Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak po korak

Procurio plan za izlazak Njemačke iz lockdowna: Otvaranje u tri faze, restorani dolaze tek na kraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korak po korak, strategija je Angele Merkel za izlazak Njemačke iz lockdowna. Njemačka kancelarka želi izbjeći ponovno zatvaranje u slučaju naglog izbijanja epidemije.

"Ne možemo si priuštiti uspone i padove", rekla je Merkel na online sastanku sa članovima stranaka CDU i CSU, prenose njemački mediji te dodaju kako kancelarka vjeruje da se ta država nalazi u trećem valu jer se šire nove varijante virusa

U srijedu bi se Merkel trebala naći s predstavnicima 16 njemačkih država kako bi s njima dogovorila izlaznu strategiju za lockdown koji u Njemačkoj traje od studenog, a trebao bi završiti 7. ožujka.

Merkel, piše Deutsche Welle, planira otvaranje u tri faze. U prvoj je ublažavanje mjera u osobnim kontaktima, odnosno među različitim kućanstvima. Drugi set mjera odnosio bi se na škole i sport. Restorani i kulturne institucije otvarali bi se tek u trećoj fazi.

Otvaranja bi pratilo i intenzivnije testiranje, uz besplatne brze testove na koronu. Profesore i odgajatelje u vrtićima trebalo bi cijepiti čim prije. Osnovne škole i vrtići od ponedjeljka su otvoreni u 10 saveznih država. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna o mjerama, cjepivu... Božinović o riječkom kafiću: "To je neprihvatljivo, HDZ nikada nikoga nije diskriminirao"

Pročitajte i ovo Željka Karin HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Veliki skok broja zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji: "Nova žarišta su splitski zatvor i domovi za starije"

Njemačka trenutačno ima 60,5 oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih tjedan dana, s velikim razlikama u regijama. Tako je taj broj u Baden-Württembergu 45, a u pokrajini Tiringiji čak 119.

Takozvani R-faktor, koji mjeri koliko se brzo virus širi, odnosno koliko će jedna oboljela osoba zaraziti drugih, U Njemačkoj je trenutačno 0,98. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene