Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVIJET IZ MINUTE U MINUTU

Rumunjska uvela drakonske mjere: 15 godina zatvora onima čije ponašanje tijekom pandemije koronavirusa izazove smrt druge osobe

Donald Trump
Donald Trump DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Donald Trump Galerija 1/1 >>
U svijetu je koronavirusom, prema posljednjim informacijama, zaraženo više od 230.055 ljudi. Portugal je zbog pandemije koronavirusa proglasio izvanredno stanje. Dobre vijesti stižu iz kineske provincije Wuhan, u kojoj u srijedu prvi put od izbijanja epidemije nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze.

* U svijetu zaraženo više od 230.055 ljudi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svijet više nikad neće biti isti Je li ovo kraj civilizacije kakvu poznajemo? ''Lekcija Jahača apokalipse je da kuga, rat i glad slijede jedno za drugim'' Slika nije dostupna Svijet iz minute u minutu Šokantne snimke iz bolnice u Bergamu obilaze svijet: "Nikada u životu nisam bio pod ovakvim stresom"

* U Wuhanu u srijedu niti jedan novi slučaj zaraze

* Portugal proglasio izvanredno stanje

Tijek zbivanja pratite u nastavu:

00:13 Rumunjska odsad određuje 15 godina zatvorske kazne onima čije ponašanje tijekom pandemije koronavirusa izazove smrt druge osobe.

"Onima koji znaju da su zaraženi i ne poštuju službene sanitarne mjere prijeti 15-godišnja zatvorska kazna ako se potvrdi da je njihovo ponašanje izazvalo smrt neke osobe", objavila je vlada u četvrtak tijekom predstavljanja nove uredbe koja odmah stupa na snagu.

U slučaju nepoštivanja odredbe vlade sa svrhom zaustavljanja širenja Covida-19, predviđene su kazne do tri godine zatvora ako to ponašanje ne izazove posljedice i do pet godina ako nastupi zaraza.

"Ne možemo dopustiti da se neodgovorne osobe šeću slobodno i zaraze druge", rekao je rumunjski premijer Ludovic Orban.

Bukurešt je također pozvao svoju dijasporu da se ne pokušava vratiti u zemlju zbog ograničenja kretanja u Europi.

Približavanjem Uskrsa predsjednik Klaus Iohannis pozvao je "iskreno, ali sa žaljenjem 4 milijuna Rumunja koji žive u inozemstvu da ostanu u zemlji u kojoj se nalaze jer je Europom nemoguće putovati".

U Rumunjskoj ima 227 potvrđenih slučajeva zaraze.

23:16 Rumunjska odsad određuje 15 godina zatvorske kazne onima čije ponašanje tijekom pandemije koronavirusa izazove smrt druge osobe.

22:24 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio je postrožiti mjere borbe protiv koronavirusa te građani odsad moraju ostati u svojim domovima. Izraelci će i dalje moći ići kupiti hranu i lijekove, a neke će djelatnosti biti izuzete iz tih mjera. Izrael je već ranije zabranio ulazak stranaca u zemlju. U Izraelu je dosad potvrđeno 677 slučajeva zaraze od koronavirusa, što je skok od 50 posto u 24 sata.

22:22 Austrija ima 2107 zaraženih, javlja Die Presse.

22:03 Američki State Department pooštrio je u četvrtak upozorenja o putovanjima, pozivajući građane da ne putuju u inozemstvo ni zbog kojeg razloga, a one koji su već u inozemstvu da se hitno vrate. To upozorenje State Departmenta odnosi se na sve zemlje svijeta, što je mjera koja dosad nikad nije bila primijenjena.

21:36 Velika Britanija može "okrenuti trend u 12 tjedana" u borbi protiv koronavirusa pod uvjetom da se poštuju preporuke vlasti u vezi ograničenja kontakata, rekao je u četvrtak premijer Boris Johnson.

Velika Britanija, gdje su u četvrtak umrle 144 osobe, preporučuje izbjegavanje okupljanja i rad od kuće, ali zasad to nisu obvezujuće mjere. Od petka nema nastave u školama.

21:35 Zbog epidemije koronavirusa 73. Filmski festival u Cannesu neće biti održan kao što je bilo predviđeno od 12. do 23. svibnja i možda će biti odgođen, naveli su organizatori u priopćenju. Više o tome OVDJE.

20:44 Francuske zdravstvene vlasti izvijestile su u četvrtak, trećeg dana od uvođenja strogih ograničenja kretanja građana, o novih 108 umrlih od koronavirusa, te su nakon tog naglog skoka u toj zemlji od Covida-19 ukupno umrle 372 osobe.

Na konferenciji za medije čelnik francuskih zdravstvenih službi Jerome Salomon dodao je da je broj registriranih slučajeva od srijede porastao s 9134 na 10995. "Broj zaraženih udvostručio se u četiri dana", rekao je Salonom. Dodao je da su 1122 osobe u ozbiljnom stanju i da im je potrebna intenzivna njega.

18:20 Italija je potvrdila 427 smrtnih slučajeva u protekla 24 sata. Broj preminulih od zaraze koronavirusom porastao je na 3405, piše BBC. Kina je, na 81.155 zaraženih imala 3249 umrlih.

U Italiji je potvrđeno 35.713 slučajeva zaraze.

17:59 Italija još "barem tri mjeseca" neće izaći iz krize prouzročene epidemijom Covida-19 koja je usmrtila gotovo 3000 ljudi, ocijenio je epidemiolog Massimo Galli, voditelj epidemiološke službe u najvećoj milanskoj bolnici.

"Cjepivo nam ulijeva nadu, radi se na 18 programa za izradu cjepiva. Nešto će iz toga proizići, siguran sam, ali sumnjam da ćemo moći ograničiti epidemiju i svladati je dok čekajmo cjepivo", ocijenio je. "Budemo li imali sreće, cjepivo će stići nakon ljeta, ne prije", zaključio je Galli.

17:36 Američki predsjednik Donald Trump tvrdi kako je omogućio da se lijek koji se koristi protiv malarije testira na pacijentima zaraženim koronavirusom i da za sada pokazuje dobre rezultate. Trump tvrdi kako bi lijek mogao biti gotovo odmah dostupan za liječenje, javlja CNN.

"Mi nismo u financijskom ratu, mi smo u medicinskom ratu. Ovaj rat moramo dobiti", rekao je Trump. 

17:27 SAD bilježi više od 10.500 slučajeva zaraze koronavirusom, javlja CNN.

16:32 Velika Britanija će zbog pandemije novog koronavirusa povući iz Iraka dio svojih vojnika koji su ondje sudjelovali u obuci iračke vojske.

16:38 Francuska zatvara pristup plažama, javlja Guardian.

16:31 Broj mrtvih u Velikoj Britaniji porastao je na 137, javlja Guardian.

16:11 Princ Albert od Monaka zaražen je koronavirusom, javlja NBC.

15:04 Velika Britanija ne može zaustaviti epidemiju koronavirusa, pa će raditi na upravljanju zarazom tako što će jačati kapacitete u javnom zdravstvu, rekao je savjetnik vlade za zdravstvo Chris Whitty. Britanija zasad bilježi 104 smrtnih slučajeva od sveukupno 2,6 tisuće zaraženih.

14:50 Kina je objavila da je od zrakoplovnih kompanija zatražila da smanje broj međunarodnih letova u borbi protiv epidemije koronavirusa i rastućeg broja uvezenih slučajeva, a Indija je najavila zabranu slijetanja međunarodnih letova na svoj teritorij od nedjelje. U zemlji s 1.3 milijarde stanovnika zaraženo je tek 173 ljudi, a umrlo ih je četvero.

13:47 Španjolska u posljednja 24 sata bilježi velik porast smrtno stradalih od koronavirusa – umrlo je 209 ljudi, a ukupan broj porastao je na 767. 

12:09 Danas su zabilježene prve smrti od koronavirusa u Irskoj i Rusiji.

12:05 Glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier objavio je da je zaražen koronavirusom, ali se osjeća dobro.

"Pozitivan sam na Covid-19. U izolaciji sam u svome domu. Dobro sam, moral je dobar", objavio je na Twitteru.

12:00 Zbog zabrane ulaska u Poljsku za sve strance na njemačko-poljskim cestovnim graničnim prijelazima stvaraju se u četvrtak kolone dugačke i do 60 km.

"Situacija na granici prema Poljskoj zaista je dramatična. Mi smo u stalnom kontaktu s poljskim vlastima", rekao je za javni servis njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

10:20 Japan je odlučio odgoditi posjet cara Naruhita i carice Masako Velikoj Britaniji planiran za proljeće, objavio je u četvrtak službeni Tokio.

Japan i Velika Britanija dogovorit će novi termin posjeta, rekao je glasnogovornik vlade Yoshihide Suga na konferenciji za novinare.

10:09 Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa proglasio je izvanredno stanje, prvi put otkako je njegova zemlja postala demokracija 1974. godine i te mjere protiv epidemije koronavirusa na snazi su od ponoći sa srijede na četvrtak.

10:08 Australija i Novi Zeland zatvaraju granice za sve posjetitelje osim za svoje građane i one sa stalnim prebivalištem u sklopu mjera protiv epidemije koronavirusa, objavljeno je u četvrtak, a mjera stupa na snagu u petak.

Australski premijer Scott Morrison rekao je da će državne granice biti zatvorene za sve posjetitelje, osim za državljane i osobe sa stalnim prebivalištem i njihove bliske članove obitelji.

10:07 Broj novozaraženih koronavirusom u Južnoj Koreji već treći dan zaredom u porastu je u četvrtak, sa 152 prijavljena nova slučaja u odnosu na dan prije, prema podacima korejskih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Sedmero zaraženih je umrlo, čime je ukupno od koronavirusa umrla 91osoba.

U zemlji je ukupno 8565 zaraženih. Porast broja novozaraženih proteklih dana slijedio je nakon višednevnog trenda pada tog broja.

10:06 Kako je posljednjih dana epidemija koronavirusa u Kini stavljena pod kontrolu te se život polako počeo vraćati u normalu, pojavile su se glasine kako i tamošnje nogometno prvenstvo, prekinuto početkom veljače, uskoro moglo konačno započeti, no u srijedu je objavljeno kako je zaražen igrač drugoligaša Meizhou Hakke, pa je nastavak prvenstva ponovno doveden u pitanje.

Igrač Meizhou Hakke prvi je nogometaš u Kini kod kojega je otkriveno prisustvo virusa.

9:45 Tužni prizori iz talijanskog Bergama. Vojni konvoj prevozio je oko 60 tijela iz gradske mrtvačnice u krematorije diljem regije.

U Italiji je dosad umrlo gotovo 3000 ljudi, a zaraženih je 35.713. Jučer je tijekom dana umrlo čak 475 ljudi, najviše u jednom danu od početka epidemije.

08:30 Zaražena su dva člana američkog Kongresa i obojica su u samoizolaciji.

08:21 U kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije koronavirusa, u srijedu prvi put od izbijanja epidemije u prosincu prošle godine nije zabilježena niti jedna nova infekcija. U cijeloj je Kini zabilježen rekordni broj uvezenih slučajeva zaraze, ponajviše u glavnom gradu Pekingu. 

Kontinentalna Kina imala je u srijedu 34 nova potvrđena slučaja zaraze, priopćila je u četvrtak Nacionalna zdravstvena komisija, dok je dan ranije bilo 13 novozaraženih.

08:09 Od četvrtka je u Portugalu na dva tjedna proglašeno izvanredno stanje, prvi put otkako je zemlja postala demokracija 1974. godine.

U srijedu je Portugal potvrdio 642 slučaja zaraze i dvije smrti, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

08:00 Španjolski kralj Filip VI. obratio se u srijedu navečer građanima koji se četvrti dan nalaze zatvoreni u kućama, dok broj zaraženih i umrlih od koronavirusa i dalje raste.

Španjolska, druga europska zemlja nakon Italije po broju oboljelih, na korak je da dosegne novu psihološku granicu od 15.000 zaraženih, nakon što je u srijedu zabilježeno 3600 novozaraženih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene