Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najava telefonom

Kako u koronakrizi funkcioniraju liječnici obiteljske medicine? Evo za koga su njihova vrata uvijek otvorena

Umjesto dolaska u ordinacije, preporuka je da pacijenti prvo nazovu svog obiteljskog liječnika. Doznali smo kako sada funkcioniraju ordinacije obiteljske medicine.

Epidemija koronavirusa je veliki pritisak nametnula i obiteljskim liječnicima. O tome kako funckioniraju ordinacije obiteljske medicine razgovarali smo s Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. 

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

Pacijenti se liječe na daljinu, telefonom.

"Zaista se trudimo temeljem poziva zaključiti radi li se o hitnom slučaju ili možemo pomoći na daljinu", objašnjava dr. Balint.

Kažu da je pacijenti zovu i kad trebaju psihološku pomoć te da su liječnici uvijek na raspolaganju za svoje pacijente. 

"Kad su potrebna akutna zbrinjavanja, naša vrata su uvijek otvorena. Mi preferiramo da nas prvo zovu, takve su i upute nacionalnog stožera, a onda, ako je potrebno, uz mjere zaštite, dogovaraju se pregledi", kaže Balint. 

Na pitanje dogodi li se ikad da pacijenti nisu iskreni i prešućuju li da su bili u kontaktu s nekime tko je obolio od koronavirusa, Balint kaže:

"Ja se nadam da su iskreni, molimo ih da se sjete svih svojih kontakata, unučadi, to je vrlo bitno. Imali smo slučajeva kad su zaboravili da su imali kontakt, a ako se utvrdi da su pacijenti pozitivni, mi ispadamo iz stroja. A mi smo tu zbog njih. Apeliramo na iskrenost. Tada ćemo mi, koji smo na prvoj liniji zdravstvene zaštite biti u redu". 

"Lijekova ne nedostaje"

Doktorica je objasnila i da nitko kome treba hitna zdravstvena zaštita neće biti uskraćen, ali ono što je odgodivo, može pričekati.

I među njenim pacijentima ima zaraženih koronavirusom. 

"Javili su meni da su bili u kontaktu s rodbinom koja je bila zaražena. Zatim smo kontaktirali epidemiologija, tražili kontakte", kaže doktorica. 

Dodaje da je u ovakvoj situaciji sigurno najteže starijim pacijentima, koji su sami, bolesni i izolirani. 

"Teško je i djeci koja ne mogu van, a osjete i nervozu roditelja. Tada roditelji zovu nas  zbog njihova stanja. Pa im objašnjavamo da će ovo proći", govori Balint koja apelira na nacionalni stožer da se dozvoli izdavanje propusnica i ginekolozima i stomatolozima. 

Pohvalila je nenadano digitaliziranje sustava jer se sad online mogu izdavati i i doznake za ortopedska pomagala, neki lijekovi, doznake za bolovanja. 

Naglasila je i kako ima dovoljno lijekova u ljekarnama te da sve funkcionira kako treba. Kronični bolesnici, kaže, ne moraju se brinuti. 

Za kraj je poručila:

"Telefon je tu, javite se svojim obiteljskim liječnicima, mi smo tu u punom radnom vremenu. Nekad možda treba malo strpljenja jer smo zatrpani pozivima pa treba više puta zvati. Što možemo riješiti preko telefona, riješit ćemo, a ako je riječ o akutnom stanju, opet ćemo ih zbrinuti", zaključila je dr. Balint.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene