Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ispovijesti oboljelih

EKSKLUZIVNO Ispovijest hrvatskog nultog pacijenta: "S psihičke strane je bilo dosta teško, nisam znao koga ću ugroziti..."

Vibor Vidić, nulti hrvatski pacijent
Vibor Vidić, nulti hrvatski pacijent DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vibor Vidić, nulti hrvatski pacijent Vibor Vidić, nulti hrvatski pacijent Foto: DNEVNIK.hr Filip Zubčić Filip Zubčić Foto: DNEVNIK.hr +0 Toni Filipi Galerija 1/3 >>
Sjećate li se kada je i kako epidemija počela u Hrvatskoj? Jedan se mladić vratio s nogometne utakmice iz Italije u Hrvatsku. Ostalo je povijest. Upravo taj mladić od 25. veljače do danas nije istupao u javnosti, a danas je prvi put progovorio - za Dnevnik Nove TV.

Iskustva oboljelih i preboljelih, raznovrsna su, pa je baš zato bitno da se upoznamo sa svačijim simptomima. Krenut ćemo od nultog pacijenta, blizanca iz Ericssona, koji se u veljači vratio s utakmice u Italiji, zaražen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

“Pa s psihičke strane je bilo dosta teško, prvih tjedan dana nisam znao koga ću ugroziti, nisam znao koga ću zaraziti. Fizički je bilo kao gripa, temperatura, njuh i okus nisam imao tjedan dana, opća slabost, malaksalost, respiratornih problema nisam imao“, kaže Vibor Vidić, nulti pacijent te nastavlja kako je komunicirao s okolinom i jesu li ga se bojali. "Ja sam bio tri tjedna u bolnici, pa onda doma dva tjedna. Poslije toga nakon što mi je istekla samoizolacija, onda sam se počeo viđati s najužim krugom prijatelja koji me se nisu bojali, ali sam svejedno tad nosio masku, a onda je proglašen cjelokupni lockdown pa se nisam ni sa kim viđao pa me se nije imao tko bojati“.

Prvi oboljeli sportaš bio je boksač Toni Filipi. U ožujku se zarazio u Londonu.

"Najteže mi je palo što sam morao biti u stanu, navikao sam na velike aktivnosti, ne na stan. A virus sam nije predstavljao problem, simptomi nisu bili jaki, 37,7 maksimalna temperatura i glavobolja tri dana konstantna, ali blaga“, opisuje Toni Filipi.

Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, opisao je svoje iskustvo. "Ja sam već nekih 18 dana pozitivan. Odnosno, oprostite negativan. Iskustvo je onako kako ga predstavljaju ugledni epidemiolozi u RH i BIH. Mislim da mora postojati izuzetna odgovornost kod svih nas, a ono što ja mogu kazati je distanca i higijena, sve drugo je u Božjim rukama i želim da nitko od vas ne bude pozitivan. Pa ni u onoj najblažoj formi kako je bila moja kompletna obitelj jer to su iskušenja koja traju dva ili tri tjedna“, rekao je Čović.

Ta dva tjedna iskušenja trenutačno žive skijaši Rodeš i Zubčić.

"Tako da sam kod sebe doma u karanteni, na dvorištu odrađujem neke lakše ili srednje teške treninge, koliko mi uvjeti dopuštaju, koliko mogu, u mojem slučaju stvarno nije bilo nekakvih teških simptoma. Dapače, jedva da sam nešto primijetio, osjećao sam se cijelo vrijeme dobro kao da bi mogao sve, tako da u mojem slučaju stvarno nije strašno“, kaže Istok Rodeš.

"Prije jedno 7 dana su počeli prvi blaži simptomi. Temperaturica oko 37,5, 38. Dosta me glava boljela, onda je prestalo. Sad je ok, ali nisam još skroz dobro. Ne osjetim hranu i nemam nikakav miris, još imam temperaturicu, ali nadam se da sam za par dana kao nov, držite se ljudi, pamet u glavu i nosite maske“, rekao je Filip Zubčić.

Nulti pacijent Vibor kaže da mu je najteže bilo iščekivanje prvih tjedan dana. "Tko će se sve zaraziti zbog mene, hoće li netko zaraziti bolesne ukućane, djecu“, kaže Vibor koji je zarazio samo brata. "Mislim, zarazio sam svoju djevojku, ali ona je bila sa mnom tako da, tko zna možda je ona mene“, kaže.

"Bitno je ostajati u stanu kao i s normalnom temperaturom, nismo imali nikakav lijek osim meda i čaja i to je to“, prisjetio se Toni Filip.

Nulti pacijent otkrio nam je i zašto nije htio ranije javno iznositi svoje iskustvo.

"Pa nisam se htio eksponirati ni doživljavati osude od nekih ljudi koji nisu upoznati sa situacijom. Pa evo sad nam je to postao svakodnevni život, a i nisam htio slušati osude da sam išao u najgore vrijeme u Italiju, kad je već bilo tisuće i tisuće zaraženih, što uopće nije istina. A i nisam se jednostavno, imao
potrebu eksponirati“, rekao je Vidić.

Hvala svima koji se eksponiraju, sve što nam govore, izuzetno je važno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene