Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj zaraženih u porastu

Jedna osoba iz BiH istovremeno pozitivna na dva soja - britansku i južnoafričku varijantu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod jednog uzorka iz Republike Srpske istovremeno je potvrđena prisutnost britanskog i južnoafričkog soja koronavirusa.

Nakon testiranja 93 uzorka u Zavodu za kliničku mikrobiologiju Sveučilišnog kliničkog centra Republike Srpske izolirani su britanski i južnoafrički sojevi novog koronavirusa. Pozitivna na te sojeve su bila 62 uzorka, a jedan je pozitivan na oba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

S obzirom na činjenicu da je krajem veljače primijećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već preboljele COVID-19, odlučeno je da se provede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkuliranja mutirane forme, javlja Klix.ba

Iz prvog seta uzoraka, koji obuhvaća razdoblje prve polovine ožujka, odabrana su 93 uzorka, koja su pokazala da je mutirana varijanta N501Y bila prisutna u 66,66 posto uzoraka, odnosno dvije trećine testiranih.

Zanimljivo je da je jedan uzorak istovremeno bio pozitivan na obje forme virusa. Mutacija N501Y prisutna je kod britanskog soja B.1.1.7 i kod južnoafričkog soja 501W2. Razlikovanje ta dva soja moguće je izvršiti sekvenciranjem.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini jučer je zabilježeno 1965 zaraženih od 5651 testiranih, što je najviše od početka epidemije. Preminulo je čak 77 osoba. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene