Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dao nekoliko savjeta

Đikić u pismu premijeru: ''Nadam se da ste svjesni da Hrvatska nikada nije pobijedila virus. Stručnjaci su Vas upozoravali i ranije''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenik Ivan Đikić uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu je naveo nekoliko savjeta za borbu s epidemijom.

Znanstvenik Ivan Đikić premijeru Andreju Plenkoviću naveo je nekoliko savjeta za rješavanje problema koje, smatra, trenutačno samo predsjednik Vlade može riješiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

Kao prvi savjet ističe da je u rad Nacionalnog stožera neophodno uključiti stručnjake iz područja virologije, imunologije, cijepljenja i kriznih komunikacija.

Stožer treba proširiti

Navodi da građani sve više gube povjerenje u članove aktualnog Nacionalnog stožera, a glavni problem tomu pronalazi u komunikaciji Stožera te ''(ne)vjerodostojnosti podataka koje građanima prezentira, ali i nerazumijevanju pravih opasnosti ovog virusa, što svjedoči o nedostatnoj stručnosti Stožera''.

''Nacionalni stožer svakako treba proširiti i stručnjacima za upravljanje kriznim situacijama te komunikacije i psihologije, a osobito u vrijeme kada se pripremamo za cijepljenje velikog dijela populacije u RH'', smatra Đikić.

Početi kampanju o cjepivu

Plenkoviću savjetuje i da što prije započne s aktivnom kampanjom informiranja građana o cijepljenju protiv COVID infekcije.

''Neophodno je započeti s informiranjem građana o vrijednostima cjepiva i redoslijedu cijepljenja, kao i o raznim vrstama cjepiva koje će Hrvatska ponuditi svojim građanima.

Veliki dio građana opravdano postavlja ta pitanja, ali je primoran na njih tražiti odgovore na raznim internetskim stranicama, gdje mogu pronaći i gomilu netočnih i zastrašujućih podataka, bez ikakva temelja u znanstvenim istinama.

Vjerujem da ste svjesni činjenice da je cijepljenje najbolji način borbe protiv ove pandemije, no valja znati i da je informiranje i obrazovanje šire populacije nezaobilazni preduvjet uspjeha u toj borbi'', napisao je Đikić premijeru.

Postoji li sukob interesa?

Predsjednika Vlade znanstvenik pita i postoji li '''direktan sukob interesa i materijalne dobiti bilo kojeg od članova Znanstvenom savjeta Vlade RH''. Kaže da je to pitanje nekoliko puta uputio premijeru, no odgovor je izostao.

''Uvjeren sam da mora postojati etički kodeks koji regulira probleme sukoba interesa, a istodobno, zabilježene su i javno objavljene izjave članova Znanstvenog savjeta o područjima njihova djelovanja u kojima evidentno postoji sukob interesa glede njihova savjetovanja Vlade RH'', smatra.

Upozorio na cijene testova

Ivan Đikić traži i da se reguliraju cijene brzih antigenskih testiranja za Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao i za privatnike.

''Tijekom ovakve teške krize u RH, moralno je neprihvatljivo da pojedini privatnici mogu zaraditi astronomske iznose na testiranju onih koji su u potrebi testiranja, samo radi toga jer je država propustila regulirati iznos njegove maksimalne cijene'', kaže.

Izračunao je i da samo na brzim antigenskim testovima pojedinci u mjesec dana mogu zaraditi više od milijun eura, ako testiraju oko 30.000 građana.

Netočne tvrdnje

Đikić je Plenkoviću napisao i da je na konferenciji za medije nakon izlaska iz izolacije rekao ''nekoliko tvrdnji koje zaobilaze istinu ili pak istini ne odgovaraju''.

''Umjesto davanja odgovora na direktna pitanja novinara o stanju i brojevima u RH, posve neprikladno novinare ste uputili da pogledaju situaciju u Njemačkoj, koja sada najgore stoji u borbi protiv COVID pandemije, što nije točno ni po jednom kriteriju (broj novozaraženih ili broj umrlih na milijun stanovnika, kao i postotak cijepljenja u EU-u ili u usporedbi s RH).

Siguran sam da će kancelarka Merkel za svoj rad biti ocjenjivana od svojih građana, kao što će to biti i svaki drugi premijer/premijerka, bilo formalno ili implicitno.

No posve je neprimjereno takvo netočno informiranje građana RH o stanju u Njemačkoj, ne samo stoga jer nas s tom zemljom povezuju brojne prijateljske, ekonomske i političke spone, nego ponajprije zato što je ono netočno'', kaže.

''Hrvatska nije pobijedila virus''

Đikić tvrdi i da netočna Plenkovićeva izjava da je Hrvatska koronu pobijedila u lipnju.

''Nadam se da ste barem danas, kad kontinuirano bilježimo između 3000-4000 zaraženih osoba dnevno (prikazanih u tjednom prosjeku), svjesni činjenice da Hrvatska nikada nije pobijedila virus. Brojni ozbiljni stručnjaci na neutemeljene, promašene i pomalo groteskne izjave o pobjedi nad virusom, upozoravali su Vas i ranije'', poručio je.

''Poslužim li se Vašom terminologijom, o pobjedi nad virusom u prvom poluvremenu, reći ću da je u drugom poluvremenu utakmicu itekako moguće izgubiti. I to s teškim porazom! Ukazujem Vam na pristup kojim se Irska pripremila za ovu 'utakmicu', a zbog kojega je uspješno odigrala 'drugo poluvrijeme' protiv virusa na način da je značajno umanjila broj umrlih u usporedbi s proljećem'', kaže Đikić.

Znanstvenik predviđa i da ćemo ''od studenog do kraja prosinca imati više od 3000 umrlih (unutar dva mjeseca toliki porast!)''.

''Iskreno se nadam da ćete uzeti u razmatranje neke od ovih savjeta i preporuka te da ćete ih protumačiti kao moj doprinos našem zajedničkom interesu, a to je zaštita zdravlja građana kao i ekonomije i gospodarstva RH'', zaključio je Đikić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene