Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoćemo li spasiti sezonu?

Najviše zaraženih u Zagrebu i Dalmaciji: Polovica današnjih slučajeva dolazi iz dvije županije, od ponedjeljka će za njih vrijediti strože mjere

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade naglasio je kako u dalmatinskim županijama raste broj hospitaliziranih pacijenata. Rekao je i kako je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata potvrđeno 179 novih slučajeva zaraze.

* 8245 preminulih osoba od početka epidemije u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Ilustracija Preminulo je 7 osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Ilustracija Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

* bar jednom dozom cijepljeno je 1.604.513 osoba

* Nacionalni stožer za dalmatinske županije najavio je strože mjere

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:16 Na području Krapinsko-zagorske županije nisu evidentirane nove osobe pozitivne na koronavirus. Nema novih oporavljenih osoba te trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije iznosi osam. U samoizolaciji se nalazi sedam osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nema pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2.

14:08 Danas je u Splitu održan radni sastanak načelnika stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije. Glavna tema sastanka bila je trenutačna epidemiološka situacija u Dalmaciji tijekom turističke sezone te ujednačavanje postupaka i mjera koje su u nadležnosti županijskih stožera civilne zaštite. Dogovoreno je da će županijski stožeri spomenutih županija nakon što Nacionalni stožer RH donese nove mjere, a koje će se odnositi na ove priobalne županije, zajednički koordinirati njihovu provedbu.

13:34 U protekla 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježen je jedan novi slučaj zaraze od COVID-19.

U protekla 24 sata nije bilo preminulih od posljedica bolesti COVID- 19. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" hospitalizirana su četiri pacijenta, od toga su dva na respiratoru. U novogradiškoj bolnici nema hospitaliziranih zbog posljedica bolesti COVID- 19.

Prema podacima Policijske uprave brodsko-posavske, trenutačno se pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji nalaze 92 osobe.

13:02 Na području Splitsko-dalmatinske županije evidentirano je 48 novih slučajeva od 617 testiranih osoba. Ukupno je 968 stanovnika u samoizolaciji, a na bolničkom se liječenju nalazi 13 pacijenata.

U odnosu na prošli tjedan, povećao se broj novozaraženih. Prije sedam dana postotak pozitivnih u ukupnom broju zaraženih iznosio je 6,56 posto, a danas iznosi 7,77 posto.

12:41 U posljednja 24 sata zabilježeno je 179 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 918. Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga ih je 14 na respiratoru.

Preminula je jedna osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 362.129 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8245 preminulo, ukupno se oporavilo 352.966 osoba, od toga 98 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 3186 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.231.458 osoba, od toga 3929 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 21. srpnja utrošeno je 2.965.335 doza cjepiva, a cijepljeno je je 39,5 % ukupnog stanovništva, odnosno 47,6 % odraslog stanovništva. Na dan 21. srpnja utrošeno je 17.586 doza cjepiva.

Zaključno s 21. srpnja 1.604.513 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.401.029 osoba (1.360.822 osobe cijepljene dvjema dozama te 40.207 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 41,61 % odraslog stanovništva.

12:20 Prema podacima HZJZ-a, u Gradu Zagrebu novooboljele su 24 osobe.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“ obrađena su 274 uzorka, od kojih je osam bilo pozitivno. U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata nije bilo novooboljelih korisnika niti djelatnika. U Karanteni Grada Zagreba nema novooboljelih.

Iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" izvijestili su i kako je najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut u Gradu Zagrebu (45,8 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,3 posto odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (39,5 posto ukupnog, odnosno 47,8 posto odraslog stanovništva).

11:31 U Varaždinskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a dominaciju je preuzela delta-varijanta virusa, priopćili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin dvoje je pacijenata s težom kliničkom slikom, a u protekla 24 sata oporavilo se pet osoba.

U srijedu je na punktu u varaždinskoj Gospodarskoj školi cijepljena 1141 osoba, a prvu dozu primilo je 437 osoba.

