Obavijesti Video Pretražite Navigacija
predsjednica Hrvatske ljekarničke komore

Kada počinje cijepljenje u ljekarnama i tko će cijepiti građane? Ideja je da ljekarne izdaju i COVID potvrde: "Moći će se svratiti u prolazu"

Aktualno Galerija Ana Soldo - 2 Ana Soldo - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ana Soldo - 1 Ana Soldo - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ana Soldo - 3 Ana Soldo - 3 Foto: DNEVNIK.hr Police s lijekovima u ljekarni - 1 Police s lijekovima u ljekarni - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ljekarna Galerija 1/6 >>
Cijepljenje i izdavanje potvrda u ljekarnama. Uskoro će i to biti moguće. Više detalja saznala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Kako će sve izgledati, ali i kada bi prve ljekarne mogle cijepiti građane, otkrila je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. 

Objasnila je da će građane i u ljekarnama cijepiti liječnici, sve s jednom poantom: "Ideja je da se cijepljenje učini dostupnim pacijentima, ne samo u velikim, nego i u malim gradovima. Na prijedlog Ministarstva i u suradnji s HZJZ-om i HZZO-om, dogovorili smo da ćemo to organizirati na teritoriju cijele Hrvatske. Ljekarne koje će za to imati uvjete će se prijaviti, a HZZO i koordinatori za cijepljenje će organizirati mobilne timove liječnika koji će u ljekarnama cijepiti pacijente."

Ljekarne će izdavati i COVID potvrde. Je li sve spremno? Soldo objašnjava da se traži informatičko rješenje, ali da su već bili na sastanku u HZZO-u i dogovorili proceduru pa bi sve trebalo biti relativno brzo. 

Vani se to pokazalo dobrim

"Treba nam dati pristup bazama cijepljenih pacijenata", kaže i dodaje da se do potvrde može na licu mjesta, nakon druge doze. Kaže kako će podizanje COVID potvrda biti moguće u svim ljekarnama u Hrvatskoj, ali zbog manjka liječnika neće moći biti organizirano cijepljenje u svim gradovima.

"Vjerojatno tamo gdje nemamo organizirane punktove koji su dostupni ljudima kroz cijeli dan, u manjim mjestima će vjerojatno biti organizirano cijepljenje kroz najavljene termine. Ljudi će znati kad će moći doći, koje cjepivo je u pitanju. Trebamo još malo raditi na organizaciji, tek se ideja počela realizirati, ali vjerujem da neće biti problema", uvjerena je Soldo koja tvrdi da iskustvo drugih zemalja to pokazuje.

"One su davno već počele koristiti ljekarne i ljekarnike i kao promotore cijepljenja i ljude koji cijepe. Mi smo zato i pokrenuli u suradnji sa Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom edukaciju ljekarnika koji će, nadam se, već u kasnu jesen imati znanje da mogu samostalno cijepiti što zapravo radi veliku razliku. Ljekarne rade od 7 ujutro do 8 navečer, pacijent u prolazu može svratiti. Tako možemo cijepiti i gripu i druge bolesti", pojasnila je. 

"Malo kasnimo, ali imamo vremena. Imamo volje pa mislim da će biti sve u redu", smatra Soldo. Kaže da će trebati koji tjedan za organizaciju mobilnih timova.

"Za dva tjedana imat ćemo prvu ljekarnu koja će cijepiti ljude. Nadam se", otkrila je Ana Soldo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene