Obavijesti Video Pretražite Navigacija
234 nova slučaja zaraze

Jedna županija uvodi nove mjere za svadbe i sahrane: U većinu javnih prostora više se neće moći bez maske

Hitni prijem
Hitni prijem DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Hitni prijem Galerija 1/1 >>
Hrvatska ima 234 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminule su četiri osobe.

* Ukupan broj oboljelih od koronavirusa 16.827

Pročitajte i ovo Ilustracija HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Ravnatelj potvrdio nove slučajeve koronavirusa u Vinogradskoj: Zaražene još jedna pacijentica i medicinska sestra Slika nije dostupna 204 nova slučaja zaraze Stožer uveo strože mjere za grad u kojem je naglo porastao broj zaraženih. Produžene mjere za Brodsko-posavsku županiju

* 15.218 osoba se oporavilo

* Preminule su 284 osobe

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:19 Čelnici Hrvatske biskupske konferencije i članovi Nacionalnog stožera Civilne zaštite u četvrtak su razgovarali o suradnji u sprječavanju širenja koronavirusa u narednom razdoblju posebice uoči crkvenih blagdana Svih Svetih i Božića.

Posebno se razgovaralo o nastupajućem razdoblju koje će biti obilježeno mnogim izazovima ponajprije zbog pada temperatura i sve većeg broja događanja koja se moraju odvijati u zatvorenom prostoru, kao i zbog velikih crkvenih blagdana poput Svih Svetih i Božića kad se očekuje veliki broj vjernika na slavljima, izvijestili su iz Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije.

U tom smislu, istaknuli su, izražena je spremnost obiju strana za nastavkom dijaloga i traženja najboljih rješenja kako bi se s jedne strane na najbolji mogući način ispoštovale sve potrebne epidemiološke mjere s ciljem zaštite zdravlja i života pojedinaca, a s druge strane ispunile potrebe vjernika.

16:15 Za Ličko-senjsku županiju uvode se nove mjere koje će biti na snazi do 5. listopada, priopćeno je iz Stožera. Prema odluci, obavezno je dezinficiranje ruku i nošenje maski u svim zatvorenim objektima u kojima se obavljaju javne djelatnosti, osim kafićima i restoranima.

Na svadbama može biti prisutno najviše 50 osoba, a na privatnim proslavama do 30 osoba. Na sahranama se sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom. Na svim javnim i društvenim okupljanjima u zatvorenim prostorima obavezna je uporaba dezinfekcijskih sredstava, nošenje maski i održavanje fizičke distance od dva metra.

15:50 U Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U jednom slučaju radi se o mlađoj osobi nepoznatog izvora zaraze, koja se liječi kod kuće. U drugom slučaju radi se o djetetu, bliskom obiteljskom kontaktu prethodno detektirane osobe oboljele od COVID-19.

S obzirom da se kod djeteta radi o učeniku 1. razreda osnovne škole u Svetom Iliji u karantenu je stavljeno 14 učenika tog razreda i 3 učiteljice.

Vezano na slučaj pojave virusa kod učiteljice viših razreda u osnovnoj školi u Klenovniku, u karanteni su svi učenici viših razreda, njih 73 i 7 učitelja predmetne nastave, dok će se učenici nižih razreda moći vratiti u školu.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji i dalje 20, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze 4 osobe, a na liječenju kod kuće 16 osoba. U kućnoj karanteni u mjeri samoizolacije, kao bliski kontakti zaraženih, trenutno se nalazi 183 osoba.

13:29 Od 86 uzorka testiranih u ZJZ-u Međimurske županije tri su nalaza pozitivna, a ostala 83 negativna. Danas do 11 sati uzeta su 73 uzorka, od čega su četiri negativna, a 69 ih je u obradi. Do sada je testirano 7169 osoba. Trenutačno je 49 aktivnih slučajeva bolesti (šest osoba nepoznate epidemiološke anamneze, sedam sa svadbene svečanosti, šest su kontakti oboljelih koji su prisustvovali svadbi, 27 osoba kontakti su ranije potvrđenih oboljelih, jedna je osoba strani državljanin koji radi na području županije, dvije se osobe samo administrativno vode, ali su se zarazile i borave izvan Međimurske županije).

12:36 Od ukupno pristiglih 147 nalaza (Ogulin 4), u Karlovačkoj županiji 13 je novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, pet muškaraca i osam žena. Deset osoba ima prebivalište na području Karlovca, a po jedna je iz Ogulina, Duge Rese i Ozlja. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 350 osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se 15 COVID pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 298 osoba.

Inspekcijski nadzor Stožera CZ-a Karlovac: Područje grada Karlovca: Ugostiteljski objekti - 1, trgovine - 5, uslužne djelatnosti - 3. Za sve nadzore načinjene su bilješke i za jedan ugostiteljski objekt izdano je usmeno upozorenje. Područje Vojnića: Ugostiteljski objekti - 2, uslužne djelatnosti - 1, trgovine - 5. Za sve nadzore načinjene su bilješke i za dva ugostiteljska objekta i jednu uslužnu djelatnost izdana su usmena upozorenja.

12:18 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je šest novih osoba pozitivnih na koronavirus, dvije s prebivalištima na području grada Oroslavja, te po jedna iz općina Đurmanec,  Krapinske Toplice, Radoboj i Sveti Križ Začretje. Radi se o kontaktima već poznatih oboljelih osoba. Preminula je jedna osoba, s područja općine Bedekovčina.

12:06 Nakon što je zaraza koronavirusom potvrđena jednoj učenici sedmog razreda Osnovne škole na otoku Ugljanu, cijelom njezinu razredu, ukupno 21 učeniku, određena je samoizolacija koja bi trebala trajati do 9. listopada. Od 30. rujna u samoizolaciji je cijeli razred Osnovne škole "Valentina Klarina" u Preku na otoku Ugljanu. Po riječima ravnatelja te škole Kristijana Smuda, nastava se odvija online po modelu C, a ako bude sve u redu, izolacija će trajati do 9. listopada.

"Jučer smo doznali da je test jedne učenice u sedmom razredu pozitivan na koronavirus i odmah smo organizirali nastavu po modelu C. Učenici će se ponovno vratiti u klupe 12. listopada", naveo je Smud.

12:01 Nova četiri slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o dvije osobe sa šireg područja Donjeg Miholjca te po jednoj osobi iz Osijeka i Podgorača. Na liječenju u osječkom KBC-u od danas se nalaze nove četiri zaražene osobe, pa je ukupno hospitalizirano 25 osoba, od kojih su četiri na respiratoru.

11:45 Novih 49 osoba zaraženih koronavirusom bilježi u posljednja 24 sata Grad Zagreb. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u proteklom 24-satnom razdoblju testirano je 837 uzoraka, a 246 osoba dobilo je mjeru samoizolacije.

Od jučer je oporavljeno 20 osoba. Od 49 novih slučajeva 26 su kontakti prethodno oboljelih, 21 slučaj negativne je epidemiološke anamneze, a dvije obrade još su u tijeku. Zabilježena su dva slučaja zaraze povezana s po jednom osnovnom i srednjom školom, zbog čega je u samoizolaciju stavljeno šest nastavnika srednje i dva zaposlenika osnovnih škola.

11:44 U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 18 novozaraženih osoba koronavirusom, dok je jedna je osoba umrla, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Šest novih slučajeva potvrđeno je u Velikoj Gorici, tri u Dugom Selu te po jedan u Svetoj Nedjelji, Zaprešiću, Ivanić-Gradu, Vrbovcu, Pisarovini, Pokupskom, Kloštar-Ivaniću, Brckovljanima i Rugvici. Od 18 novooboljelih osoba šest su kontakti prethodno oboljelih, tri slučaja povezana su s boravkom u bolnici, dok je za devet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Zbog pozitivnog učenika osnovne škole u Vrbovcu mjera samoizolacije određena je učenicima jednog razreda.

11:34 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i tri ženske osobe iz Dubrovnika (za jednu je utvrđena epidemiološka veza), dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Kule Norinske (za sve utvrđena epidemiološka veza), dvije ženske osobe iz Župe dubrovačke (utvrđena ep. veza) te jednoj muškoj osobi iz Metkovića (utvrđena ep. veza).

U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba iz Opuzena pozitivna na COVID-19 (1942. godište). Izliječeno je šest osoba – dvije iz Dubrovnika te po jedna iz Metkovića, Opuzena i Župe dubrovačke, kao i jedna osoba koja nema prebivalište na području županije.

U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 14 osoba pozitivnih na koronavirus. 

11:33 Na području Šibensko-kninske županije tri su osobe oboljele od infekcije COVID-19; dvije s prebivalištem na području Šibenika i jedna s prebivalištem u Kninu. Trenutačno je osam aktivnih slučajeva oboljenja od infekcije COVID-19. Tri se osobe liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovana su 93 uzorka za testiranje na virus SARS-CoV-2.

11:24 U Koprivničko-križevačkoj županiji šest je novih slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2. Riječ je o četiri osobe iz samostana sestara Bazilijanki u Križevcima, jednoj osobi sa šireg koprivničkog područja te jednoj osobi s križevačkog područja.

11:04 Kao novo žarište zaraze koronavirusom označeno je područje Popovače, gdje se na jednom skupu u Gornjoj Jelenskoj zarazilo 11 osoba. Epidemiolog dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije rekao nam je da su se osobe zarazile na promociji knjige u Gornjoj Jelenskoj.

"Skup je bio u petak, u obradi je više od 50 ljudi, obrađivat ćemo ih još i više, kada nam svi koji su bili na skupu kažu s kim su sve bili u kontaktu. Epidemiološka obrada je u tijeku", rekao nam je.

Predstavljanje knjige trebalo se održati na otvorenom prostoru, ali je skup zbog lošeg vremena preseljen u Društveni dom u Gornjoj Jelenskoj. 

Na stranicama Sisačko-moslavačke županije navedeno je kako je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec u petak, 25. rujna 2020. godine, u Društvenom domu "Ivica Pajer" u Gornjoj Jelenskoj nazočio promociji knjige Slavice Moslavac "Zvijezdo sjajna usred Moslavine". Objavljene su i fotografije iz kojih je vidljivo da nitko od prisutnih nije imao maske. Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

10:46 Na području Zadarske županije dvije su novooboljele osobe. Riječ je o muškarcu i ženi s područja  Zadra. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 206 uzoraka, a pod aktivnim su nadzorom 163 osobe. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika, od kojih su dva na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

10:09 U posljednja 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1325. Među njima je 297 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Preminule su četiri osobe.

Preminule su tri muške osobe (KBC Split, 1966. godište; OB Bjelovar, 1930. godište i KB Dubrava, 1946. godište) te jedna ženska osoba (OB "Dr. J. Benčević" Slavonski Brod, 1936. godište).

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 16827 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 284 preminulo, ukupno se oporavilo 15.218 osoba, od toga 161 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 7903 osobe. Do danas je ukupno testirano 312 406 osoba, od toga 5322 u posljednja 24 sata.

9:45 Od ukupno 677 obrađenih testova danas je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 25 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju, i to iz Splita 11, iz Sinja četiri, po dvije osobe iz Hrvaca, Kaštela i Muća te po jedna iz Omiša, Pučišća, Solina i Trilja. Od 25 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 21 osoba kontakt je prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 911 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 38 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se pet osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba u dobi od 54 godine. Osoba je bila pozitivna na COVID-19.

9:45 U Sisačko-moslavačkoj županiji četrnaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Kao novo žarište zaraze koronavirusom označeno je područje Grada Popovače, gdje se na jednom skupu u Gornjoj Jelenskoj zarazilo 11 osoba. Od ostalih zaraženih, jedna osoba je s područja grada Siska, jedna s područja općine Topusko i jedna s područja općine Lekenik. 

9:37 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata 19 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (14 osoba iz Vinkovaca, po jedna iz Nijemaca, Rokovaca i Vukovara te dvije osobe s dugotrajnim boravkom u drugoj županiji). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 845, od kojih je 731 izliječena, a ukupno je 17 preminulih. Trenutačno je u županiji deset osoba hospitalizirano zbog COVID-19.

U protekla 24 sata testirana je 131 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 11761. U samoizolaciji na području županije su 852 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 13 radnika iz sustava zdravstva (sedam medicinskih sestara/tehničara, četiri druga zdravstvena radnika i dva nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (tri liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, šest drugih zdravstvenih radnika i pet nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno su oboljela četiri nastavnika i 23 učenika. U samoizolaciji se nalaze 15 nastavnika i 443 učenika.

9:36 U Sisačko-moslavačkoj županiji četrnaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Jedanaest ih je s područja grada Popovače, a po jedna iz Siska, općine Topusko i općine Lekenik. Osobe s područja grada Popovače bile su na jednom događanju u Gornjoj Jelenskoj.

9:18 Primorsko-goranska županija ima osam novozaraženih osoba, a devet ih je ozdravilo. Šest su kontakti prethodno zaraženih, a ostali se još istražuju. 12 učenika OŠ u Omišlju imat će nastavu na daljinu jer je kod jednog učenika potvrđena zaraza. U domu Delnice svi zaraženi korisnici su dobro, nitko nije tijekom noći prebačen u bolnicu. Ukupno je u županiji136 aktivnih slučajeva, a 397 ljudi nalazi se u samoizolaciji.

9:03 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 88 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 82 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a šest ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 429 osoba, a ukupno je testirano 9217 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 117 uzoraka, od kojih je sedam pozitivnih.

8:24 U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 253 uzoraka brisova na COVID-19 (155 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Trenutačno je deset aktivnih COVID pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 71 osoba.

7:40 Njemačka vlada u srijedu je ukinula klasifikaciju visokorizičnog područja za hrvatske regije Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te za švicarski Freiburg. Više o tome OVDJE.

7:00 U Hrvatskoj je zabilježeno 213 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo je pet osoba, a broj aktivnih slučajeva iznosi 1256, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Među aktivnim slučajevima je 288 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 23 pacijenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene