Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija
Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Nastavimo li ovakvim tempom stariji od 65 godina i kroničari neće biti procijepljeni do ljeta, upozorili su u srijedu iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) te poručili da punktovi za cijepljenje postaju mjesta širenja, a ne suzbijanja virusa.


"Punktovi za cijepljenje u domovima zdravlja i naše ordinacije postat će mjesta širenja, a ne suzbijanja virusa jer su to mali prostori u kojima se u novonastalim uvjetima trećeg vala epidemije ne mogu osigurati potrebne epidemiološke mjere", priopćili su iz HUUGO-a.

Vezani članci Andrej Plenković za CNN - 1 Premijer Plenković optimistično za CNN: "Budemo li na 60, 70 posto rezultata iz 2019. bit će vrlo dobro" Cijepljenje, ilustracija Jedna od koronom najpogođenijih nacija objavila da je potpuno cijepila više od pola odraslog stanovništva

Izrazili su nadu da će relevantne institucije shvatiti potrebu organiziranja cijepljenja na velikim punktovima na kojima će zdravstveni djelatnici biti samo cjepitelji, a ne i administratori.

Potrebni veliki punktovi za cijepljenje, sve drugo je improvizacija

Napominju da o velikim punktovima govore još od početka prosinca prošle godine, ističući da je sve drugo improviziranje koje ne zadovoljava epidemiološke mjere i opstruira normalan rad u ordinacijama obiteljskih liječnika - liječenje i savjetovanje akutnih i kroničnih bolesnika.

Iz HUUGO-a ukazuju i da je u sustavu zdravstva 2300 obiteljskih liječnika/ica s prosječnom starošću 56 godina, 80 posto su žene, 720 je starijih od 60 godina, a njih 200 starijih od 65 godina.

To, naglašavaju, znači da se trenutno hrvatski javno zdravstveni sustav oslanja na 920 liječnika/ica starijih od 60 godina kao glavnih procjepitelja, što smatraju neprihvatljivim.

Starije liječnike/ce i medicinske sestre zamijeniti mlađima

"U tim godinama mnogi imaju multimorbiditete i svoje dijagnoze, a rad s povećanim obimom posla i dodatno izlaganje mogućem infektu tijekom cijepljenja stanovništva u doba pandemije za tu stariju populaciju naših kolega liječnika, a i medicinskih sestara u timu iznad te dobne granicerizičan je i životno ugrožavajući", kažu u priopćenju.

Stoga smatraju potrebnim da se ti stariji kolege zamijene mladim zdravstvenim djelatnicima, ističući da će upravo to biti moguće na velikim punktovima.

"Veliki punktovi znače brzinu, jednostavnost i epidemiološku sigurnost, a to svi trebamo i želimo", istiuču u HUUGO-u.