Dominira delta-soj

Voditeljica epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo Katica Čusek Adamić objasnila je kako je u Varaždinskoj županiji dominaciju preuzela delta-varijanta koronavirusa.

"Delta-varijanta je puno zaraznija od prethodnih varijanti pa je zbog toga karantena, odnosno izolacija za kontakte pozitivnih osoba, vraćena na 14 dana, koliko traje inkubacija", kazala je Čusek Adamić te dodala da virus uvijek pronalazi osjetljive osobe koje još nisu preboljele bolest ili se nisu cijepile.

Naglasila je kako je pred nama vrlo izazovno razdoblje čiji smjer možemo odrediti sami.

"S vremenom smo bolje upoznali virus, usavršili dijagnostiku, učinili je dostupnijom i otkrili cjepivo", dodala je i naglasila da je u Varaždinskoj županiji cijepljenje svima dostupno, kako kod liječnika opće medicine, na otvorenim punktovima, u tvrtkama, u udaljenim općinama, tako i cijepljenjem u bolnici ili u Zavodu za javno zdravstvo.

"Ako želimo zdravu i mirnu jesen, cijepit ćemo se i dati svoj udio u borbi protiv koronavirusa te vratiti zdravlje u našu županiju", kaže Čusek Adamić.

11:25 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, a oporavilo se 12 osoba, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U posljednja 24 sata obrađeno je 419 uzoraka. U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je deset osoba pozitivnih na koronavirus, a u samoizolaciji je 237 osoba.

Županija je jučer imala 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 

11:21 U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata obrađena su 262 uzorka, od kojih je jedan pozitivan na SARS-CoV-2. U OŽB-u Našice liječi se jedna osoba, a u samoizolaciji na području županije trenutačno je 435 osoba, izvijestio je stožer Osječko-baranjske županije.

11:16 Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 57 uzoraka od kojih niti jedan nije bio pozitivan na koronavirus, izvijestio je županijski stožer. U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno pet slučajeva. Nema hospitaliziranih.

11:13 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirane su tri nove pozitivne osobe na COVID-19, potvrđene PCR testiranjem (dvije iz Rajeva Sela i jedna iz Vinkovaca). Nema preminulih.

Trenutačno je u županiji osmero hospitaliziranih zbog COVID-a. U protekla 24 sata testirano je 147 stanovnika.

11:12 U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, s područja grada Duge Rese i Karlovca. Nije bilo umrlih od bolesti COVID-19, a prema izvješću PU Karlovačke, 91 osoba je u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju na COVID odjelu karlovačke opće bolnice nalaze se dva pacijenta.

10:48 U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata pet je novozaraženih osoba, po jedna iz Samobora, Jastrebarskog i Klinča Sela te dvije iz Velike Gorice. U županiji je trenutačno aktivno 18 slučajeva COVID-a.

10:44 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 14 je osoba oboljelo od COVID infekcije; šest osoba iz Knina, pet iz Šibenika, dvije iz Ružića i jedna iz Pirovca.

Trenutačno je 60 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 10 pacijenata. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 177 osoba, od toga je 78 osoba bliski kontakt oboljelih, a za njih 99 određena je mjera samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku prema trenutačno važećim zdravstvenim mjerama. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 125 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2, izvijestio je šibensko kninski stožer. 

10:06 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 77 uzoraka, od čega su evidentirana dva pozitivna nalaza na SARS-CoV-2, što je 2,59 posto pozitivnih od broja testiranih. 

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je sedam pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2. U protekla 24 sata hospitaliziran je jedan pacijent, jedan je otpušten, a nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih.

Termini cijepljenja 

Svi oni koji se žele cijepiti mogu to učiniti bez prethodne najave svaki radni dan od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13 do 18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

10:03 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava kako je na području županije potvrđeno devet novih slučaja bolesti COVID-19.

Na bolničkom se liječenju trenutačno nalaze četiri osobe. Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 55 uzoraka sa sumnjom na koronavirus.

9:52 Danas je u Primorsko-goranskoj županiji šest novooboljelih te pet ozdravljenih osoba, dok je broj aktivnih slučajeva COVID-a na području županije 63.

