Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na splitskoj Rivi

Uhićen zato što je policajcu rekao "druže"? Splitski aktivist zaradio prekršajnu prijavu za vrijeđanje policajca

Splitski aktivist Zoran Burić uhićen je na Rivi i priveden u policijske prostore. O čemu se radi provjerili smo s onima koji su događaj vidjeli, ali i s policijom.

Na splitskoj Rivi danas se dogodio incident. Naime, posljednjih desetak dana po društvenim mrežama se širio poziv na prosvjede u Zagrebu, Splitu i Rijeci pod nazivom "Izađi i bori se". Kako je pisalo na pozivu, okupljanje je trebalo biti "povodom obustave karantene, kršenja ljudskih prava na slobodu govora, izražavanja, kretanja, rada te obustave instalacije 5G mreže dok se ne dokaže neštetnost.

Pročitajte i ovo Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..." Ilustracija prijetio oružjem Policija pronašla eksplozivnu napravu i uhitila muškarca: Spriječen teroristički napad ekstremnih desničara?

Na splitskoj Rivi se okupilo dosta građana, a zbog velikog broja ljudi u vrijeme epidemije koronavirusa i posebnih mjera koje je propisao Nacionalni stožer - reagirala je policija. No, kad su prišli Buriću, neke stvari su, kako se čini na videosnimci, izmaknule kontroli i Burić je uhićen.

Policija odmah došla i provjerila podatke

Jedna od čitateljica koje su bile prisutne tamo za DNEVNIK.hr je ispričala kako je to izgledalo. "Skupio nas se pozamašni broj, od starta nas je čekala policija na dnu Marmontove. Kad smo se okupili nas pet oko 10:30, odmah nam je policija prošla i pitala nas osobne da provjere tko smo iako nismo ništa radili", kazala je.

"Dobrovoljno smo dali podatke, bilo je sve u redu. Međutim, kad nas se skupilo dvadeset, već su bili atento, kad naš je bilo trideset već se zvalo pojačanje... a kad smo počeli pjevati i plesati i razgovarati međusobno s ljudima, dijeliti stavove među istomišljenicima, počeli su nas stezati da držimo razmak", nastavila je opisivati ono što se danas događalo na Rivi u Splitu.

"Odvajali su nas jedne od drugih pa pošto je na taj način komunikacija bila otežana, poneki su počeli plesati, pjevati, skakati, slikavati se, smijati. Bilo je veselo raspoloženje, a policija je konstantno nametala neki nemir i strah. Zoran je oslovio policajca s 'druže' (Zoran inače upotrebljava takve riječi, ništa neobično), no to je policajcu zasmetalo i upozorio ga je. Rekao je da ga zove 'Gospodine'. I nakon malog prepucavanja o tome kako tko koga treba zvati, nastupilo je privođenje", kazala je čitateljica koja je prisustvovala incidentu. Navodi i da misli kako je prosvjed bio prijavljen.

Reagirali zbog mjera Nacionalnog stožera

O tome što se dogodilo na splitskoj Rivi pitali smo policiju. Naime, Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, a zbog epidemije koronavirusa, zabranjena su okupljanja više od pet ljudi, a na snimkama koje se šire društvenim mrežama vidi se da je na Rivi u to vrijeme bilo puno više ljudi. 

Iz policije su nam potvrdili da su sva javna okupljanja zabranjena, a da prosvjed, prema zakonu mora biti prijavljen za više od dvadeset ljudi. No, nemoguće ga je prijaviti u vrijeme epidemije koronavirusa.

S obzirom na to da se na Rivi danas okupilo puno više građana nego je to u ovom trenutku dozvoljeno - policija je okupljene počela upozoravati na održavanje razmaka i tražila od njih da se raziđu.

Kad su prišli Buriću, on se, kako se vidi i na snimci, odlučio suprotstaviti policajcima. Od splitske policije doznajemo da je priveden u službene prostorije zbog prekršaja "vrijeđanja i omalovažavanja službenih osoba tijekom vršenja službe ili njihova zakonita naređenja".

Iz policije navode i da je Burić tijekom poslijepodneva pušten na slobodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene