Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Marin Tironi/PIXSELL

O pojavi južnoafričkog soja, ali i potvrde sve većeg broja britanske varijante virusa u Hrvatskoj razgovarali smo s imunolog dr. sc. Zlatkom Trobonjačom.


Ocjenuje kako činjenica da se potvrda novih sojeva gotovo podudara s popuštanjem epidemioloških mjera u Hrvatskoj predstavlja određenu opasnost, ali naglašava da ne treba biti zabrinut - ako ćemo se pridržavati mjera. 

Vezani članci Koronavirus u Italiji U Italiji četiri osobe umrle nakon cijepljenja AstraZenecom Masovno cijepljenje u Varaždinu - 7 Epidemija na sjeveru Hrvatske ubrzava, načelnik županijskog stožera: "Po incidenciji smo među 20 najgorih regija u Europi"

"Ta popuštanja mjera zaista nisu toliko značajna, dozvoljene su samo terase na otvorenom, neka su popuštanja i za sport. Ako se propisanih mjera strogo budemo držali, posebno onih osnovnih, ne bi trebalo biti problema", kaže Trobonjača.

Blagi porast broja zaraženih posljednjih tjedan dana, kaže, vrlo je teško pripisati nekom uzroku ili reći da je riječ o početku trećeg vala.

"Teško je sada reći o čemu se radi, podsjetit ću da smo prije 15-ak dana imali i otvaranje školskog sustava. Tek za možda dva tjedna moći ćemo vidjeti o čemu je točno riječ. Neki kažu da je naš kolektivni imunitet već dosta visok, ja baš ne vjerujem da je toliko visok da bi se spriječilo veće širenje ovih visoko zaraznih sojeva, sama činjenica sa su novi sojevi visoko zarazni i da dižu taj reprodukcijski broj, a imamo i dosta zaraženih osoba u općoj populaciji, tako da je treći val moguć. Kad usporedite situaciju s listopadom, s početkom drugog vala, ispada da mi sada krećemo s većim brojevima. Ali, ponavljam, popuštanja nisu značajna i strahovito puno mjera je i dalje na snazi", napominjem Trobonjača.

"Sigurno će se pojaviti soj na kojeg neće djelovati ni jedno postojeće cjepivo"

Što se tiče cjepiva i njegovog imunološkog odgovora na zaraznije varijante virusa, imunolog ističe kako zasad ni jedan proizvođač nije jasno rekao da njegovo cjepivo uopće ne djeluje na britanski ili južnoafrički soj.

"Moderna je objavila da njezino djeluje 6 puta slabije na južnoafrički soj, a AstraZeneca je samo na možda 10 ili 20 posto od onoga kako utječe na wuhanski soj. Iako smanjeno, cjepiva ipak djeluju i kakvu god vi imunost imali, bolje se cijepiti jer ste sigurni od težih oblika bolesti", ističe Trobonjača.

Ipak, upozorava, moguće je da ako pandemija bude dovoljno dugo trajala, da se zaista pojavi soj na koji postojeća cjepiva uopće neće djelovati.

"To će se sigurno dogoditi ako pandemija potraje, ali cjepiva se lako mogu prilagoditi novim sojevima", kaže imunolog.

Pojava novih sojeva u Hrvatskoj bila je samo pitanje vremena.

"Ne treba biti zabrinut, ali trebalo bi neprekidno nadgledati situaciju i vrlo brzo reagirati ako se negdje dogodi veće širenje virusa, kao i pratiti da se ne dogodi nekontrolirano širenje. Užasno je važno za cijelu državu da od Uskrsa uđemo u ljeto sa što boljom epidemiološkom situacijom", zaključuje.