Kako pandemija utječe na psihičko zdravlje, što misli o cijepljenju preko reda, a što o lockdownu, razgovaramo s dr. Špirom Janovićem.

Galerija


Mentalno stanje okovano pandemijom analizirao je psihijatar Špiro Janović, koji je kazao kako je normalno da se mladi, koji se zadnjih nekoliko vikenda okupljaju u većoj mjeri, u ovoj situaciji ne osjećaju dobro. ''Ova pandemija otežava njihove dobre dane'', pojasnio je Janović.

Mladi često misle da u društvu vrijede dvostruka mjerila.

''Ne bih to tako nazvao, ovo je situacija velikih iznenađenja, o virusu ne znamo dovoljno. I zbog toga se neki uzusi mijenjaju. Promjene stvaraju doživljaj nekompetencije koji nije sasvim realan'', istaknuo je Janović i dodao da gotovo da nešto u što smo se zaklinjali jučer ne možemo biti sigurni danas.

Dotakao se i naglog obrata u percepciji cijepljenja među građanima. Prvo se ntiko nije htio cijepiti, sad se cijepi i preko reda.   

''Sve se dogodi u nepunih 10 dana. Čak je i među zdravstvenim djelatnicima postojala skepsa, a sada je prevladao razum oko cjepiva'', rekao je, a komentirao je i slučajeve "da se ne baci".

''Moramo znati da, mi liječnici u Hrvatskoj, smo rasli na idejama Andrije Štampara. Ideja javnog zdravstva snažno propagira cijepljenje. Mi liječnici, dobri liječnici, bismo trebali biti pobornici toga. Zbog toga postoji želja da se što više populacije cijepi. Ja sam uvjeren da nitko nije cijepljen mimo indikacija'', kazao je Janović.

Cijepljenje, ilustracija Javio se i HZJZ: "Kada nije moguće organizirati dolazak osobe iz prioritetnih skupina, razumno je cijepiti osobe koje ne spadaju u neku od tih skupina"

Cjepivo, ilustracija Kako se prijaviti za cijepljenje ako ne spadate u prioritetne i ugrožene skupine? HZJZ pokreće digitalnu platformu za naručivanje

Što se lockdowna tiče, zaključio je kako nije lako, ali da će i ovo proći. ''Nikome nije lako. Svima nam je dosadilo. Realitet ne pita za želje. Moramo biti disciplinirani. Moramo se sjetiti da je bilo i težih situacija. Ova je zemlja u zadnjih 30 godina prošla puno teških situacija i iz svih smo izašli bolji i jači i tako će proći i ova pandemija'', zaključio je Janović.

Mladi i ovaj vikend u izlasku

Popuštanju mjera najviše se vesele mladi. Pošten izlazak ne pamte, a one najhrabrije sinoć je - unatoč debelom minusu - pronašla naša ekipa. Iako je bilo okupljeno više od 25 osoba, a među modnim dodacima najmanje je bilo maski, nisu zabilježeni prekršaji.

Kako je to sve izgledalo, pogledajte u prilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr