Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon više od dvije godine

Dobre vijesti za sve: HZJZ objavio veliku promjenu u epidemiološkim mjerama

HZJZ je objavio novu preporuku za one koji su došli u kontakt sa zaraženom osobom, a koja će obradovati sve građane. Preporuka vrijedi za sve, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili ne.

Samoizolacija više nije obvezna, nego je preporuka. Osobe koje su došle u kontakt sa zaraženom osobom više ne moraju ostati u samoizolaciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI POTEZ Britanski premijer najavio nešto što je donedavno bilo nezamislivo: "Pod uvjetom da trenutni ohrabrujući podaci nastave stizati..." Slika nije dostupna KAZNE I DO 15.000 KUNA Policija mu pokucala na vrata, a njega nije bilo! Izašao van dan prije isteka samoizolacije, prijeti mu ogromna kazna

Osobe koje su trenutno u karanteni mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti mjeru zdravstvenog nadzora.

Bliske kontakte treba o njihovoj izloženosti obavijestiti oboljela osoba, odnosno skrbnik oboljele osobe u slučaju djece.

Neovisno o cijepnom statusu i preboljenju

Bliski kontakt neovisno o cijepnom statusu i preboljenju ne ostaje u samoizolaciji/karanteni, već se pridržava sljedećih uputa:

  • nosi masku 10 dana od zadnjeg kontakta, prati svoje zdravstveno stanje u smislu pojave simptoma koji mogu upućivati na COVID-19 te se preporučuje samotestiranje 5. dan od zadnjeg bliskog kontakta. Preporučuje se također da izbjegavaju veća okupljanja te posebice kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19
  • zdravstveni djelatnici te djelatnici u domovima za starije i teško bolesne odrasle osobe i odrasle osobe s invaliditetom nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i izbjegavaju bliske kontakte koliko je moguće s obzirom na radne zadatke. Testiraju se odmah po izloženosti, potom svaka tri dana i završno deseti dan nakon zadnjeg izlaganja, pri čemu mogu koristiti kućni test. Preporučuje se također da izbjegavaju veća okupljanja te posebice kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 izvan radnog okruženja
  • za djecu predškolske dobi i učenike preporučuje se samotestiranje 5. dan nakon bliskog kontakta
  • u slučaju pojave simptoma, testiranje treba provesti odmah. Moguće je provesti samotestiranje, ali se preporučuje potvrda pozitivnog rezultata kućnog testa u ovlaštenim laboratorijima

Izuzeci od nove preporuke

Iznimno, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima liječnik može izreći mjeru karantene/samoizolacije u trajanju do sedam dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom. Kontakt pozitivne osobe, ako smatra da je to potrebno radi zaštite zdravlja, može se obratiti svojem liječniku.

Liječnik procjenjuje potrebu za karantenom ovisno o zdravstvenom stanju kontakta, vrsti kontakta te prethodnom preboljenju/cijepljenju.

Izricanje samoizolacije nakon bliskog kontakta opravdano je kod osoba s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19, kada se omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva.

Navedeno se posebno odnosi na osobe s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19 kojima je prošlo više od četiri mjeseca od preboljenja ili primarnog cijepljenja.

Više detalja možete pročitati ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene