Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU

U nekoliko županija srušeni dnevni rekordi, no u Varaždinskoj nakon pooštravanja mjera pad broja zaraženih

Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3
Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.HR Koronavirus, ilustracija Koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus - Iskustva preboljelih - 9 Koronavirus - Iskustva preboljelih - 9 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 2 Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.HR +1 Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
U Hrvatskoj je u petak zabilježeno 4396 novih slučajeva zaraze. Preminule su 64 osobe.

* Hrvatska ima 4396 novih slučajeva zaraze

* Preminule su 64 osobe

* U bolnici su 2802 pacijenta

* Na respiratoru su 304 pacijenta

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku: 

20:25 Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata koronavirusom zaražene su još 52 osobe. Među novozaraženima najviše osoba je srednje životne dobi – 34, a starijih i mlađih je po osmero. Najveći broj novooboljelih dolazi iz područja Virovitice, njih 23.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 49 oboljelih, a u KBC-u Osijek hospitalizirano je pet osoba s područja Virovitičko-podravske županije. Od početka epidemije je na području te županije zaraženo 2248 osoba, a 45 je umrlo.

17:05 Tri tjedna nakon uvođenja strožih epidemioloških mjera, u Varaždinskoj županiji zabilježen je pad sedmodnevne incidencije od preko 10 posto, a preliminarni rezultati brzih testova u varaždinskim tvrtkama pokazali su da je udio zaraženih 2,9 posto.

 

Načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin na konferenciji za medije u petak rekao je kako je tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano 206 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 589 uzoraka. Naglasio je da je vidljiv kontinuirani pad udjela pozitivnih u ukupnom broju testiranih, a u posljednja 24 sata iznosio je 35 posto.

U proteklih tjedan dana u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 1.737 novih slučajeva zaraze, a sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 1042. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 267 osoba s teškom kliničkom slikom. 222 osobe su u jedinici intenzivnog liječenja, od čega je njih 20 na respiratoru. Preminulo je pet osoba pozitivnih na covid-19.

S obzirom na to da su prošla tri tjedna od uvođenja strožih epidemioloških mjera na području županije, a koje su potom uvedene i u cijeloj Hrvatskoj uz određene iznimke, Vugrin je istaknuo kako mogu sagledati rezultate tog pilot projekta.

Rekao je da je u prvih 11 dana od uvođenja mjera evidentiran kontinuirani rast svih pokazatelja, a devet dana potom bilježi se blagi pad. Dodao je da je najveća sedmodnevna incidencija zabilježena 1. prosinca, a iznosila je 1169. "Na današnji dan ona iznosi 1042. Dakle, evidentan je pad od preko 10 posto u proteklih devet dana", naglasio je Vugrin.

Župan Radimir Čačić istaknuo je da tada nisu "izborili mjere", rast bi se nastavljao i dalje. "Na toj točki smo stali i sad imamo stagnaciju i pad", rekao je župan dodavši da su obustava rada ugostiteljskih objekata i zabrana kontaktnih sportova dale svoj rezultat.

Čačić je naglasio da su preliminarni rezultati brzih testova provedenih u velikim varaždinskim tvrtkama pokazali udio pozitivnih od 2,9 posto. "Prva sljedeća stepenica, ako Hrvatska odluči da ove mjere nisu dovoljne, koje su kod nas zaustavile rast i omogućile pad, će biti, naravno poslije Božića, veliki trgovački centri", naglasio je župan i dodao da je to učinio cijeli svijet, a učinit će i Hrvatska ako bude potrebno.

Čačić je naglasio i da su prvi u Hrvatskoj "ukinuli rad ugostiteljstva", ali da nije riječ o lockdownu jer je 2,7 posto gospodarstva odnosno radnih mjesta izvan pogona. "Sljedeća stepenica može biti 11 posto ili 12 posto u velikim trgovačkim centrima", kazao je župan. Govoreći o zatvaranju proizvodnje, naglasio je da se taj segment ne zatvara ni u najgorem trenutku u svijetu.

15:49 Načelnik Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije Neven Alić pozitivan je na koronavirus, priopćili su iz tog Stožera. Alić, ujedno i zamjenik župana, na kućnom je liječenju, osjeća se dobro, s lakšom do srednje teškom kliničkom slikom. Koliko će biti u mogućnosti, svoje obaveze zamjenik župana i načelnik Stožera odrađivat će od kuće.

15:37 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je 161 nova osoba pozitivna na koronavirus. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 20 pacijenata sa SARS CoV-2 infekcijom. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 26 pacijenata.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 85 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 12 na respiratoru. Preminule su dvije osobe pozitivne na koronavirus.

15:30 Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije isporučeni su brzi antigenski testovi namijenjeni ustanovama socijalne skrbi na području županije.

Testiranjem će se procijeniti epidemiološka situacija u ustanovama, odnosno epidemiolozi će na taj način dobiti bolji uvid i veću kontrolu širenja zaraze koronavirusom. Cilj je što ranije otkrivanje pozitivnih osoba kako bi ih se stavilo u izolaciju, kao i njihove bliske kontakte te time spriječilo daljnje širenje zaraze.

15:11 U Varaždinskoj županiji je tijekom posljednja 24 sata evidentirano 206 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je 107 zaraženih manje u odnosu na prošli petak.

14:25 Splitska Turistička zajednica donirala je pet uređaja za terapiju kisikom KBC-u Split. Uređajem za terapiju visokim protokom kisika AIRVO 2 liječe se neki od najtežih oblika zaraze virusom SARS-CoV-19.

14:09 U Brodsko-posavskoj županiji potvrđen je 201 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je novi dnevni rekord broja oboljelih, a preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus u dobi od 83 godine. Na bolničkom je liječenju 80 pacijenata, od toga 12 na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji je 1765 ljudi. Od petka među njima je i načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

13:56 Iz Županijske bolnice Čakovec koja bilježi porast broja hospitaliziranih pozitivnih na koronavirus u petak su izvijestili kako im je na ispomoć stiglo osam liječnika. Tri su specijalista internista iz KBC-a Rijeka, tri su specijalista i specijalizanta iz Slavonskog Broda i dvoje iz Požege.

Ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak na konferenciji za novinare rekao je kako trenutačno imaju 141 hospitaliziranog pacijenta pozitivnog na koronavirus, a od toga njih 18 primljeno je u protekla 24 sata.

"Imamo dvoje otpuštenih pacijenata i aktualno ovoga trena 12 pacijenata u tercijarnom centru u dislociranom radilištu hotela Park", naglasio je Novinščak. Dodao je i kako su u posljednja 24 sata umrle četiri osobe visoke životne dobi s brojnim komorbiditetima. Prosječna dob hospitaliziranih je 65,12 godina, a prosječna dob umrlih od COVID-a i s COVID-om je 76,28 godina, rekao je ravnatelj bolnice.

Novinščak je kazao i da je dosad bilo od tri do četiri posto zaraženih zdravstvenih djelatnika, ali da je ta brojka sada nešto veća, odnosno sada je pozitivno 7,1 posto zdravstvenih djelatnika te 8 posto nezdravstvenih djelatnika.

13:53 Iz Grada Zagreba stiglo je priopćenje o epidemiološkoj situaciji. Navode da je ukupan broj novooboljelih u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, 652. Broj potencijalno oporavljenih/ozdravljenih je 30.423, što je 659 osoba više nego jučer. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Dr. Andrija Štampar obavljeno je 1381 testiranje na SARS-CoV-2, od čega je 481 nalaz bio pozitivan.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 657 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 1699 ljudi. Od 657 obrađenih pozitivnih: 229 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 293 su kontakti COVID pozitivnih, a kod dviju osoba moguća je izloženost u zdravstvenim ustanovama.

20 oboljelih su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 51 osobu obrada je još u tijeku. Kod 20 zaraženih moguća je izloženost na radnom mjestu, a 11 djece školske dobi u obradi je kod liječnika školske medicine. Obrada za 23 osobe završena je kod liječnika obiteljske medicine. Dvije su osobe doputovale iz Njemačke i Austrije, a kod jedne je moguća izloženost tijekom obiteljskog druženja.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 27 korisnika i 11 djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 38 učenika i tri nastavnika osnovnih škola te 31 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 714 učenika osnovnih te 424 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 26 osoba. Zaključno, trenutačno je u Gradu Zagrebu 3680 aktivnih slučajeva.

13:43 Od ponedjeljka 14. prosinca u režim online nastave osim srednjih škola, prelaze i viši razredi osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji.

13:40 Na području Zagrebačke županije zabilježeno je 349 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 157 osoba je ozdravilo te je trenutačno aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 ukupno 4551, priopćeno je iz Zagrebačke županije. U odnosu na podatke od dana ranije, oboljelo je 349 osoba, i to u Samoboru (40), Svetoj Nedelji (14), Zaprešiću (43), Jastrebarskom (10), Velikoj Gorici (52), Ivanić-Gradu (27), Dugom Selu (48), Vrbovcu (19), Svetom Ivanu Zelini (13), te u općinama Brdovec (16), Kravarsko (6), Kloštar Ivanić (8), Križ (17), Dubrava (7) i Gradec (5).

U općinama Pisarovina i Brckovljani zabilježena su po dva, dok su četiri nova slučaja zabilježena u općinama Bistra, Pušća i Bedenica. Po jedan novooboljeli je u općinama Luka, Marija Gorica, Dubravica, Klinča Sela, Rugvica, Preseka, Rakovec i Farkaševac. Izliječeno je 157 osoba. Nastava se od 30. studenoga do 24. prosinca održava online.

13:37 Umirovljeni biskup gospićko-senjski, 82-godišnji Mile Bogović, sinoć je s COVID odjela gospićke bolnice hitno prevezen u riječki KBC. Liječnici se bore za njegov život. Više o tome OVDJE.

13:06 Međimurska županija ima 181 novi slučaj zaraze. Testirano je 359 ljudi. U protekla 24 sata oporavilo se 195 osoba. Broj pozitivnih u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1750. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 27.422 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o tri pozitivna slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID kod 19 osoba.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitaliziran 141 pacijent pozitivan na COVID-19, od toga je njih 18 hospitalizirano unutar 24 sata, dok su otpuštena četiri pacijenta. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 18 pacijenata, a njih 123 u Županijskoj bolnici Čakovec. Na respiratoru se nalazi 12 COVID pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata preminule su četiri osobe s posljedicom COVID-a, muškarci u dobi od 83, 78 i 74 godine te žena od 89 godina, svi s brojnim dodatnim kroničnim bolestima.

Međimurska županija ušla je u projekt provođenja brzih antigenskih testova. Testovi se provode u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi te kod drugih pružatelja socijalnih usluga, a uključit će se i obiteljski domovi, kao i poslodavci.

13:00 U Karlovačkoj županiji u petak su rekordne crne brojke vezano za koronavirus, od kojeg je u posljednja 24 sata 265 novozaraženih, a osam osoba je umrlo, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite. U Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi unatrag 24 sata umrle su četiri, u ogulinskoj bolnici tri te u karlovačkoj jedna osoba. Zamjenik načelnice Županijskog stožera Goran Franković izrazio je žaljenje zbog rekordnog broja umrlih.

Za rekordan broj novooboljelih nije mogao reći je li to uglavnom rezultat povećanog broja testiranih jer za danas nema podatak o ukupno obrađenim ili testiranim građanima. No najavio je da će se ubuduće taj podatak objavljivati zato što je potrebno znati odnos pozitivnih prema ukupno testiranim.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić rekao je Hini da je kod njih PCR testiranju pristupilo 268 ljudi, a bilo je pozitivnih 52 posto ili 142 osobe, dok je antigenskom testiranju u šest domova zdravlja pristupilo 189 ljudi, a čak je 123 ili 65 posto bilo pozitivnih.

“Možda je omjer u stvarnosti malo drugačiji jer se broju pozitivnih pribrajaju pozitivni slučajevi ljudi s prebivalištem u Karlovačkoj županiji, iako su bili testirani u nekoj drugoj sredini, a koliko je drugdje testiranih, nama nije poznato”, pojasnio je Zoretić. No napomenuo je da tu nije riječ o velikom broju takvih slučajeva.

Radi smanjivanja gužve na drive-in PCR testiranju u Karlovcu od ponedjeljka će biti u funkciji nova platforma za online naručivanje, s točnim terminom narudžbe počevši od srijede 16. prosinca, a raspon naručivanja bit će od 8 do 11:30.

12:50 Splitsko-dalmatinska županija ima 346 novozaraženih, od ukupno 1136 obrađenih testova, i to iz Splita 135, Hvara 4, Imotskog 7, Kaštela 26, Omiša 15, Sinja 31, Solina 23, Supetra 14, Trilja 3, Trogira 11, Vrlike 2, Dicma 3, Dugog Rata 12, Dugopolja 5, Hrvaca 5, Jelse 2, Klisa 4, Lovreća 3, Marine 1, Muća 2, Okruga 1, Otoka 6, Podbablja 4, Podstrane 4, Postira 6, Prgometa 2, Primorskog Doca 2, Pučišća 4, Runovića 1, Segeta 1, Sutivana 2, Šestanovca 2 i Ciste Provo 3 osobe.

Od ukupnog broja novooboljelih 118 osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3656 ljudi nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 200 COVID pozitivnih u KBC-u Split, dok je 14 pacijenata na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminulo je pet osoba; tri žene u dobi od 82, 88 i 59 godina i dva muškarca u dobi od 84 i 73 godine. Preminuli su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

12:25 U protekla 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano ukupno 665 uzoraka, od kojih su 252 bila pozitivna. Najviše je novopozitivnih na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (103), a slijede područja gradova/općina Đakovo (25), Našice (18), Valpovo (14), Čepin (9), Belišće, Đurđenovac i Popovac (po 7), Beli Manastir, Bizovac i Koška (po 6), Bilje, Kneževi Vinogradi i Semeljci (po 4), Antunovac, Darda, Donji Miholjac, Marijanci, Petrijevci i Viljevo (po 3), Donja Motičina, Gorjani, Jagodnjak i Vladislavci (po 2) te Ernestinovo, Feričanci, Magadenovac, Petlovac, Satnica Đakovačka i Strizivojna (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 257 oboljelih od COVID-19, i to 197 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 53 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 60 pacijenata s tim oboljenjem. Kako ističe ravnatelj KBC-a dr. sc. Željko Zubčić, trenutačna popunjenost raspoloživog kapaciteta Bolnice za pacijente s COVID oboljenjem iznosi 84 posto, a Respiracijskog centra 87 posto, no moguće je daljnje povećanje tih kapaciteta.

U posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Općoj županijskoj bolnici Našice preminulo je osam osoba, od kojih je najstarija rođena 1936., a najmlađa 1982. godine. Uz COVID-19 imale su i druga oboljenja.

12:00 Načelnik stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je u petak građane da se za blagdane suzdrže od posjeta osobama u drugim kućanstvima, a ustvrdio je i kako je "sigurno da će se režim koji je sada uspostavljen u osnovi produžiti nakon 21. prosinca". Detalje s konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite pročitajte OVDJE.

12:10 Na području Šibensko-kninske županije 113 osoba oboljelo je od COVID infekcije. Trenutačno je 1065 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-a. Preminula je muška osoba starije životne dobi oboljela od koronavirusa, koja se liječila u šibenskoj bolnici.

U šibenskoj bolnici trenutačno se liječi 51 pacijent, od kojih je pet njih na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječe 24 pacijenta. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 3096 ljudi.
U posljednja 24 sata uzorkovano je 250 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2.

11:39 S područja Ličko-senjske županije 64 su novooboljele osobe,128 ih je izliječeno te su dvije preminule. 36 oboljelih je iz Gospića, deset ih je iz Senja, pet iz Perušića, po četiri iz Otočca i Lovinca, tri iz Plitvičkih Jezera, dvije iz Donjeg Lapca te po jedna iz Novalje, Vrhovina, Udbine i Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

U OB-u Gospić preminula je jedna osoba (92 godine) iz Senja i jedna (87 godina) iz Brinja. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 141 osobom. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 1271 osoba.

11:26 Glavna državna odvjetnica RH Zlata Hrvoj-Šipek nalazi se na bolničkom liječenju s obzirom na to da su uslijed zaraze koronavirusom nastupile respiratorne komplikacije zbog kojih je bilo potrebno takvo liječenje, izvijestilo je Državno odvjetništvo. Više o tome OVDJE.

11:20 U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 195 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (39 iz Vukovara, 26 iz Vinkovaca, 18 iz Županje, 11 iz Iloka, 8 iz Gunje, po 7 iz Cerne i Ivankova, po 6 iz Borova i Nuštra, po 4 iz Jarmine, Nijemaca i Štitara, po 3 iz Bapske, Bogdanovaca, Drenovaca, Privlake, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca i Vođinaca, po 2 iz Bršadina, Gradišta, Lipovca, Negoslavaca, Otoka, Petrovaca, Posavskih Podgajaca, Vere i Vrbanje te po 1 iz Andrijaševaca, Babine Grede, Bošnjaka, Cerića, Gaboša, Komletinaca, Novih Jankovaca, Ostrova, Prkovaca, Rajeva Sela, Slakovaca, Sotina, Strošinaca, Šarengrada, Šiškovaca i Tovarnika). Preminule su dvije osobe.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih je 6368, od kojih je njih 5425 izliječeno, a ukupno je preminula 101 osoba. Trenutačno je u županiji 97 pacijenata hospitalizirano zbog bolesti COVID-19. U protekla 24 sata testirano je 406 ljudi te je ukupno do sada testiranih na području županije 28.534. U samoizolaciji na području županije su 1783 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su 62 radnika iz sustava zdravstva (14 liječnika, 31 medicinska sestra/tehničar, 8 drugih zdravstvenih radnika i 9 nezdravstvenih radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva su 33 radnika (4 liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, 7 drugih zdravstvenih radnika i 7 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 31 nastavnika i 50 učenika. U samoizolaciji se nalazi 51 nastavnik i 686 učenika.

10:58 U Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježena 652 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

"U protekla 24 sata u gradu Zagrebu zabilježene su ukupno 652 COVID pozitivne osobe", rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Sandra Šikić na konferenciji za novinare zagrebačkog gradskog Stožera civiline zaštite. U tome razdoblju u Zavodu je testirana 1381 osoba. Što se tiče uzroka zaraze, i dalje su vodeći uzrok kontakti s prethodno oboljelima, odnosno negativna epidemiološka anamneza.

"Dakle, virus nam se i dalje horizontalno širi", upozorila je Šikić. Dodala je da su, isto tako, zabilježeni slučajevi povezani s izloženošću na radnom mjestu, ali i u zdravstvenim ustanovama.

U domovima za starije pozitivnih je 27 korisnika te petero djelatnika, a što se tiče škola, na koronavirus je pozitivno 38 učenika i troje nastavnika osnovnih škola, te 31 učenik srednje škole. Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelić iznio je podatak da je od 7. do 10. prosinca kroz COVID ambulante u domovima zdravlja prošlo ukupno 3836 korisnika, samoizolacija je određena u 48 slučajeva, a broj upućenih na testiranje je 1725. Na drive-in punktovima uzeto je 1889 uzoraka. Upozorio je kako zdravstveni sustav izrazito otežano funkcionira.

"Dakle, 401 zdravstveni djelatnik je van stroja, ili u samoizolaciji ili COVID pozitivan, 34 bolesnika u zdravstvenom sustavu u našim ustanovama su također pozitivni, iako u karanteni u Tomislavovom domu imamo 26 osoba. Epidemiološka situacija, kao što je svima jasno, nije dobra i potrebno je učiniti i na osobnoj i na kolektivnoj razini sve da osiguramo normalno funkcioniranje", poručio je Jelić.

10:54 U posljednja 24 sata zabilježeno je 4396 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 25.006. Među njima je 2802 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 304 pacijenata.

Preminule su 64 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 168.388 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2484 preminulo, ukupno se oporavilo 140.898 ljudi, od toga 4177 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 62.370 osoba. Do danas je ukupno testirano 861.401 osoba, od toga 11.687 u posljednja 24 sata.

10:40 Na području Zadarske županije 120 je novozaraženih koronavirusom. Novooboljeli izolaciju provode na području gradova Zadar (66), Benkovac (5), Biograd na Moru (6), Nin (1), Obrovac (4), Pag (3), Bibinje (2), Galovac (1), Gračac (1), Kali (1), Kolan (1), Kukljica (1), Lišane Ostrovičke (1), Novigrad (2), Pakoštane (2), Polača (1), Poličnik (6), Posedarje (1), Preko (4), Sali (1), Stankovci (1), Sukošan (2), Sv.Filip i Jakov (4), Tkon (2) i Zemunik Donji (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 520 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom su 2554 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom i ranijih kroničnih bolesti preminula su tri pacijenta, žena u dobi od 69 godina te dva muškarca u dobi od 54 i 65 godina.

Na svim COVID odjelima u zadarskoj općoj bolnici hospitalizirana su 73 bolesnika oboljela od COVID-a, od kojih je 10 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju su 22 pacijenta. U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan ukupno su zaražena 22 pacijenta i 14 djelatnika.

U svim srednjim školama na području Zadarske županije u ovome trenutku koronavirusom zaraženo je 36 učenika, a u samoizolaciji je njih 372. U osnovnim školama kojima je osnivač Zadarska županija pozitivno na COVID-19 je 18 učenika, a u samoizolaciji ih je 385. U srednjim školama zaraženo je 11 profesora, 21 je u samoizolaciji, a u osnovnim 23 nastavnika i 17 je u samoizolaciji. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su šest kršenja mjere samoizolacije.

10:04 Koprivničko-križevačka županija ima 181 novi slučaj bolesti COVID-19. Na području županije trenutačno je aktivno 1044 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 116 osoba, a na bolničkom liječenju nalaze se 93 pacijenta. U OB-u Koprivnica preminulo je pet pacijenata s pozitivitetom na koronavirus (1940.g., dvije osobe 1945.g. i dvije osobe 1947.g.) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena u 4131 slučaju, a ukupno je testirano 13.609 ljudi.

Što se tiče epidemiološke situacije u školama na području županije, trenutačno je zabilježeno 67 pozitivnih učenika, u samoizolaciji ih je 623, a pozitivno je i 27 nastavnika, dok je njih 35 u samoizolaciji. Od nenastavnog osoblja, 17 ih je pozitivno, a 11 u samoizolaciji. Model online nastave trenutačno se provodi u 60 razreda pri čemu dvije škole – Osnovna škola Gola i koprivnička Osnovna škola „Braća Radić“ online nastavu provode za sve učenike. Podsjećamo kako je na sastanku s ravnateljima srednjih škola donesen zaključak o prelasku na online nastavu od ponedjeljka, 14. prosinca, dok će se nastava u osnovnim školama kojima je osnivač Županija izvoditi u kontaktom obliku sukladno epidemiološkoj situaciji. Prema planu, polugodište će s kontaktnom nastavom završiti 18. prosinca, a preostala tri dana, od 21. do 23. prosinca, nastava će se održati online putem.

Danas je na prostoru Sajmišta u Koprivnici s radom započinje drive-in punkt za izuzimanje uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus. Otvaranjem drive-in punkta prestaje s radom testiranje u izdvojenoj COVID ambulanti u sklopu županijskog Doma zdravlja u Koprivnici, dok ispostave u Đurđevcu i Križevcima nastavljaju s radom prema rasporedu. Izuzimanje uzoraka će od ponedjeljka do subote u terminu od 7 do 9 sati provoditi timovi županijskih zdravstvenih ustanova, kod stambenog kontejnera smještenog na prostoru koprivničkog Sajmišta.

10:01 Varaždinska je policija u protekla 24 sata utvrdila četiri slučaja kršenja propisanih mjera samoizolacije, priopćili su u petak iz Policijske uprave varaždinske. Kod jedne je osobe utvrđeno kršenje mjera koje je odredio epidemiolog, dok je u ostalim slučajevima riječ o kršenju mjera kod vozača osobnog vozila u prometu, osobe koja je pristupila u zgradu varaždinskog Suda te osobe koja je ušla u zgradu Upravnih poslova varaždinske policije. O svemu utvrđenom policijski službenici obavijestili su Državni inspektorat te će neodgovorni građani biti novčano kažnjeni, navodi se u priopćenju.

9:48 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 92 nova slučaja zaraze koronavirusom (od toga 48 slučajeva utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 35 osoba iz Dubrovnika, 15 iz Metkovića, sedam iz Župe dubrovačke, po šest iz Opuzena, Ploča i Vele Luke, pet iz Blata, četiri iz Kule Norinske, tri iz Konavala (od čega dvoje korisnika Doma za starije Konavle), po jednoj iz Korčule, Slivnog, Stona i Zažablja te jednoj koja nema prebivalište na području županije. Ukupno je zaraženo 48 osoba muškog spola i 44 osobe ženskog spola, a za 53 osobe je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je 68 osoba: 17 iz Dubrovnika, 15 iz Metkovića, osam iz Konavala, po sedam iz Ploča i Župe dubrovačke, po tri iz Opuzena, Orebića i Slivnog, dvije iz Korčule, po jedna iz Stona i Lumbarde te jedna koja nema prebivalište na području županije.

U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 70 osoba pozitivnih na koronavirus. Devet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, pet pacijenta je na invazivnoj ventilaciji, dva pacijenta su na neinvazivnoj ventilaciji, a dva pacijenta su na kisiku. U posljednja 24 sata obrađeno je 397 uzoraka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 28 591 uzorak.

U samoizolaciji je 2349 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 107 slučajeva kršenja samoizolacije.

Jučer je u županiji bilo 116 novih slučajeva zaraze. 

Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.HR

9:33 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 164 nova slučaja zaraze koronavirusom. Najviše novozaraženih, njih 88, s područja je grada Bjelovara, 18 novooboljelih iz grada Daruvara, 12 iz Rovišća, po 7 novozaraženih iz općina Sirač i Nova Rača, po 4 iz grada Garešnice te općina Đulovac i Šandrovac, po 3 nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su na područjima gradova Grubišno Polje i Čazma te općine Ivanska, po 2 novozaražene osobe s područja su općina Veliki Grđevac i Končanica, a po jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na područjima općina Severin, Velika Trnovitica, Hercegovac, Veliko Trojstvo, Berek, Kapela i Velika Pisanica.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutačno je na liječenju 51 pacijent obolio od koronavirusa, od kojih je njih 7 na respiratoru. Također, 26 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne. U samoizolaciji je 1945 osoba. Preminule su dvije osobe s koronavirusom čime dolazimo do ukupno 53 osobe preminule od početka pandemije s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

9:26 U Primorsko-goranskoj županiji potvrđena je zaraza koronavirusom kod još 403 osobe. Obrađeno je 1145 testova. U istom periodu ozdravile su 253 osobe, pa je broj aktivnih slučajeva u ovom trenutku 3398. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata je u odnosu na jučer manji za tri osobe te se na bolničkom liječenju nalaze 134 pacijenta, a od toga je na respiratoru njih 18. Tijekom jučerašnjeg dana umrla je jedna osoba.

Primorsko-goranska županija imala je rekordan broj novozaraženih 3. prosinca. Tada su bila 492 nova slučaja zaraze. 

9:16 U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 506 uzoraka brisova na COVID-19. Potvrđeno je 93 novozaražene osobe s područja županije. Za 76 ljudi radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 5 njih epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Zagreb (4), Italija (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 12 osoba. Izliječene su 83 osobe. Trenutačno je 710 aktivnih COVID pozitivnih. U mjerama samoizolacije nalazi se 1609 osoba. U Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID pozitivna osoba (1955. godište) s pridruženim značajnim kroničnim bolestima.

Jučer je Istra imala 91 novi slučaj zaraze. 

9:09 "Viši razredi osnovnih škola mogli bi krenuti s nastavom na daljinu ako se epidemiološka situacija ne popravi", rekao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak za Hrvatski radio. 

8:48 U Sisačko-moslavačkoj županiji su 332 novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o 77 osoba s područja grada Kutine, 60 s područja grada Petrinje, 58 s područja grada Siska, 37 s područja grada Popovače, 37 s područja grada Novske, 18 s područja općine Lipovljani, 17 s područja grada Gline, 8 s područja općine Velika Ludina, 4 s područja općine Lekenik, četiri s područja grada Hrvatska Kostajnica, 3 s područja općine Topusko, 2 s područja općine Jasenovac, 2 s područja općine Dvor, 2 s područja općine Gvozd, jednoj s područja općine Hrvatska Dubica, jednoj s područja općine Sunja te jednoj s područja općine Martinska Ves.  

Jučer je u županiji bilo 148 novozaraženih. 

8:26 Zatvorenica kaznionice u Požegi preminula je u četvrtak od posljedica zaraze koronavirusom, objavilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave na svojoj internetskoj stranici. Dodaju da je zatvorenica preminula u Kliničkom bolničkom centru u Osijeku, gdje se je nalazila na liječenju. "Za vrijeme boravka u Kaznionici zatvorenica je dva puta testirana na prisutnost virusa. Prvi put rezultati testa bili su negativni, a drugi put pozitivni.

Zatvorenica je pri pojavi simptoma upućena na testiranje te je nakon drugog testiranja zadržana na liječenju u ustanovi javnog zdravstva kako bi joj bila pružena adekvatna zdravstvena skrb", navode u ministarstvu. Dodaju da detaljnom analizom nije utvrđen izvor zaraze, s obzirom na to da "nitko od službenika niti zatvorenica Kaznionice nije bio pozitivan na COVID-19 te su na snazi bile posebne mjere zaštite u cilju zaštite zatvorenika i službenika kaznenih tijela". Ministarstvo pravosuđa i uprave izrazilo je sućut obitelji preminule zatvorenice.

07:46 Za 11 sati najavljena je konferencija za novinare Nacionalnog stožera.

07:40 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 579 slučajeva zaraze koronavirusom, 529 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 50 ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 1463, a ukupno je testirano 19.568 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 187 uzoraka, od kojih je 65 pozitivnih.

07:20 U četvrtak je zabilježeno 4620 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 24.851. Među njima je 2754 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 296 pacijenata. Preminule su 53 osobe.

7:10 Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u četvrtak je objavio odluku u kojoj je precizirao pravila o broju kupaca i posjetitelja u prodavaonicama i trgovačkim centrima, a koja na snagu stupa u subotu s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom. Više o tome OVDJE. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene