-a Dijanom Mayer i donijela nove informacije o stanju s epidemijom.

Danas imamo gotovo 2000 zaraženih. Prošla srijeda bila je slična što se tiče brojki. Bilo je 15-ak slučajeva manje nego danas, a više od 2000 zaraženih imali smo početkom svibnja, izvijestila je reporterka i pitala epidemiologinju što se događa s novim valom.

Pročitajte i ovo Testiranje na covid-19 Veliki broj umrlih Eksplozija korone, brojke kao u vrijeme žestoke pandemije: "Treba se zaštititi i ublažiti posljedice" Koronavirus, ilustracija - 7 HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Preminulo 48 osoba: Pogledajte koliko je danas novih slučajeva zaraze koronavirusom

"Ne nazire se kraj. U uzlaznom smo dijelu krivulje", kazala je doktorica koja naglašava da je 78 posto zaraženih necijepljeno, a frapantni su podaci preminulih osoba. "Danas je preminulo 18 osoba, a 13 nije cijepljeno ni jednom dozom", kazala je dodala kako je jedna od njih imala 33 godine.

O trećoj dozi cjepiva još se raspravlja, kaže. "EMA je donijela preporuke. Naše nacionalne smjernice bit će sukladne tome. Za sad imunokompromitirane osobe mogu dobiti treću dozu", rekla je epidemiologinja.

Što se tiče treće doze cjepiva to je i dalje cjepivo koje je napravljeno protiv wuhanskog soja kojeg praktički više nema, dominira delta. Zašto bi se zdrava osoba koja se dva puta cijepila, cijepila i treći put protiv soja koji više ne postoji, pitala je Baus.

"Cijepimo se upravo zato da bi ostali zdravi, da bi se zaštitili i da bi stvorili antitijela. Cijepe se zdrave osove. Ovo cjepivo na neki način štiti i od delta soja", kazala je doktorica i dodala kako bi bilo bolje da postoji modificirano cjepivo, ali ga je vrlo teško napraviti u tako kratkom vremenu.

"Sad ćemo vidjeti hoće li se napraviti cjepivo protiv delta soja. Ovo štiti, ali ne toliko koliko bi da imamo cjepivo protiv delta soja", rekla je epidemiologinja te dodala da koliko će biti valova ovisi o tome koliko će se ljudi cijepiti i držati mjera.

I cijepljeni mogu širiti virus, no Mayer ističe da se cijepljene osobe ne trebaju testirati.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene