Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U crkve po posebnim mjerama

Kako je prošla prva nedjelja došašća? Služi se i do devet misa dnevno, a vjernici se najavljuju telefonom

Misa u Zagrebu
Misa u Zagrebu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Misa u Zagrebu Galerija 1/1 >>
Još jedan ispit novih mjera bile su i današnje mise na prvu nedjelju došašća. U crkvama prema novim mjerama smije biti 25 osoba, a zborovi ne smiju pjevati. Biskupije su vjernicima preporučile da poštuju mjere i budu strpljivi te da su im izostanci s misnih slavlja oprošteni.

Umjesto svete vode, na ulazima u crkve stoji dezinficijens. No vrata crkava otvorena su za samo 25 vjernika po crkvi, pa ostali propovijed moraju slušati izvan njih.

Svaki biskup vjernicima sa svog područja obraća se s konkretnijim uputama. Dubrovčanima je biskup Mate Uzinić poručio da je ovo prilika da se crkva oživi u obiteljskim domovima, a s njim se slaže i zagrebački svećenik Ivan Topolnjak.

"Kuća je prva crkva. U kući se najprije uči i Boga moliti i živjeti. Mogu zajednički moliti, imati ručak i večeru – više nego inače", rekao je Topolnjak.

No, prazna crkva za njega je tužan prizor.

"Čujte, moramo se držati onog što su rekli stručnjaci, a ne onoga što je rekao ovaj ili onaj. Moramo se spasiti", rekao je Topolnjak.

Stručnjaci su odlučili da, bez obzira na veličinu crkve, u njoj smije biti 25 vjernika. Ipak, u splitskoj katedrali potkrao se koji broj više, a u jednoj se crkvi u Slavonskom Brodu služi devet misa dnevno s 25 vjernika u crkvi, 25 u klaustru i sve to uz najavu telefonom.

"Vjernici su se jučer redovito javljali, zauzimali svoj termin", rekao je fra Klaudio Milohanović, gvardijan u crkvi Presvetog Trojstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Advent u doba koronavirusa Mise u Francuskoj do 30 osoba, uz određene mjere: ''Ljudi su savršeno poštovali međusobnu udaljenost''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tražit će izvješće Ravnateljstva Božinović o skandaloznom ponašanju državnog tajnika u Vukovaru: "Koliko vidim, nema zataškavanja ili intervencije"

No, u četiri zadarske crkve danas se nisu služile mise bilo zbog zaraze ili zbog izolacija. Hodočašće pomoraca sv. Nikoli, njihovom zaštitniku, nikad nije bilo skromnije.

"Usprkos i jakoj buri, sve smo napravili da se tradicija ne zatare", rekao je lučki kapetan Darko Glažar.

Prva nedjelja došašća prošla je tako u nikad neobičnijim okolnostima. Blagoslov kuća protegnut će se i nakon blagdana, a o tome kako će Božić izgledati presudit će sljedeći tjedni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene