Istra je zabilježila rekordan broj novozaraženih u jednom danu. Lokalni stožer javlja o 41 novom slučaju zaraze.

Galerija


U Istri je potvrđen čak 41 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Vezani članci Dino Kozlevac Istra traži izuzeće od novih mjera: "Kafići i restorani kod nas nisu žarište" Dino Kozlevac Dino Kozlevac završio u bolnici zbog problema s plućima

"Kod 33 osobe radi se epidemiološki o uvezenim slučajevima iz Rijeke (19), Zagreba (8), Slavonije (4) te po jednoj osobi iz srednje Dalmacije i Međimurja", naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. Dodao je i kako su osobe bliski kontakt već poznate pozitivne osobe, a dijelom su iz mjera samoizolacije.

Za osam osoba u tijeku je epidemiološka obrada, dok su u međuvremenu izliječene četiri osobe.

Istra je tako opet upala u probleme sa zarazom, iako je dugo bila ponosna na svoje rezultate.

Kozlevac nam je rekao kako su u pripremi nove mjere za županiju uslijed porasta broja novooboljelih. Priznaje da je cijeli Stožer frustriran zbog cijele situacije.

Više nisu zelena oaza

"Istra ne može biti zelena oaza kada je okruženje nepovoljno. Imali smo dobru situaciju, ali imamo import iz drugih krajeva. Nemamo slobodnog širenja, ali pitanje je koliko možemo izdržati nepovoljno okruženje", napominje. 

Stožer nije ljut, već frustriran.

"Ne ljuti nas, frustrira nas, ali ne možemo utjecati na importe. Pokušat ćemo se obraniti novim mjerama koje su u pripremi'', otkrio nam je.

Nove mjere

Odlučeno je da se zabranjuju posjete i izlasci iz domova za starije i nemoćne u sustavu socijalne skrbi. Osim toga, 15. listopada je donesena je i odluka kojom je za svako organizirano okupljanje, bez obzira na planirani broj okupljenih, potrebno zatražiti suglasnost od Stožera gradova i općina, odnosno Stožera civilne zaštite Istarske županije. 

Do tada apelira na žitelje da se pridržavaju mjera zaštite, a učenike i studente koji se školuju izvan županije da u slučaju sumnje na COVID-19 izbjegavaju javni prijevoz i okupljanja.

Trenutačno su u Istri 102 aktivne COVID pozitivne osobe, dok se u mjerama samoizolacije nalazi 391 osoba.