Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA STARIJE OD 60 GODINA

Istraživanje u Izraelu pokazalo kakva je otpornost na COVID nakon četvrte doze cjepiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrta doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 koju su primile osobe starije od 60 godina u Izraelu učinila ih je tri puta otpornijima na ozbiljno razbolijevanje od tri puta cijepljenih osoba iste dobne skupine, objavilo je u nedjelju izraelsko ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je također reklo da je četvrta doza, ili drugi booster, učinila ljude starije od 60 godina duplo otpornijima zarazi nego one iste dobne skupine koji su primili tri doze cjepiva.

Preliminarna studija koju je prošli ponedjeljak objavio izraelski medicinski centar Sheba otkrila je podatak da četvrta doza cjepiva povećava antitijela na više razine nego treća, no "vjerojatno" ne do razine da bi pružila potpunu zaštitu od vrlo prenosive varijante omikron.

Pročitajte i ovo Cjepivo NEZADOVOLJSTVO JE SVE JAČE Izvršni direktor Pfizera: ''Nadam se da ćemo imati cjepivo koje ćemo morati primati jednom na godinu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Ne prilazite mu'' Jedan je još na slobodi: Majmuni za testiranje cjepiva pobjegli iz kamiona nakon sudara

Izrael je počeo nuditi četvrtu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech osobama starijima od  60 godina ovaj mjesec, dok se omikron počeo širiti zemljom.

Ministarstvo je reklo u nedjelju da je u studiji koju je provelo s nekoliko velikih izraelskih sveučilišta i centrom Sheba uspoređeno 400 tisuća osoba s više od 60 godina koje su primile drugi booster sa 600 tisuća osoba iste dobne skupine koje su dobile treće cjepivo prije više od četiri mjeseca.

Pročitajte i ovo Cjepivo KOLIKO DOZA JE POTREBNO Znanstvenici o učinkovitosti docjepljivanja protiv koronavirusa: Prve dvije doze su ključne?

Kao i drugdje, u Izraelu zbog omikrona raste broj zaraženih. Međutim, od te varijante nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene