Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj 2480 novozaraženih

Virus ušao u više odjela splitske bolnice, devetero pacijenata u vrlo teškom stanju

Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3
Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.HR Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 2 Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.HR Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 4 Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.HR Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 6 Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.HR +0 Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj je u srijedu potvrđeno 2480 novih slučajeva zaraze.

* U srijedu je potvrđeno 2480 novih slučajeva zaraze

* Preminulo je 26 ljudi

*1221 pacijent je na bolničkom liječenju

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:06 Na području Virovitičko-podravske županije 31 je novooboljeli od koronavirusa, izvijestio je u srijedu navečer županijski Stožer Civilne zaštite.

Sedam je osoba starije životne dobi, 21 srednje, a troje su djeca. Najveći broj oboljelih je u Pitomači (8), Orahovici (7) i Slatini (6). U Virovitici i Mikleušu je po troje zaraženih, u Čancima dvoje, a u Suhopolju i Voćinu po jedan.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 17 pozitivnih covid-19 pacijenata, a u KBC-u Osijek je četvero pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije. Svi se nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zarazilo se 795 osoba, a umrlo je 14.

21:30 U Varaždinskoj županiji će od 7. do 30. studenoga na snazi biti nove, strože protuepidemijske mjere, a nakon što je to od nacionalnog Stožera zatražio županijski Stožer civilne zaštite zbog loše epidemiološke situacije na tom području. 

Među mjerama koje će vrijediti od subote je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 30 osoba na jednom mjestu, izuzev sportskih natjecanja na kojima smije biti najviše 50 osoba. 

Više o novim mjerama u Varaždinskoj županiji čitajte ovdje

16:21 Predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava Silvio Bašić u izjavi novinarima rekao je da je razriješen ravnatelj Srećko Marušić.

"Pomoćnik za kvalitetu dužan je organizirati rad bolnice, ravnatelj signalizira tamo gdje treba signalizirati. Ja sam predsjednik Uprvanog vijeća, a neke stvari saznajem iz medija", reako je Bašić te dodao kako "bolnica ne funkcionira kako bi trebala, zaključili smo da postoje propusti koji mogu naškoditi radu bolnice. Učinjeni su propusti u radu".

Ističe da politikanstvu i osobnim interesima u bolnici više nema mjesta.

15:43 Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović izjavio je kako bolnica trenutačno liječi više od 90 COVID pozitivnih bolesnika, od kojih je devetero u „vrlo teškom kliničkom stanju“.

"Sve je veći broj bolesnika i to smo očekivali. Pripremili smo se za to“, rekao je istaknuvši kako je stanje pod kontrolom. Potvrdio je da se dogodio novi prodor virusa u bolnicu.

"U bolnici imamo pojavu pacijenata na različitim odjelima koji su zaraženi virusom. Događa se da te bolesnike moramo zbrinuti, liječiti i zadržati u bolnici. Tu su bolesnici koji dolaze zbog neke druge akutne bolesni, a pri prijemu se dijagnosticira i COVID. Liječimo ih od osnovne bolesti. Imamo između 15 i 20 posto tih bolesnika koji su primljeni zbog nekog drugog razloga, a inficirani su s COVID-19. Između 35 i 40 zdravstvenih radnika s različitih odjela su zaraženi, zarazili su se izvan bolnice“, kazao je ravnatelj KB-a Split.

Upitan kako će se bolnica nositi ako se priljev bolesnika dodatno poveća, Meštrović kaže kako će se prilagođavati situaciji. "Sve ćemo izdržati, a bolesnike zbrinuti na najbolji mogući način i prilagođavati se koliko i kako to bude potrebno“, poručio je.

14:55 Šest liječničkih udruga uputilo je dramatičan apel Vladi u kojem traže hitno uvođenje strogih epidemioloških mjera jer bi inače moglo doći do sloma zdravstvenog sustava, budući da je dio bolnica u unutrašnjosti Hrvatske već sada dosegao "točku pucanja".

"Bez strogih mjera uvedenih sada, već krajem studenoga bit ćemo prisiljeni donositi odluke tko će od pacijenata imati šansu za život, a tko neće. Jer respiratora i intenzivnih kreveta neće biti za sve. Naš poziv je liječenje ljudi, a ne donošenje odluke tko ima pravo živjeti", ističu.

Više o tome pročitajte ovdje

13:45 Od ukupno 1044 obrađena testa danas je 396 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju. Iz Splita je 108 zaraženih, iz Sinja njih 97, iz Imotskog 22, iz Kaštela i Omiša po 16, 15 novih slučajeva ima Makarska, po 11 Solin i Hrvace, devet Proložac, po osam Vrgorac i Trilj, Dugi Rat i Otok po sedam, a Dicmo, Muć i Zmijavci po šest. U Podstrani i Šestanovcu zaraženo je po pet osoba, u Klisu, Podbablju i Runoviću po četiri, u Vrlici tri, Trogir, Marina i Podgora imaju po dvije, a Stari Grad, Suptar, Bol, Baška Voda, Jelsa, Lovreć, Okrug, Postira, Primorski Dolac, Šolta, Tučepi i Cista Provo po jednu novozaraženu osobu.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su tri osobe, od čega jedna ženska osoba u dobi od 91 godine te dvije muške osobe u dobi od 71 i 76 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

13:43 U protekla 24 sata evidentirano je 99 novih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama s prebivalištem na području sljedećih gradova i općina: 14 zaraženih u Desiniću, deset u Tuhlju, po devet u Krapini, Oroslavju i Zaboku, sedam u Mariji Bistrici, po pet u Klanjcu i Velikom Trgovišću, četiri u Zlataru, po tri u Đurmancu, Humu na Sutli, Radoboju i Svetom Križu Začretje, po dvije u Donjoj Stubici, Hrašćini i Petrovskom te po jedna u Pregradi, Budinšćini, Gornjoj Stubici, Kraljevcu na Sutli, Loboru, Maču, Mihovljanu i Zagorskim Selima.

13:05 U Međimurskoj županiji testirane su još 453 osobe. Evidentirane su 194 osobe pozitivne na virus. U protekla 24 sata oporavilo se 105 ljudi. Do sada je ukupno uzeto 14.985 uzoraka. Postotak pozitivnih na virus COVID-19 u odnosu na broj testiranja za protekla 24 sata je 42,8 %. 

Preminule su dvije pozitivne osobe: muškarac u dobi od 83 godine i žena od 93 godine, oboje s teškim dodatnim kroničnim bolestima. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije aktivirao je Pozivni centar s telefonskim brojem 040 386 835 za sve koji trebaju informaciju ili savjet u vezi s virusom.

12:34 Bolnica Našice postaje COVID bolnica. Našička bolnica postaje sekundarni COVID centar te je stavljena na raspolaganje stanovništvu Osječko-baranjske županije te širem području koje gravitira našičkoj bolnici, javljaju TV Našice.

12:29 Na Twitter stranici Koronavirus.hr objavljeno je stanje po županijama: Grad Zagreb (281), Zagrebačka (71), Vukovarsko-srijemska (32), Varaždinska (146), Primorsko-goranska (91), Krapinsko-zagorska (25), Sisačko-moslavačka (70), Osječko-baranjska (96), Splitsko-dalmatinska (251). Međimurska (68), Brodsko-posavska (20), Bjelovarsko-bilogorska (9), Dubrovačko-neretvanska (52), Zadarska (27), Istarska (50), Virovitičko-podravska (6), Karlovačka (46), Šibensko-kninska (24), Požeško-slavonska (14), Ličko-senjska (12), Koprivničko-križevačka (36). Podaci nacionalnog stožera i lokalnih razlikuju se zbog prebivališta zaraženih te zbog različitog vremena objavljivanja. 

12:27 Više informacija o epidemiološkoj situaciji u RH dostupno je u novom tjednom izvješću HZJZ-a. Najviše novooboljelih bilježi Grad Zagreb, a slijede Splitsko-dalmatinska te Zagrebačka županija. Najveću 14-dnevnu stopu ima Međimurska županija.

12:26 U Varaždinskoj županiji evidentirano je 149 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a na bolničkom su liječenju 102 osobe s težom kliničkom slikom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od hospitaliziranih, 68 osoba je na odjelu infektologije u Varaždinu, 12 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, a 22 osobe u Klenovniku."Još prošli mjesec smo unutar tjedan dana imali 20 zaraženih, a sada ih u tjedan dana imamo 1000, to je pedeset puta više", upozorio je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

"Približno svaki deseti zaraženi ima težu kliničku sliku i treba bolničko liječenje i kisik, a svaki stoti treba respirator, i to za razdoblje od više tjedana. Vjerujem da sada više nikome nije teško izračunati brojke i predvidjeti moguće scenarije ako ništa ne promijenimo", rekao je Vugrin.

11:50 Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na prijedlog Stožera civilne zaštite Zadarske županije donio je Odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere zabrane posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe te korisnicima drugih ustanova koje pružaju uslugu smještaja u sustav socijalne skrbi na području Zadarske županije.

11:28 Stožer je objavio podatke o novozaraženima sa sat i pol zakašnjenja. U posljednja 24 sata zabilježeno je 2480 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.843. Među njima je 1221 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 118 pacijenata. Preminulo je 26 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 56.567 osoba zaraženih novim koronavirusom. Preminule su 654 osobe, ukupno se oporavilo njih 41.070, od toga 1690 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 29.404 osobe. Do danas su ukupno testirane 523.382 osobe, od toga 9206 u posljednja 24 sata.

11:20 Na području Zadarske županije 46 je novozaraženih osoba. Iz Zadra je 16 novooboljelih, 15 ih je iz Benkovca, po dvije iz Biograda i Pakoštana te po jedna novozaražena osoba iz Nina, Paga, Bibinja, Novigrada, Poličnika, Posedarja, Starigrada, Sukošana, Škabrnje, Vira i Vrsa.

U Domu za starije i nemoćne osobe Ivan Pavao II. u Biljanima Donjim još je deset štićenika i šest djelatnika pozitivno na koronavirus. Jedna štićenica ima blage simptome i ona je upućena u bolnicu, dok su svi ostali asimptomatski. Još se čeka nalaz za nekoliko osoba.

11:18 Na području Osječko-baranjske županije u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a testirana su 394 uzorka, od kojih su 122 bila pozitivna na koronavirus.

Od 122 novopozitivne osobe najviše je iz Osijeka i osječkih prigradskih naselja, ukupno 49. Po 11 novopozitivnih ima prebivalište na područjima gradova Valpovo i Đakovo, a devet na području Donjeg Miholjca. U Belišću je sedam novopozitivnih, u Belom Manastiru pet, a u Našicama dvoje. Na području općine Čepin zabilježeno je osam osoba pozitivnih na koronavirus, u općini Antunovac četiri, u Bizovcu tri, a po dvije na području Levanjske Varoši, Viškovaca i Petrijevaca. Jednu novopozitivnu osobu bilježe u Bilju, Erdutu, Kneževim Vinogradima, Đakovačkoj Satnici, Semeljcima, Dražu i Vladislavcima.

Preminula je jedna muška osoba iz Selaca Đakovačkih, 1951. godište, a osim COVID-19 imala je i druge komorbiditete.

11:11 Stožer kasni više od sat vremena s objavom novih podataka. Koordinatorica u Stožeru civilne zaštite za odnose s medijima Dubravka Glavina kaže da nema tehničkih problema već da podaci još pristižu, te se obrađuju, a da će najnovije podatke Stožer objaviti za 20 minuta. 

11:05 Na području Šibensko-kninske županije 23 osobe oboljele su od COVID infekcije; devet ih je iz Šibenika, sedam iz Drniša, pet iz Knina te po jedna iz Tribunja i Pirovca. Uglavnom se radi o kontaktima ranije oboljelih. 17 osoba liječi se na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

10:43 U Vukovarsko-srijemskoj županiji 56 je novih pozitivnih osoba na COVID-19. U Vinkovcima je 5 novozaraženih, u Cerni četiri, po tri su iz Županje, Vukovara i Ivankova, a po dvije iz Vođinaca, Jarmine, Bapske, Starih Mikanovaca i Ostrova. U Andrijaševcima, Antinu, Babinoj Gredi, Bokšiću, Borovu, Drenovcima, Gradištu, Gunji, Ilači, Iloku, Lipovcu, Nuštru, Oroliku, Privlaci, Starim Jankovcima, Štitaru, Tordincima i Trpinju zabilježen je po jedan novi slučaj zaraze. Preminule su tri osobe.

10:39 U Karlovačkoj je županiji 58 novih slučajeva zaraze, od toga je 19 štićenika i troje zaposlenika jednog Obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe.

U OB-u Karlovac na bolničkom liječenju nalazi se 46 pacijenata, od čega je petero novoprimljenih, osmero ih je otpušteno, jedna je osoba na respiratoru, a nažalost jedna je osoba preminula (ženska osoba u dobi od 85 godina, s pridruženim bolestima). U samoizolaciji se nalazi 46 zdravstvenih djelatnika i 13 nezdravstvenih djelatnika OB-a Karlovac. Na COVID odjelu ogulinske bolnice leži 16 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi osmero djelatnika te bolnice.

10:33 U protekla 24 sata za Grad Zagreb u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Dr. Andrija Štampar obavljeno je 1025 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 390 nalaza bilo pozitivno.

U NZJZ-u Dr. Andrija Štampar zabilježena je 181 pozitivna osoba, a Nacionalni je stožer izvijestio da je ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata 677. 

Od 895 obrađenih pozitivnih osoba 277 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 389 osoba je kontakt COVID pozitivnih osoba, tri su osobe doputovale iz Srbije, BiH i Slovenije. 41 osoba je štićenik/djelatnik domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 83 osobe obrada je još u tijeku.

Kod 16 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod dvije je osobe moguća izloženost tijekom vjerskih događanja, a kod tri osobe tijekom sportskih aktivnosti. Petnaestero djece školske dobi u obradi je kod liječnika školske medicine. Kod devet osoba moguća je izloženost tijekom izlazaka i ostalih društvenih i obiteljskih okupljanja. Obrada za 57 osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine. 

Na današnji dan u Službu za epidemiologiju ukupno je pristiglo 948 nalaza COVID pozitivnih osoba. Od navedenih: 181 je nalaz iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, pristigao u razdoblju od 20 sati 2. studenog do 20 sati 3. studenog 2020. godine. 767 je nalaza COVID pozitivnih osoba koje su pristigle u tablici HZJZ-a, to su nalazi laboratorija drugih zdravstvenih ustanova iz razdoblja od 31. listopada do 2. studenog 2020. godine.

U pet domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni su pozitivni nalazi 11 korisnika, dvije nezdravstvene djelatnice i jednog zdravstvenog djelatnika te korisnika i djelatnice u jednoj ustanovi s posebnim uvjetima obrazovanja.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 12 učenika i jednog nastavnika osnovnih škola te 15 učenika srednjih škola.

Mjera samoizolacije određena je za 235 učenika i osam nastavnika osnovnih te 251 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 28 osoba. Zaključno, trenutačno je u Gradu Zagrebu 3578 aktivnih slučajeva.

10:30 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 46 novih slučajeva zaraze. Radi se o 23 osobe iz Dubrovnika, devet iz Župe dubrovačke, šest iz Blata, tri iz Konavala, dvije iz Metkovića, po jednoj iz Ploča i Vela Luke te jednoj osobi koja nema prebivalište na području županije. Ukupno je zaraženo 19 osoba muškog spola i 27 osoba ženskog spola, a za njih 27 utvrđena je epidemiološka veza.

U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 40 osoba pozitivnih na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od čega su četiri bolesnika na respiratoru (neinvazivna ventilacija), dok su tri na invanzivnoj ventilaciji.

10:17 Na području Zagrebačke županije oboljelo je još 137 osoba. U Velikoj Gorici zaražene su 34 osobe, 17 ih je u Bistri, 16 u Dugom Selu, po 14 u Samoboru i Zaprešiću te deset u Vrbovcu. Po pet novih slučajeva imaju Sveta Nedelja i Jastrebarsko, četiri Sveti Ivan Zelina, po tri Brdovec i Dubravica. U Stupniku, Kloštar-Ivaniću i Rugvici zaražene su po dvije osobe, dok po jednog novooboljelog imaju Ivanić-Grad, Marija Gorica, Krašić, Pokupsko, Brckovljani i Dubrava. Ozdravilo je 169, a preminula je jedna osoba.

Samoizolacija je propisana učenicima šest razreda osnovnih škola i pet razreda srednjih škola s područja Zagrebačke županije. U tri doma za starije sa šireg zaprešićkog područja pozitivno je ukupno 25 korisnika i osam djelatnika. 

10:00 U Primorsko-goranskoj županiji danas je 161 novozaražena osoba te 51 ozdravljena osoba. Ukupno je 1279 aktivnih slučajeva bolesti COViD-19. Testirano je 957 osoba. 

Ukupno su 32 pozitivna korisnika triju domova za starije koji su smješteni u izolacijske jedinice domova, odnosno u KBC-u, a jedan je korisnik doma jučer preminuo u KBC-u.

9:56 Do 20 sati jučer u ZJZ-u Andrija Štampar zabilježeno je 181 novi slučaj zaraze, potvrdio nam je ravnatelj Zvonimir Šostar.

9:24 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 17 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Devet je novozaraženih osoba iz Bjelovara, dvije su iz Daruvara, po jedna iz Garešnice, Kapele, Sirača, Zrinskog Topolovca, Nove Rače i Rovišća.

Od početka ovoga tjedna na području Bjelovarsko-bilogorske županije preminule su četiri osobe s koronavirusom.

9:21 U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 555 uzoraka brisova na COVID-19. Potvrđene su 53 novozaražene osobe s područja županije. Za 40 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod pet osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (po dva iz Rijeke i Kosova te jedan iz Albanije). Trenutačno je 317 aktivnih COVIDpozitivnih osoba.

U Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1963. godište) sa značajnim kroničnim bolestima.

9:14  U Ličko-senjskoj županiji 18 je novooboljelih osoba te su dvije osobe preminule. Osam oboljelih osoba je iz Senja, četiri iz Gospića, tri iz Otočca, dvije iz Brinja te jedna iz Novalje. Dvije osobe starije životne dobi (83 i 92 godine) preminule su u OB-u Gospić. Preminule osobe korisnici su Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te su uz potvrđeni virus COVID-19 imale i niz kroničnih bolesti. 

9:02 Koprivničko-križevačka županija ima 55 novih slučajeva bolesti. U OB-u Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na SARS-CoV-2, a riječ je o osobi starije životne dobi, štićeniku Doma za starije i teško bolesne osobe "Senior care" iz Križevaca, koja je u kliničkoj anamnezi imala više bolesti.

8:50 U Sisačko-moslavačkoj županiji je 29 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvanaest osoba iz Siska, osam iz Popovače, po tri iz Kutine i  Petrinje, dvije iz Velike Ludine i jednoj iz Lekenika. 

8:29 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno su aktivna 154 slučaja zaraze koronavirusom, 136 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 18 ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 440, a ukupno je testirano 13.030 ljudi. Na posljednjem testiranju obrađeno je 179 uzoraka, od kojih je 25 pozitivnih.

8:00 U utorak je zabilježeno 1427 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 14.079
Među njima je 1191 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 112 pacijenata. Preminule su 34 osobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene