Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija
Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Nastavimo li ovakvim tempom stariji od 65 godina i kroničari neće biti procijepljeni do ljeta, upozorili su u srijedu iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) te poručili da punktovi za cijepljenje postaju mjesta širenja, a ne suzbijanja virusa.


"Punktovi za cijepljenje u domovima zdravlja i naše ordinacije postat će mjesta širenja, a ne suzbijanja virusa jer su to mali prostori u kojima se u novonastalim uvjetima trećeg vala epidemije ne mogu osigurati potrebne epidemiološke mjere", priopćili su iz HUUGO-a.

Vezani članci Zaštitna maska, ilustracija Ministar upozorio na katastrofalan novi val: "Potrebne su nam mjere protiv koronavirusa... Nije pitanje za raspravu'' Analiza uzoraka na koronavirus, ilustracija - 8 Ovako loše brojke dugo nismo imali: Veliki skok broja zaraženih, preminulo još 12 osoba

Izrazili su nadu da će relevantne institucije shvatiti potrebu organiziranja cijepljenja na velikim punktovima na kojima će zdravstveni djelatnici biti samo cjepitelji, a ne i administratori.

Potrebni veliki punktovi za cijepljenje, sve drugo je improvizacija

Napominju da o velikim punktovima govore još od početka prosinca prošle godine, ističući da je sve drugo improviziranje koje ne zadovoljava epidemiološke mjere i opstruira normalan rad u ordinacijama obiteljskih liječnika - liječenje i savjetovanje akutnih i kroničnih bolesnika.

Iz HUUGO-a ukazuju i da je u sustavu zdravstva 2300 obiteljskih liječnika/ica s prosječnom starošću 56 godina, 80 posto su žene, 720 je starijih od 60 godina, a njih 200 starijih od 65 godina.

To, naglašavaju, znači da se trenutno hrvatski javno zdravstveni sustav oslanja na 920 liječnika/ica starijih od 60 godina kao glavnih procjepitelja, što smatraju neprihvatljivim.

Starije liječnike/ce i medicinske sestre zamijeniti mlađima

"U tim godinama mnogi imaju multimorbiditete i svoje dijagnoze, a rad s povećanim obimom posla i dodatno izlaganje mogućem infektu tijekom cijepljenja stanovništva u doba pandemije za tu stariju populaciju naših kolega liječnika, a i medicinskih sestara u timu iznad te dobne granicerizičan je i životno ugrožavajući", kažu u priopćenju.

Stoga smatraju potrebnim da se ti stariji kolege zamijene mladim zdravstvenim djelatnicima, ističući da će upravo to biti moguće na velikim punktovima.

"Veliki punktovi znače brzinu, jednostavnost i epidemiološku sigurnost, a to svi trebamo i želimo", istiuču u HUUGO-u.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju