Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedna je iznimka

Doznajemo koliko je ukupno zaraženih učenika, HZJZ poslao važno upozorenje za nošenje vizira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za javno zdravstvo oglasio se o korištenju vizira umjesto zaštitinih maski. Imaju važno upozorenje za nastavnike.

Na temelju upita Pravobraniteljice za djecu HZJZ objavio je dodatna objašnjenja vezano za nošenje maske i vizira.

Pročitajte i ovo Ilustracija stigle nove preporuke Susjedi vraćaju obvezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama Tanja Cujzek, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zabok Drama zbog maski Centar za socijalnu skrb reagirao zbog prosvjeda pred školom u Krapinskim Toplicama: ''Djelatnice su bile na terenu, ali im nisu dopustili ulazak u kuću''

''Korištenje vizira ne može se smatrati zamjenom za korištenje zaštitnih maski u školama. Unatoč tome što viziri ograničavaju širenje bolesti kapljičnim putem, viziri ne mogu spriječiti širenje zaraze aerosolom koje bi prema sadašnjim saznanjima moglo biti moguće'', objasnili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Jedna iznimka za vizire

Iznimno, nastavnik masku treba zamijeniti vizirom kada je u učionici (razrednom odjelu) prisutan učenik oštećena sluha kako bi se učeniku omogućilo čitanje s lica i usana. U takvoj situaciji nastavnik treba koristiti vizir umjesto maske kada je god u učionici/prostoriji s učenikom oštećena sluha te uvijek kada se obraća učeniku s oštećenim sluhom.

Kod kretanja zajedničkim prostorijama (osim kada je u pratnji učenika s oštećenim sluhom) te u drugim prostorijama nastavnik treba nositi masku. Ujedno škola treba za takav razredni odjel osigurati veću prostoriju kako bi nastavnik mogao biti na većoj udaljenosti u odnosu na učenike. Kada je god moguće nastavu treba organizirati na način da se osigura potreban razmak između svih osoba u učionici (1,5 m za 5.- 8. razred OŠ i približno 2 m u srednjoj školi) kako bi svi učenici i nastavnici mogli boraviti u učionici bez maske.

Koliko je zaraženih učenika i nastavnika?

Prema trenutačno dostupnim podacima kojima raspolaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja (99,12% škola je ispunilo obrazac):

• 91,39% škola provodi nastavju po modelu A (nastava u školi)
• 8,09% škola ima model B (mješoviti model)
• 0,52% ima nastavu po modelu C (online nastava)

95 prosvjetnih djelatnika je u samoizolaciji, 26 je pozitivno. 2089 djece je u samoizolaciji, 265 djece je pozitivno (67 u dobi od nula do šest godina, a 196 od sedam do 18 godina).
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene