Koronavirus u Kini, ilustracija
Koronavirus u Kini, ilustracija Foto: Afp

Nakon što je Bijela kuća pozvala Kinu da prikaže podatke iz prvih dana izbijanja COVIDA-19, kinesko velesposlanstvo u Washingtonu odgovorilo je kako SAD ne bi smjele "upirati prstom" u Kinu i druge države koje su podržale Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) tijekom pandemije.


"SAD su nanijele štetu multilateralnoj suradnji i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji posljednjih godina i ne bi smjele upirati prstom u Kinu i druge zemlje koje su podržale WHO tijekom pandemije COVIDA-19", priopćilo je u subotu kinesko veleposlanstvo.

Glasnogovornik veleposlanstva, odgovarajući na izjavu američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, rekao je kako je Kina pozdravila odluku Washingtona da se ponovno uključi u WHO, ali trebala bi se držati najviših standarda, umjesto da cilja na druge zemlje.

Radnik bolnice u Wuhanu Kineske vlasti odbile misiji WHO-a dati podatke o ranim slučajevima COVID-19: "Sve su pretpostavke još moguće"

Bijela kuća pozvala je u subotu Kinu da stavi na raspolaganje podatke iz prvih dana izbijanja COVIDA-19 i navela da je "duboko zabrinuta" zbog načina na koji su prezentirani prvi nalazi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o podrijetlu koronavirusa.

Cjepivo, ilustracija WHO ispituje AstraZenecino cjepivo: "Prerano je da bismo ga odbacili. Ono je važan dio globalnog odgovora na sadašnju pandemiju"

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan priopćio je da je imperativ da izvješće bude neovisno i bez "izmjena kineske vlade" te ponovio zabrinutost administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji se obrušio na WHO zbog istog pitanja.