Obavijesti Pretražite Navigacija
Nedovoljno podataka za stopiranje

HZJZ preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZenece: "Koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon izvješća Europske agencije za lijekove da postoji povezanost AstraZenecinog cjepiva sa stvaranjem krvnih ugrušaka, te da sve zemlje moraju odlučiti same o nastavku cijepljenja HZJZ je isto i učinio. Objavili su da će nastaviti koristiti to cjepivo.

Europska agencija za lijekove ocijenila je da, iako nije moguće isključiti moguću povezanost cijepljenja protiv COVID-19 s razvojem vrlo rijetkih slučajeva neuobičajenih tromboza sa smanjenim brojem trombocita, koristi od cijepljenja s AstraZenecom u prevenciji hospitalizacije ili smrti prevladavaju nad nuspojavama. Poručili su da svaka zemlja sama odlučuje o nastavku korištenja cjepiva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koordinirani pristup Iz HZJZ-a o problemima: "Preporučujemo nastavak korištenja AstraZenece, koristi nadmašuju rizik. EMA je zatražila hitan sastanak s predstavnicima Johnson&Johnsona" Slika nije dostupna EMA čvrsto uvjerena WHO preporuča nastavak cijepljenja AstraZenecom: ''Omjer rizika i koristi naginje u prilog cjepivu''

Temeljitom analizom specifičnih poremećaja zgrušavanja prijavljenih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom, Europska agencija za lijekove zaključila je da postoji moguća povezanost cijepljenja s razvojem ovih vrlo rijetkih događaja. Takvi će se poremećaji zgrušavanja odsad navoditi kao vrlo rijetka moguća nuspojava cijepljenja.

EMA stoga podsjeća cijepljene osobe na moguće simptome na koje je potrebno obratiti pažnju i javiti se liječniku. Isto tako, podsjeća i liječnike da trebaju misliti na mogućnost takvih događaja kod cijepljenih osoba koje razviju simptome koji mogu ukazivati na takav poremećaj zgrušavanja.

Većina se ovih događaja dogodila unutar dva tjedna nakon cijepljenja kod žena mlađih od šezdeset godina, ali se iz analiziranih podataka ne može utvrditi da su dob i spol doista čimbenici koji povećavaju rizik od nastanka tih nuspojava, prenosi HZJZ.

"U svjetlu tih činjenica, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca i dijeli mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava, jer cjepivo djelotvorno štiti od hospitalizacije i smrtnog ishoda. Pritom podsjećamo na opasnost od oboljenja od COVID-19 čija stopa smrtnosti trenutno iznosi oko 2,2%, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj statistički može očekivati jedan smrtonosni ishod“, stoji u priopćenju HZJZ-a.

Kao i Europska agencija za lijekove, i Hrvatski zavod za javno zdravstvo će i dalje nastaviti pomno pratiti sigurnost i učinkovitost cijepljenja i o tome redovito obavještavati javnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene