Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBARAJU REKORDE

Nakon opiranja popustio i premijer: Japan razmatra proglašavanje izvanrednog stanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan razmatra proglašavanje izvanrednog stanja u Tokiju i okolnim prefekturama zbog pandemije koronavirusa, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije premijer Yoshihide Suga.

Njegova najava dolazi nakon što su guverneri četiriju prefektura, uključujući i Tokio, u subotu pozvali središnju vladu da uvede mjere za te regije nakon što je došlo do velikog porasta novozaraženih.

Na konferenciji u ponedjeljak, guverner Chibe Kensaku Morita pozvao je Sugu da hitno donese proglas.

Do proglasa bi trebalo doći ovaj tjedan, izvijestili su lokalni mediji.

Japan je u nedjelju prijavio 3158 novih slučajeva zaraze, od toga je polovica iz četiri prefekture - Tokija, Kanagawe, Chibe i Saitame.

Navodno četiri guvernera također razmatraju skraćivanje radnih sati kafića, karaoke-barova i restorana kako bi spriječili širenje virusa.

Guvernerka Tokija Yuriko Koike izrazila je zabrinutost zbog povećanja pacijenata s ozbiljnim simptomima nakon što je brojka u nedjelju skočila na 101.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TLO NEPRESTANO PODRHTAVA Gradonačelnik Petrinje nakon novog potresa: "I mali udar donosi velike štete na razrušenim zgradama"

Apelirala je na 14 milijuna stanovnika Tokija da se nastave suzdržavati od neesencijalnih izlazaka.

Japan je u četvrtak prijavio 4336 novih slučajeva zaraze, uključujući 1337 u Tokiju, dok se zemlja nastavlja boriti s obuzdavanjem trećeg vala pandemije. Brojka je premašila rekord prethodnog dana koji je iznosio 3703 novih slučajeva 26. prosinca, prema podacima ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

U četvrtak ministarstvo je otkrilo šest slučajeva novog soja koronavirusa koji je prvotno otkriven u Velikoj Britaniji, što je dovelo ukupno do 21 slučaja u Japanu, uključujući i jednu osobu koja je zaražena novim sojem identificiranim u Južnoafričkoj Republici.

Pročitajte i ovo Jasna Valić PRIMILI CJEPIVO PRIJE 7 DANA Štićenici doma u Zadru pozitivni nakon što su cijepljeni protiv korone. Epidemiologinja objašnjava u čemu bi mogao biti problem

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna preminule 54 osobe U Hrvatskoj 361 novi slučaj: Jedna županija bilježi skok brojki, ali postoji objašnjenje. Stiglo još cjepiva, primilo ga više od 12 tisuća osoba

Potvrda novog soja, za koji se vjeruje da je zarazniji, navela je japansku vladu da privremeno suspendira ulazak stranaca u zemlju. Mjera se počela provoditi prije tjedan dana te će trajati do kraja siječnja, reklo je ministarstvo vanjskih poslova.

U ožujku, globalna pandemija koronavirusa primorala je Međunarodni olimpijski odbor i Japan da donesu dosad neviđenu odluku o pomicanju Olimpijskih igara u Tokiju za jednu godinu, na srpanj i kolovoz 2021.

Japan je početkom travnja proglasio izvanredno stanje u sedam prefektura. Tjedan dana kasnije mjere su se proširile na cijelu zemlju.

Izvanredno stanje na nacionalnoj razini trajalo je oko mjesec dana. Završilo je u Tokiju i četiri druge prefekture u kasnom svibnju - što su bile posljednje regije u kojima su na snazi bile restrikcije.

Japan je dosad izbjegavao pandemiju kakva je viđena u Europi i SAD-u, s ukupnim brojem zaraženih koji iznosi 243.000 i oko 3600 smrti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene