Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražili dodatne procjene

Kanada zaustavlja cijepljenje mlađih od 55 godina AstraZenecom: "Postoji znatna nesigurnost vezana za prednosti upotrebe tog cjepiva"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadski Nacionalni savjetnički odbor za imunizaciju (NACI), koji nadgleda provedbu kampanje cijepljenja protiv koronavirusa, preporučio je da se za ljude mlađe od 55 godine prestane upotrebljavati AstraZenecino cjepivo i zatražio je novu analizu o rizicima i prednostima koja se baziraju na dobi i spolu.

Taj je potez posljedica izvješća iz Europe o rijetkim, ali ozbiljnim slučajevima pojave krvnih ugrušaka, krvarenja i u nekim slučajevima smrti nakon cijepljenja, poglavito kod mlađih ženskih osoba. U Kanadi nije prijavljen nijedan takav slučaj, a upotrijebljeno je oko 307.000 doza AstraZenecina cjepiva.

Pročitajte i ovo Ministar zdravstva Vili Beroš Na društvenim mrežama Beroš zahvalio zagrebačkim obiteljskim liječnicima: "Ostvarili su 98 posto odaziva prijavljenih i osigurali cjepivo" Slika nije dostupna Nakon smjernica EMA-e Ministri zdravstva EU-a bez dogovora o cjepivu AstraZenece: "Nužan je pristup koji građane ne zbunjuje i ne potiče sumnje u cjepivo"

"Iz onoga što znamo, postoji znatna nesigurnost vezana za prednosti upotrebe AstraZenecina cjepiva protiv koronavirusa kod osoba mlađih od 55 godina", poručio je NACI u pisanoj preporuci.

Starije osobe suočene su s većim rizikom od hospitalizacije i smrti povezane s bolesti COVID-19, a čini se da su i komplikacije rjeđe u toj dobnoj skupini, pa se njima može ponuditi cjepivo "uz informirani pristanak", poručili su nezavisni stručnjaci iz NACI-ja.

Vodeći se tim preporukama, odbor vodećih zdravstvenih dužnosnika, u koji su uključeni regionalni i savezni predstavnici izjavio je da će zaustaviti korištenje cjepiva za mlađe od 55 godina. Odbor je dodao da se pri donošenju odluke vodio činjenicom da Kanada na raspolaganju ima i cjepiva drugih proizvođača, a većina je primijenjenih doza došla od Pfizera i Moderne.

Oko 11,8 posto Kanađana primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Postavili dodatne zahtjeve uz odobrenje cjepiva

Health Canada (Kanadsko zdravstvo), kanadski regulator za lijekove, izjavio je da će postaviti dodatne uvjete za odobrenje AstraZenecina cjepiva u koje će biti uključen i "zahtjev da proizvođač provede detaljnu procjenu o učincima i rizicima cjepiva prema dobi i spolu u kanadskom kontekstu". Iz Kanadskog zdravstva rekli su da razgovaraju s AstraZenecom i da će po primitku traženih informacija "odlučiti jesu li potrebni dodatni regulatorni potezi".

Početkom ovog mjeseca mnoge su europske države nakratko prestale upotrebljavati cjepivo anglo-švedske tvrtke za vrijeme trajanja istrage o slučajevima pojave krvnih ugrušaka povezanih s cijepljenjem, ali je ono i dalje primjenjivano u Kanadi. Gotovo u svim europskim državama cijepljenje je nastavljeno nakon što je Europska medicinska agencija (EMA) cjepivo proglasila sigurnim.

Samo je Francuska donijela uredbu o primjeni cjepiva na osobe starije od 55 godina, a argument za takvu odluku bila je pojava krvnih ugrušaka kod mlađih osoba.

Zabilježen porast novih slučajeva zaraze

Kanada je u posljednjim tjednima zabilježila rast novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je u ponedjeljak u Britanskoj Kolumbiji zabranjeno korištenje unutarnjih prostorija u ugostiteljskim objektima te grupno vježbanje u dvoranama, a ta će mjera ostati na snazi do 19. travnja.

Zdravstveni dužnosnici izjavili su da su te mjere uvedene za "prekidanje kruga", kako bi se zaustavilo širenje varijanti COVID-19. U Britanskoj Kolumbiji otkriveno je 270 slučajeva zaraze brazilskim sojem (P1), za koji je uvriježeno mišljenje da se brže širi i da je otporniji na cjepivo.

Unatoč novim preporukama vezanih za primjenu AstraZenecina cjepiva, kanadski dužnosnici i dalje očekuju da će imati dovoljne zalihe na raspolaganju kako bi do jeseni procijepili stanovništvo s po dvije doze.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene