Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet iz minute u minutu

Nakon Italije i Švedske i u Francuskoj manje smrtnih slučajeva, od jučer umrlo 369 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koronavirusom je diljem svijeta zaraženo 2,8 milijuna ljudi, od čega je više od 811.000 ozdravilo. Najveće žarište bolesti trenutačno je u SAD-u.

* Zaraženo 2,8 milijuna ljudi

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

* Ozdravilo više od 811.000 ljudi

* Preminulo više od 201.000 ljudi

Situaciju u Hrvatskoj pratite ovdje.

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

21:10 U Francuskoj je od jučer umrlo 369 ljudi. Ukupan broj smrtnih slučajeva narastao je na 22.614. Potvrđeno je novih 1660 slučajeva zaraze pa je ukupan broj oboljelih tijekom epidemije koronavirusa narastao na 161.488.

19:00 Svjetska zdravstvena organizacija u krizi izazvanoj širenjem novog koronavirusa dobro radi posao, ocijenila je Rusija uzvrativši na kritike te organizacije koje stižu iz Sjedinjenih Država.

"Mislim da WHO ispunjava svoju ulogu agencije koja vodi i koordinira" zdravstvene politike, ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. "Da, nije idealno ali nitko nije savršen".

Lavrov misli da kritike Donalda Trumpa nemaju mnogo veze s postupanjem WHO-a."Po mom mišljenju, takvi napadi služe kako bi se opravdao vlastiti zakašnjeli i neodgovarajući pristup".

18:38 Broj preminulih u svijetu prešao je 200.000 ljudi. Najviše je pogođen europski kontinent sa 120.000 umrlih, podaci su stranice Worldometer. U SAD-u je prema toj stranici zaraženo više od 930.000 ljudi. Preminulih je više od 52.000. 

18:10 U Švedskoj je od jučer preminulo 40 oboljelih osoba pa je broj smrtnih slučajeva narastao na 2192.

Novooboljelih je 610. Broj zaraženih u Švedskoj narastao je na 18.177. Broj smrtnih slučajeva i novih zaraženih je u padu u odnosu na posljednjih nekoliko dana.

18:00 Od jučer je u Italiji umrlo 415 oboljelih osoba. Ukupan broj smrtnih slučajeva je narastao na 26.384.

Novih zaraženih je 2357. Ukupno je u Italiji potvrđen 195.351 slučaj zaraze koronavirusom. Broj preminulih i broj novih zaraženih u Italiji u laganom je padu.

16:40 Bavarska, najveća njemačka savezna pokrajina, dopustiti će od 4. svibnja određene vjerske obrede, a istočna pokrajina Saska prva će bogoslužja dozvoliti već u ponedjeljak. Bavarski vjernici će morati održavati međusobnu udaljenost od 2 metra i nositi zaštitnu masku, prenosi CNN. Vremenski će biti ograničeno na 60 minuta, rekao je ministar u bavarskoj vladi Florian Herrmann za američku televiziju.

16:30 U Velikoj Britaniji je od jučer je preminulo 813 osoba pa je ukupan broj smrtnih slučajeva narastao na 20.319. Novih zaraženih je 4913. Ukupan broj oboljelih u Velikoj Britaniji je 148.377.

Dok broj mrtvih raste, vlada je pod sve glasnijim kritikama zbog svog odgovora na pandemiju. Sporije je uvela karantenu od europskih zemalja i bori se da poveća mogućnosti testiranja. Sredinom ožujka glavni vladin znanstveni savjetnik rekao je da bi zadržavanje broja umrlih ispod 20.000 bio "dobar ishod".

16:10 Nizozemska je potvrdila novih 655 slučajeva pa je ukupan broj narastao na 37.190. Od jučer je preminulo 120 oboljelih osoba. Ukupno je u Nizozemskoj preminulo 4409 oboljelih osoba.

16:00 Crnogorsko ministarstvo obrane priopćilo je da je Vojska Crne Gore evakuirala iz Prištine tri hrvatska vojnika i jednog službenika crnogorskog ministarstva obrane nakon što je testiranjem utvrđeno da su pozitivni na koronavirus. Više informacija o tome nalazi se ovdje.

15:45 Europske zemlje registrirale su 120.000 umrlih, a od tog broja tri četvrtine odnose se na Italiju, Španjolsku, Francusku te Veliku Britaniju. U Italiji je umrlo 25.969 oboljelih osoba, Španjolskoj 22.902, u Francuskoj je tijekom epidemije preminulo 22.245 osoba, a u Velikoj Britaniji 19.506.

15:35 Sjedinjene Države imaju najviše smrtnih slučajeva u svijetu, 51.949. Zaraženih je u SAD-u 905.333.

15:25 Tadžikistanske vlasti zatvorile su škole na dva tjedna i otkazala sportske događaje, kako je odredio predsjednik Emomalij Rahmini. Odredba je neočekivana jer Tadžikistan dosad nije priznao ni jedan slučaj zaraze od novoga koronavirusa u zemlji.

Osim otkazanih sportskih događaja bit će zatvorena kazališta i kina. Zemlja je već zatvorila granice.

15:10 U Srbiji je novih zaraženih 296 osoba. Ukupno je tijekom epidemije oboljelo 7779 osoba. Od jučer je preminulo sedam oboljelih pa je ukupan broj smrtnih slučajeva narastao na 151.

"Iza nas je najteža noć u kojoj smo izgubili sedam građana", rečeno je na konferenciji za medije. Hospitalizirano je 3135 oboljelih, na respiratoru je 91 osoba. Izliječeno je 1152 oboljelih.

14:41 U Španjolskoj je u subotu umrlo 378 osoba od koronavirusa, jedanest više nego dan ranije, no dnevni broj žrtava je već tjedan dana ispod 500, izvijestilo je ministarstvo zdravstva. U subotu su oboljele dodatne 2944 osobe dok ih je ozdravilo 3353.

Španjolska je s 22.900 izgubljenih života najpogođenija zemlja u Europi nakon Italije. Zdravstvena služba ukazuje na podatak prema kojem je u posljednja dva dana broj novooboljelih pao u odnosu na broj oporavljenih.

„Prošli smo najtežu fazu. Najkritičnija faza ove bolesti je iza nas zahvaljujući ponašanju španjolskog društva u cjelini, koje može poslužiti za primjer“, rekla je potpredsjednica vlade María Jesús Montero na konferenciji za medije.

13:04 Crnogorske zdravstvene vlasti u posljednja 24 sata nisu zabilježile nove slučajeve zaraze koronavirsuom, dok je vlada te zemlje predstavila nove mjere oporavka gospodarstva koje predviđaju i smanjenje plaće za 50 posto dijelu visokih dužnosnika.

U Crnoj Gori do sada je od koronavirusa oboljelo 312 osoba, izliječeno je njih 123, dok je u petak preminuo šesti pacijent, u dobi od 81 godinu s malignitetom.

13:03 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da u ovome trenutku još nema dokaza da su osobe koje su preboljele covid-19 i razvile antitijela zaštićene od ponovne zaraze koronavirusom. Više o tome OVDJE. 

12:38 Nekoliko ljudi pozitivno je na koronavirus u sirotištu sa 170 djece s poteškoćama u razvoju u Bjelorusiji, objavile su lokalne vlasti ne otkrivajući točan broj zaraženih.

Nakon što je otkriveno da je zaražen zaposlenik sirotišta u regiji Mogilev testirani su svi zaposlenici i djeca.

12:06 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je protekla noć po broju smrtnih slučajeva od infekcije koronavirusom bila jedna od najtežih od početka epidemije. Tijekom noći je preminulo više od pet osoba. Više čitajte OVDJE.

10:47 Broj novozaraženih u Njemačkoj povećao se za 2055, na 152.438, objavio je u subotu Institut Robert Koch, što je drugi dan zaredom da se smanjuje broj zaraženih.

U toj se zemlji broj umrlih u posljednja 24 sata povećao za 179 na 5.500, pokazali su podaci od subote.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u svom obraćanju Bundestagu da je Njemačka još uvijek na početku pandemije. ''Mi ćemo još dugo morati živjeti s ovim virusom", rekla je tijekom obraćanja parlamentu. "Mi se još uvijek nalazimo na tankom ledu, ja bih rekla na vrlo tankom ledu", kazala je Merkel.

9:00 Kina odbacuje pozive na provedbu neovisne međunarodne istrage o porijeklu koronavirusa i kaže da su oni politički motivirani, piše BBC.

Gotovo od samog početka pandemije opetovano se upućuju pozivi da se međunarodnim istražiteljima dopusti odlazak u Kinu kako bi otkrili na koji je način sve započelo. Visoka kineska diplomatkinja u Velikoj Britaniji, Chen Wen, za BBC je kazala kako su zahtjevi politički motivirani te da bi mogli odvratiti pozornost Kine od borbe protiv pandemije.

8:43 Belgija će 4. svibnja početi postupno ublažavati mjere u borbi protiv koronavirusa, objavila je u petak vlada te zemlje, jedne od najviše pogođenih covidom-19.

Ograničenja u zemlji trenutačno dopuštaju rad trgovina hranom, kućnim potrepštinama i vrtnih centara, a većina građana mora raditi od kuće.

7:45 Poljski ministar zdravstva ocijenio je u petak da bi odgoda predsjedničkih izbora predviđenih za svibanj za 2022. bila "jedina sigurna opcija", s obzirom na pandemiju koronavirusa.

"Jedna od opcija bila bi suspendirati sve ovo dvije godine i zaista rješavati epidemiju. Mislim da je to najbolja opcija i ja je preporučam", rekao je Lukasz Szumowski na poljskoj televiziji Polsat.

7:35 S novih 1258 slučajeva zaraze u posljednja 24 sata, Sjedinjene Države bilježe u petak najniži broj u gotovo tri tjedna, podaci su Sveučilišta John Hopkins.

U SAD-u je koronavirusom zaraženo gotovo 900.000 ljudi, što predstavlja oko trećinu ukupnog broja u svijetu.

Georgia je prva država koja je u petak krenula u otvaranje, iako je Oklahoma u petak također otvorila neke trgovine. Florida je prošlog petka počela dopuštati ljudima dolazak na plaže, a Južna Karolina je u ponedjeljak počela ublažavati ograničenja. (Hina/V.P./M.T.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene