Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO DONOSI OSTATAK SEZONE?

Imunolog o borbi protiv korone: ''Zabili smo si autogol i čekamo produžetke. A to znači mučenje, mrcvarenje...''

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 146 novih slučajeva zaraze koronavirusom i to od 4612 testiranih. Nažalost, preminule su tri osobe. Ukupno je 1.593.590 osoba cijepljeno barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.375.054 osobe. Dosad je cijepljeno 40,84 posto ukupnog stanovništva.

Od 4612 testiranih njih čak 1313 je u Primorsko-goranskoj županiji. U Rijeci je s imunologom Perom Lučinom razgovarala reporterka Katarina Jusić.

Iako je u županiji mali broj novozaraženih, pripadaju istoj kategorizaciji kao i jug zemlje. Stanovnici se ne slažu s tom odlukom i smatraju da bi trebali pripadati zelenoj zoni.

Iako su brojke još uvijek male, već se može zaključiti da je započeo rast novozaraženih, govori Lučin. Delta-soj nas ne smije zavarati, brzo se širi i potrebno je testirati što više stanovnika. 

''On će sigurno neko vrijeme postojati, ali kad se virus širi pojavljuju se novi sojevi i nove opasnosti'', komentirao je. 

Masovna okupljanja, ističe, trebalo bi izbjegavati jer se tako najbrže širi zaraza među ljudima. A to je i jedan od načina kako sačuvati turističku sezonu.

Pročitajte i ovo Miroslav Škoro NIJE VIŠE PREDSJEDNIK DP-a Škoro nakon ostavke: "Ovo je posljedica slijeda događaja koji je u zadnjih dvije i pol godine provukao moju obitelj i mene kroz odvratno blato"

Pročitajte i ovo Banane - 3 ISTRAGA U TIJEKU Policija potvrdila: U jednom trgovačkom lancu u Pločama među bananama pronađeno nevjerojatnih 18 kilograma kokaina

Hrvatska ima veliki problem s antivakserima, zato što je trenutno njihova kampanja jača od one HZJZ-a. Interes građana za cijepljenje sve je manji, a vladajući nisu ispunili očekivanu procijepljenost koju su zamislili.

''Meni je jeko teško da sve ono što je cjepivo kao jedno od ključnih postignuća znanosti doprinijelo kvaliteti našeg života, dužini trajanja života - da ljudi sve to odbacuju, ignoriraju. Pa čak mi je teško razumijeti da nam je lakše prihvatiti činjenicu da prihvaćamo širenje virusa koji će sigurno u 1 od 10 slučajeva izazvati teže posljedice, u nekih jako teške, nego činjenicu da je cjepivo jedan od vrhunskih napredaka znanosti i tehnologije gdje možemo imati problema možda jedan na 100.000 ili 300.000. Da nam je lakše prihvatiti ovo prvo nego ovo drugo'', objasnio je.

Sličan je scenarij kao i prošle godine - sezona je na vrhuncu i lagano broj novozaraženih raste. Lučin je objasnio - ovo je kao na utakmici. Prvo smo gubili prošle godine 1:0, da bi pred ljeto ove godine vodili 2:1 i sada smo ''zabili autogol i čekamo produžetke''. Ali u tim produžetcima ''ne čekamo pobjedu virusa nego našu pobjedu ako ne postignemo pobjedonosni gol. A to znači mučenje, mrcvarenje i otezanja sa mnogim drugim posljedicama, ne samo po zdravlje''.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene