Zbog širenja omikron varijante koronavirusa Hrvtski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio nova pravila za izolaciju.

Galerija Dino Goleš Dino Goleš - 4 Dino Goleš - 2 +4 Dino Goleš - 3

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uveo je nekoliko promjena u pravilima postupanja prema bliskim osoba zbog omikrona.

Raspisali su se u Zavodu na čak šest stranica i puno je novosti i izuzetaka. K tome, ovo je u gotovo dvije godine pandemije čak 16. izmjena pravila o karanteni, a reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš izdvojio je ključne promjene.

U izolaciju moraju svi bliski kontakti zaraženih koji nisu cijepljeni ili preboljeli kornavirus i to na 10 dana.

No, ako ne razviju simptome, mogu izolaciju skratiti na sedam dana tako da sedmog dana karantene naprave test i ako je negativan slobodni su.

Ako njegujete zaraženog u istom kućanstvu, a niste cijepljeni ili preboljeli, u izolaciji ćete provesti čak 20 dana. Prvih 10 ide na račun zaraženog, a idućih 10 na račun posljednjeg kontakta sa zaraženim.

Od izolacije su izuzeti potpuno cijepljeni i preboljeli uz uvjet da se kontakt dogodio unutar roka od 120 dana od završetka cijepljenja, odnosno preboljenja.

Ipak, moraju nositi maske i biti na oprezu, a preporuka je i naprave brzi antigenski test - prvi odmah nakon bliskog kontakta, drugi za pet do sedam dana nakon toga.

Koronavirus, ilustracija HZJZ zbog omikrona promijenio pravila: Skraćuje se izolacija, u karantenu će i cijepljeni, ali ne svi
Zlatko Trobonjača Imunolog Trobonjača pojasnio nova pravila za izolaciju, ali i poručio: "Ako se ne pojavi neki opasan soj, doći će do endemizacije virusa"

Najviše testiranja očekuje cijepljene i preboljele zdrastvene djelatnike i radnike u socijalnim ustanovama. Trebaju biti oprezni čak 14 dana od kontakta i testirati se svaka tri dana. Uz to preporuka je da bez maske ne smiju s ostalima na pauzu za kavu, gablec ili marendu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju