Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA PRAVILA

Neće svi oboljeli od koronavirusa dobiti punu naknadu plaće: Iz HZZO-a pojasnili o čemu će to ovisiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HZZO je objavio kako će bolnicama za ožujak iz državnog proračuna proslijediti dodatnih 400 milijuna kuna. Izmijenili su i pravilnik o profesionalnim bolestima.

Zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, bolnicama će biti doznačeno dodatnih 400 milijuna kuna, odlučilo je u srijedu na izvanrednoj sjednici Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna vrijede sva prava, ali... HZZO objavio u kojim slučajevima osobe koje zbog koronavirusa završe u karanteni imaju pravo na naknadu plaće

Dodatnih 400 milijuna kuna bolnicama namijenjeno je poboljšanju uvjeta poslovanja te za pravovremenu i optimalnu opskrbu zdravstvenog sustava lijekovima i potrošnim medicinskim materijalom.

"Odluka je donesena na temelju prethodne odluke Ministarstva zdravstva o utvrđivanju kriterija za raspored izvanrednih sredstava doznačenih HZZO-u iz državnog proračuna u iznosu od 400 milijuna. Dodatna sredstva bolnice će pravdati isključivo izvršenjem zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako ta sredstava nisu obuhvaćena Odlukom o utvrđivanju maksimalnih iznosa sredstava za provođenje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno limitima bolnica.

HZZO je, također vezano uz koronavirus, donio izmjene Pravilnika o pravima uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti.

"U skladu sa Zakonom o listi profesionalnih bolesti profesionalnim bolestima smatraju se zarazne bolesti uzrokovane izloženosti u radu u djelatnostima u kojima je dokazan povećan rizik zaraze", objašnjavaju.

Isplata pune naknade plaće

"Novim Pravilnikom predviđena je mogućnost ostvarivanja prava temeljem priznate profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka zarazne bolesti", kažu i objašnjavaju:

"To ne znači da će svi zaposleni osiguranici HZZO-a, koji su oboljeli od koronavirusa, imati pravo na priznavanje profesionalne bolesti, odnosno na isplatu pune naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. U skladu s rečenim Pravilnikom priznavanje profesionalne bolesti u nadležnosti je Službe za medicinu rada HZJZ-a koja svaki pojedini slučaj vještači u skladu s pravilima struke ovisno o medicinskoj dokumentaciji i o profesionalnoj ekspoziciji". 

Drugim, riječima, pacijenti će morati dokazati da su se zarazili na radnom mjestu. To će vrijediti za one profesije koje su izložene koronavirusu. Liječnici koji su se zarazili na skijanju neće imati to pravo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene