Barkod COVID-putovnice
Barkod COVID-putovnice Foto: DNEVNIK.hr

Vlada je danas, 31. svibnja 2021. godine, održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde.


Osigurani su svi organizacijski i tehnički preduvjeti za izdavanje EU digitalne COVID potvrde i Hrvatski nacionalni sustav spreman je za početak rada od 1. lipnja 2021., priopćili su iz Vlade i dodali kako je sustav prilagođen sustavu Europske unije.

Uredba na razini EU donijet će se krajem lipnja, no države članice koje imaju spremne i od strane Komisije potvrđena nacionalna rješenja mogu početi implementirati procese u sustav.

Slovensko-austrijska granica I Austrija ublažila pravila za dolaske iz Hrvatske: Više nema karantene, pogledajte pod kojim se uvjetima može ući u zemlju

"Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se donose sukladno Zakonu za zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti", piše u priopćenju Vlade.

COVID putovnica, ilustracija EK poziva članice da postupno popuštaju mjere, objavljene i preporuke tko bi i kada trebao biti izuzet od karantene

AKD će putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr, učiniti građanima dostupnim sve potrebne informacije, upute i podatke o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda, a također će mrežne stranice i redovito ažurirati.

EU digitalna COVID potvrda će se koristiti sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka i isključivo samo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi.