Testiranje na koronavirus
Testiranje na koronavirus Foto: Afp

Island, kao popularno turističko odredište planira svim stranim turistima ponuditi besplatno testiranje na koronavirus tijekom zadnjih dvaju tjedana u lipnju.


Islandska vlada nedavno je objavila da će putnici na Island od 15. lipnja pri ulasku u zemlju morati izabrati hoće li biti podvrgnuti testu ili će ići u 14-dnevnu karantenu.

Vezani članci U Rijeku stigao vlak s 500-tinjak Čeha i Slovaka Ahoj! Vlak s 500 Čeha i Slovaka stigao u Rijeku, dočekali ih gradonačelnik i ministar: "Ne bojimo se, imamo svu opremu" Koronavirus, ilustracija Slovenija nas ostavlja na zelenoj listi, glasnogovornik slovenske vlade: "Hrvatska će zatvoriti noćne klubove i diskoteke"

U međuvremenu su dužnosnici obavijestili da će test u iduća dva tjedna biti besplatan, a nakon toga će se naplaćivati 113 dolara (755 kuna). Djeca se neće morati testirati.

Island će u početku moći testirati 500 turista dnevno, no za nekoliko se tjedana očekuje povećanje na 4000 testova dnevno.

U toj je državi dosad zabilježeno nešto više od 1800 zaraženih koronavirusom, 10 ljudi je umrlo od posljedica bolesti, a trenutačno su aktivna još samo tri slučaja. "Želimo sačuvati napredak koji smo ostvarili i kad nam počnu dolaziti turisti", rekao je glavni islandski epidemiolog Thorolfur Gudnason.

Island će od 15. lipnja dopustiti dolaske iz zemalja EU-a, Britanije, EFTA-e i Europske ekonomske zone (EEA).