Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjave nakon znanstvenog vijeća

Primorac: "Pojasnit ću kolegi Đikiću o čemu se radi... Struktura virusa se nije promijenila"

Dragan Primorac
Dragan Primorac Foto: DNEVNIK.hr
Nakon sastanka vladinog znanstvenog vijeća izjave za medije dali su znanstvenik Gordan Lauc, Frka Petešić i Dragan Primorac.

Predstojnik ureda Vlade Frka Petešić kazao je kako su na sastanku znanstvenog Vijeća čuli stručnjake iz javnog zdravstva koji su dali multidisciplinarni pregled stanja epidemije u svijetu i analizu dosadašnje strategije borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj. Istaknuo je kako treba biti oprezan i pratiti situaciju te dodao kako je broj hospitaliziranih osoba dvostruko manji nego u prvom valu, a nema ni težih slučajeva oboljenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U javnoj izjavi Raskol u Znanstvenom savjetu: Dio članova će se ograditi od izjava Gordana Lauca Slika nije dostupna U Banskim dvorima Capak nakon sastanka Zdravstvenog savjeta: ''Razmotrit ćemo jesu li nam potrebne nove mjere''

"No to ne znači da ih neće biti", upozorava Petešić. "Od članova savjeta čuli smo da se slažu da nije potrebna karantena, nego pažljivo pratiti razvoj epidemije. Ne možemo smanjiti mjere, a da nemamo veću samodisciplinu na osobnoj razinu. Ako se svi toga pridržavamo možemo nastviti s gospodarskim aktivnostima i turizmom. Važno se pripremati za jesen kada se može očekviati pogoršanje situacije", dodaj je te rekao da situaciju treba pratiti i držati pod kontrolom.

Bolest se promijenila, virus je isti

Član savjeta liječnik i znanstvenik Dragan Primorac osvrnuo se na izjavu znanstvenika Ivana Đikića kako smo ulovljeni u iznenađenju i kako se stožer nije dobro pripremio za ovo. "Važna je znanost. Pojasnit ću kolegi Đikiću o čemu se radi", kazao je Primorac.

 

Dragan Primorac objasnio je kako je važno razlikovati dva pojma, a to su SARS-CoV-2 2 te COVID-19. Prvi je virus, a potonji bolest. Kazao je kako se virus SARS-CoV-2 sastoji od stabilne molekule te nije jednostavno promjenjiv, a to govori o stabilnosti virusa.

"COVID-19 bolest pokazuje drugačiju pojavnost i nije ono što je bila u 2. mjesecu", pojašnjava Primorac te dodaje kako su neki od uvjeta te promjene i vrijeme, te količina vitamina D.

"Činjenica je da se nešto promijenilo. Klinička slika je drugačija. Struktura virusa se nije promijenila", rekao je Primorac.

Nećemo imati toliko mrtvih koliko neki predviđaju

Gordan Lauc kaže da je Hrvatska mala zemlja te se ne može zatvoriti poput Kine.

"Otvaranje prema zemljama sa sličnim epidemiološkim situacijama ne bi trebao biti problem", rekao je Lauc i dodao kako je karantena bila rješenje dok nismo znali ništa o virusu, a on se brzo širio.

Petešić je komentirao kako je u Hrvatskoj 260.000 turista, ali da slučajevi zaraze nisu kod nas došli iz zemalja EU već od naših ljudi koji su došli iz Srbije i BiH.

Lauc je komentirao i projekcije prema kojima bi u Hrvatskoj do jeseni moglo umrijeti 1500 ljudi.

"U ovoj epidemiji naučili smo da postoji puno modela, neki su se pokazali pogrešnim, jer se temelje na jednostavnim matematičkim formulama, nemaju težinu. Gotovo sigurno da nećemo imati toliko mrtvih", smatra Lauc.

Epidemiolog Kolarić: Počeli smo se ponašati kao da epidemije nikad nije bilo

Epidemiolog HZJZ-a Branko Kolarić kazao je kako je dosad bilo različitih polemika oko nošenja maske. "Danas znamo da fizička barijera ispred usta i nosa sprečava širenje kapljica i smanjuje rizik od prijenosa virusa. Ja bih rekao da smo se svi mi kao građani opustili u ovih nekoliko tjedana i počeli se ponašati kao da epidemije nikad nije bilo",ocijenio je.

"Epidemija je tu i nakon otvaranja granica virus se ponovno proširio i sad se svi zajedno trebamo podsjetiti da je potrebno držati se mjera socijalne distance, da nije baš dobro ići u zatvorene klubove jer su se i tamo dogodile neke zaraze i slično", kaže.

Pogotovo treba zaštiti domove za starije te Kolarić poziva djelatnike i korisnike tih ustanova na strpljene, da ne putuju izvan granica Hrvatske kako bi se zaštitila ta najrizičnija populacija.

"Svi zajedno se moramo podsjetili da nije dobro biti blizu, da se jedni drugima unosimo u lice i izbjegavati i sastanke i kontakte te druženja u zatvorenim prostorima", poručio je.

Kolarić kaže kako se nakon otvranja očekivao porast broja zaraženih, nakon što je restriktivnim mjerama virus gotovo eliminiran u populacij. "Kada smo otvorili granice i kada se dogodila mogućnost ponovnog unosa virusa, očekivali smo broj zaraženih. No, ono što sada trebamo raditi je suzbijati žarišta i kontrolu kontakata uz pomoć svih, da se odgovorno ponašamo kako bi spriječili sekundarna širenja virusa", poručio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene