Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oštra kritika stožera

Ivan Đikić nakon rekordnog broja zaraženih: "Situacija je krajnje alarmantna i bez kontrole, do kraja mjeseca imat ćemo 1500 umrlih"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić rekao je da je upozoravao na ozbiljnost situacije u Hrvatskoj. Navodi da je situacija danas alarmantna i podsjeća na broj preminulih.

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić smatra da je situacija u Hrvatskoj alarmantna te da bismo do kraja ovog mjeseca mogli imati 1500 preminulih. "U posljednjih mjesec dana upozoravao sam da je situacija krajnje ozbiljna, a danas mogu reći da je krajnje alarmantna", kazao je Đikić.

"Hrvatska je preuzela palicu Švedske u Europi s najliberalnijim mjerama. Brojke su loše. Ako se Vlada ne uozbilji i ne počne donositi transparentne i pravilne mjere do kraja 12. mjeseca, broj umrlih ne možemo ni predvidjeti", dodao je Đikić u razgovoru za N1.

Istaknuo je da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj "kronično bolestan". "Moramo biti iskreni prema javnosti, a ne cijelo vrijeme pričati da je sve dobro i stabilno", rekao je Đikić. Smrtnost je usporedio s onom od proljeća rekavši da je sadašnja 5,3 puta veća.

Prva mjera smanjenje kontakata

Navodi da bi prva mjera morala biti smanjenje kontakata. "Sportski klubovi i bazeni moraju se zatvoriti. Noćni klubovi i kafići morali su biti zatvoreni od sedmog mjeseca. Oni su zatvoreni u svim ozbiljnim državama. Ako ne budemo ozbiljni, broj mrtvih će nam još rasti", upozorio je Đikić.

Kako je istaknuo, ne želi širiti paniku, no smatra da bi ozbiljna Vlada već trebala imati ozbiljan plan. "Očekujem to od vlasti jer je situacija ozbiljno postala bez kontrole", rekao je Đikić.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 4 U Hrvatskoj 2848 novih slučajeva Opet loše vijesti iz Dalmacije: Splitsko-dalmatinski stožer javio o 302 pozitivna slučaja. Još jedna županija zatražila oštrije mjere

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pratite stanje Stanje vam se pogoršava, a niste testirani na COVID? Liječnik otkrio s kojim se simptomima trebate javiti u bolnicu

"Bez sudjelovanja građana nijedna mjera neće imati uspjeha", rekao je Đikić. "S mjerama trebamo biti ispred virusa, nitko ne želi kolaps gospodarstva. Hrvatska je znala što učiniti na proljeće, to je mogla učiniti i sad", smatra Đikić i dodaje da prvo treba smanjiti kolanje virusa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene