Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Cilje je održati gospodarstvo''

Loše prognoze: U ovoj zemlji očekuju do 40 posto zaraženih, a trenutno vode borbu i s brzim testovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Izraelu bi se u sadašnjem valu koronavirusom moglo zaraziti do 40 posto stanovništva, rekao je u nedjelju premijer Naftali Bennett, a objekti za testiranje širom zemlje su preopterećeni.

"Podaci izneseni na sastanku vlade pokazuju da će ovdje, u Izraelu, između dva do četiri milijuna građana ukupno biti zaraženo tijekom ovog trenutnog vala", napisao je Bennett na svom Twitter računu.

Izrael, zemlja sa samo 9,4 milijuna stanovnika, protekli je tjedan zabilježio gotovo četverostruki broj zaraženih u odnosu na prethodni. Ministarstvo zdravstva u subotu je izvijestilo o 17.518 novozaraženih.

Nedostatak mjesta za testiranje stvorio je veliki pritisak na postojeće, zbog čega je vlada revidirala svoju politiku testiranja i od petka odredila da PCR testovi budu namijenjeni samo za rizične i starije od 60 godina.

Svi drugi moraju napraviti antigentski test, bilo kod kuće ili kod liječnika. No pokazalo se da se čak ni nove smjernice ne mogu slijediti. U ljekarnama širom zemlje zalihe antigenskih testova su oskudne, a ljudi ih u redovima čekaju satima.

Bennett je ponovio da će učiniti sve što je moguće kako bi se izbjeglo zatvaranje, za koje je rekao da se nije pokazalo učinkovitom mjerom protiv širenja visoko zarazne omikron varijante, te bi moglo zadati težak udarac gospodarstvu.

"Naš cilj ostaje isti - održati gospodarstvo u funkciji što je više moguće i zaštititi najugroženije", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utjecaj pandemije Raste broj zaraženih i u susjedstvu, od danas nova pravila: Izolacija uskoro samo pet dana?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Građani ogorčeni Kaos u školama europske zemlje nakon zimskih praznika: Učenici moraju doći na nastavu, ali uz stroge uvjete

Izrael je u nedjelju počeo puštati cijepljene posjetitelje u zemlju, šest tjedana nakon što je u potpunosti zatvorio svoje granice u pokušaju da se cijepljenjem i nabavom lijekova pripremi za neizbježni peti val.

Podaci ministarstva zdravstva pokazuju da je više od 4,3 milijuna Izraelaca potpuno cijepljeno s tri doze, a da su 204 osobe u nedjelju hospitalizirane u teškom stanju zbog koronavirusa.

U Izraelu je službeno zabilježeno više od 1,5 milijuna slučajeva covida, uključujući 8269 smrtnih ishoda.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene