Koronavirus u Njemačkoj
Koronavirus u Njemačkoj Foto: Afp

Korak po korak, strategija je Angele Merkel za izlazak Njemačke iz lockdowna. Njemačka kancelarka želi izbjeći ponovno zatvaranje u slučaju naglog izbijanja epidemije.


"Ne možemo si priuštiti uspone i padove", rekla je Merkel na online sastanku sa članovima stranaka CDU i CSU, prenose njemački mediji te dodaju kako kancelarka vjeruje da se ta država nalazi u trećem valu jer se šire nove varijante virusa

U srijedu bi se Merkel trebala naći s predstavnicima 16 njemačkih država kako bi s njima dogovorila izlaznu strategiju za lockdown koji u Njemačkoj traje od studenog, a trebao bi završiti 7. ožujka.

Merkel, piše Deutsche Welle, planira otvaranje u tri faze. U prvoj je ublažavanje mjera u osobnim kontaktima, odnosno među različitim kućanstvima. Drugi set mjera odnosio bi se na škole i sport. Restorani i kulturne institucije otvarali bi se tek u trećoj fazi.

Otvaranja bi pratilo i intenzivnije testiranje, uz besplatne brze testove na koronu. Profesore i odgajatelje u vrtićima trebalo bi cijepiti čim prije. Osnovne škole i vrtići od ponedjeljka su otvoreni u 10 saveznih država. 

Davor Božinović Božinović o riječkom kafiću: "To je neprihvatljivo, HDZ nikada nikoga nije diskriminirao"

Željka Karin Veliki skok broja zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji: "Nova žarišta su splitski zatvor i domovi za starije"

Njemačka trenutačno ima 60,5 oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih tjedan dana, s velikim razlikama u regijama. Tako je taj broj u Baden-Württembergu 45, a u pokrajini Tiringiji čak 119.

Takozvani R-faktor, koji mjeri koliko se brzo virus širi, odnosno koliko će jedna oboljela osoba zaraziti drugih, U Njemačkoj je trenutačno 0,98.