Ukupno su tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađena 1163 uzorka brisova. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a, broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-a je 11. Na respiratoru su dvije osobe, a  tijekom jučerašnjeg dana u PGŽ-u nije bilo preminulih od koronavirusa.

9:40 O epidemiološkoj slici na današnjoj sjednici Vlade RH govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš. Otkrio je da je u posljednja 24 sata potvrđeno još 179 novih slučajeva zaraze, a udio novozaraženih među svima testiranima je 4,6 posto.

''Raste broj hospitaliziranih u dalmatinskim županijama'', dodao je ministar. >>> Opširnije

9:25 Na području Zadarske županije 35 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar (22), Benkovac (1), Biograd (1) i Nin (2) te općina Bibinje (1), Novigrad (4), Privlaka (2), Stankovci (1) i Vir (1).

Kod novooboljelih se većinom radi o kontaktima već prethodno pozitivnih osoba. Najviše novozaraženih je u dobi između 11 i 20 godina, a najčešća dob je 17 godina, kažu iz stožera.

Slično je županijski stožer izvijestio i jučer - tijekom lipnja i srpnja najviše je novooboljelih u dobi između 11 i 20 godina.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 187 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 17 bolesnika, od kojih je jedan na respiratoru.

Kakvo je stanje po županijama bilo u srijedu, opširnije čitajte ovdje.

8:55 Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 200 uzoraka brisova na COVID-19, potvrđena je jedna novozaražena osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su tri osobe.

8:35 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih od COVID-a, jedna je osoba izliječena. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 47 osoba.

Na COVID odjelu OB-a Gospić trenutačno je hospitaliziran jedan pacijent.
Na području PU ličko-senjske aktivna je 71 mjera samoizolacije. Provjerom su utvrđena dva kršenja izrečenih mjera.

8:32 U Sisačko-moslavačkoj županiji tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Novozaraženi su iz Siska, Gline i Popovače.

8:29 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom na području grada Bjelovara.

U Općoj bolnici Bjelovar nema osoba na liječenju zaraženih koronavirusom, a na opservaciji su četiri pacijenata. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 53 osobe.

Iz županijskog stožera pozivaju sugrađane da budu odgovorni i pridržavaju se propisanih epidemioloških mjera te da se cijepe protiv COVID-a.

Termini cijepljenja

U tijeku su "Dani otvorenih vrata" u Zavodu za javno zdravstvo u Bjelovaru, pa se tako građani mogu cijepiti bez najave i naručivanja ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 12 sati, a petkom je omogućeno cijepljenje i od 15 do 19 sati.

Također, građani će se moći cijepiti i u sklopu obilježavanja Dana grada Čazme u subotu 24. srpnja od 14 do 20 sati u zgradi Multifunkcionalnog centra koji se nalazi na trgu u Čazmi. Građani se mogu cijepiti bez najave, potrebno je samo ponijeti zdravstvenu iskaznicu, a djelatnici Zavoda za javno zdravstvo cijepit će cjepivom Pfizer.

Dani otvorenih vrata namijenjenih cijepljenju predviđeni su i u ispostavi Zavoda za javno zdravstvo u Grubišnom Polju u utorak 27. srpnja od 9 do 12 sati. Građani mogu doći bez najave, cijepi se Pfizerom.

7:53 Među 53 osobe testirane na području Virovitičko-podravske županije u posljednjem 24-satnom razdoblju nije bilo pozitivnih na virus SARS-CoV-2. Na bolničkom liječenju Opće bolnice Virovitica jedan je COVID pacijent koji se nalazi na respiratoru.

7:30 U Hrvatskoj posljednjih dana raste broj novozaraženih. Najavljene su nove mjere koje će na snagu stupiti od ponedjeljka. >Opširnije

U četvrtak bi se trebali sastati šefovi dalmatinskih stožera u Splitu. Odluku o pooštravanju mjera pozdravio je stožer iz županije koja ima najveći postotak cijepljenih građana. >Opširnije

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene