Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVE MJERE

Talijani uveli novčane kazne za starije od 50 godina koji se nisu cijepili. Nova pravila i za ulazak u trgovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od utorka u Italiji stupaju na snagu nova ograničenja povezana s epidemijom koronavirusa među kojima su i novčane kazne za necijepljene osobe starije od 50 što će se primjenjivati i na strance koji žive u toj zemlji.

Osobe koje ulaze u Italiju iz drugih zemalja EU-a koje predoče dokaz o potpunom cijepljenju ili potvrdu da su se oporavile od virusa COVID-19, od utorka neće trebati imati i negativan test kao preduvjet ulaska u zemlju.

Zbog vrlo zarazne varijante omikron test je do sada bio obavezan za sve, bez obzira na status.

Od početka siječnja cijepljenje protiv virusa COVID-19 obvezno je za osobe starije od 50 godina.

Od utorka, osobe u ovoj dobnoj skupini koje još nisu cijepljene - ili nisu primile drugu dozu ili booster dozu usprkos tome što su imale priliku za to - bit će kažnjene sa 100 eura.

Mjera ostaje na snazi do 15. lipnja i odnosi se na sve stanovnike starije od 50 godina, uključujući strane državljane.

Od 15. veljače ta dobna skupina također će morati dostaviti dokaz o cijepljenju ili oporavku od bolesti na poslu te će biti prisiljena raditi na daljinu ako to ne može učiniti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove mjere na snazi Oštra poruka talijanskog premijera: "Većinu današnjih problema imamo zbog necijepljenih ljudi. Ne smijemo to zaboraviti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nagli skok novozaraženih Italija donosi novu odluku, praktički svi iznad 50 godina morat će se obavezno cijepiti: "Želimo izravnati krivulju zaraženih"

Za one koji krše mjere prijete kazne od 600 do 1500 eura.

Promjene ima i kada je u pitanju kupovina.

Od utorka, posjetitelji u knjižarama, bankama ili uredima morat će pokazati potvrde o cijepljenju ili o preboljenju bolesti.

To nije slučaj u supermarketima i ljekarnama.

U Italiji, koja ima oko 60 milijuna stanovnika, gotovo 81 posto ukupnog stanovništva cijepljeno je protiv virusa COVID-19.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene