Obavijesti Video Pretražite Navigacija
predstavljena porezna reforma

Vlada tvrdi da će zdravstveni sustav izdržati pritisak, Božinović poslao važnu poruku o ponašanju vikendom

Na sjednici Vlade predstavljen je novi krug porezne reforme te najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Građani su ponovno pozvani na odgovorno ponašanje.

Premijer Andrej Plenković u uvodu je izrazio sućut Francuskoj i Austriji zbog terorističkih napada. Rekao je da su podršku pružili Turskoj i Grčkoj nakon potresa.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera"

Najavio je da će danas u Saboru predstaviti rebalans proračuna. Što se tiče koronavirusa, rekao je da je važno da shvatimo da se broj oboljelih povećava u cijeloj Europi. ''Brojevi su veliki u Hrvatskoj i nastavljaju rasti, ali rast je sporiji'', rekao je predsjednik Vlade i dodao da se testiraju svi oni za koje postoje indicije. Izrazio je sućut obiteljima koje su izgubile najmilije. Tvrdi da je zdravstveni sustav u stanju izdržati pritisak. Rekao je da će Vlada osigurati sve preduvjete da borba protiv pandemije bude snažna.

O situaciji s koronavirusom

''Podsjećam zaboravne oporbene zastupnike da izvješća o koroni imamo od početka veljače'', rekao je Plenković. Ministar zdravstva Vili Beroš podsjetio je da KB Dubrava zbrinjava isključivo pacijente oboljele od bolesti COVID-19. Kaže da se kontinuirano provode aktivnosti za distribuciju respiratora. Počelo se i s brzim antigenskim testiranjima. ''Glavni nam je cilj osnažiti centralizirani sustav liječenja, čime se želi spriječiti ulaz virusa u druge bolnice kako bi se pružala redovita skrb drugim bolesnicima. Unatoč pritiscima uspijevamo ispunjavati zadaće'', rekao je ministar. Pozvao se na istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo da građani podržavaju rad Stožera. Zahvalio je svima, osobito djelatnicima u zdravstvenom sustavu.

Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da je izdano više od tisuću upozorenja, ali i 25 prekršajnih naloga zbog nepridržavanja mjera. Rekao je da broj zaraženih raste od srijede, što, smatra, pokazuje da do zaraza dolazi tijekom vikenda. ''Zato je važno za vikend smanjiti druženja'', poručio je pa još jednom pozvao na odgovorno ponašanje.

Peti krug porezne reforme

Vlada je predstavila peti krug porezne reforme koji uključuje rasterećenje gospodarstvenika i poduzetnika te smanjenje poreza na dohodak.

Pred Vladom su prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak te o porezu na dobit, kao i o izmjena Zakona o PDV-u, kojima bi se ukinulo oslobođenje od plaćanja PDV-a za uvoz pošiljaka male vrijednosti (do 22 eura odnosno 1125 kuna) iz trećih zemalja. Europska komisija utvrdila je da se ne radi o zanemarivom uvozu.

Kod poreza na dobit najniža se stopa snižava sa 12 na 10 posto. Snižavaju se i stope poreza na dohodak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene