Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć hrvatskoj trgovini

HUP traži oporezivanje prekogranične online trgovine: ''To je prilika da se uprihodi više od milijarde kuna godišnje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HUP predlaže da se počne oporezivati inozemnu prekograničnu online trgovinu kako bi se pomoglo hrvatskoj trgovini.

Hrvatska udruga poslodavaca uputila je prijedlog Ministarstvu financija da u skladu s EU direktivom počne oporezivati inozemnu prekograničnu online trgovinu i tim prihodom pomogne hrvatskoj trgovini u kojoj je, ističu, ugroženo više od 300.000 radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Davor Majetić, HUP (Foto: Dnevnik.hr) Na sjednici Upravnog vijeća Vlada će usvojiti zamolbu HUP-a: Mjere potpore moći će koristiti i oni koji su otpuštali radnike

Pročitajte i ovo Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Poruka iz HUP-a ''Zadovoljnji smo mjerama Vlade. Što pandemija duže bude trajala bit će se sve veće posljedice''

HUP ističe da povećanje rasta online prodaje tijekom pandemije koronavirusa domaće trgovce stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na strane.

''Naime, velika većina inozemnih online trgovaca koristi hrvatsku internet domenu te kod kupaca stvaraju zabludu da kupuju u hrvatskoj trgovini. Na računu ne iskazuju iznos PDV-a pa kupac nije ni u mogućnosti shvatiti da plaća primjerice 19% PDV-a trgovcu u nekoj drugoj zemlji'', kažu iz HUP-a koji traži strogu kontrolu i naplatu poreza na prekogranične isporuke.

''Fer i transparentno oporezivanje online trgovine, isto kao što se oporezuje i 'klasična' trgovina, prilika je da država uprihodi i preko milijarde kuna godišnje samo iz te stavke“, kaže Denis Čupić, predsjednik HUP-ove Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara.

Dostava bez carinjenja

HUP navodi i da je potrebno preispitati zlouporabe u dostavi bez carine na pošiljke male vrijednosti u Hrvatsku jer, kažu, tako ulazi velika količina roba veće vrijednosti izbjegavajući plaćanje poreza u Hrvatskoj.

''Kada kupite žvakaće gume od 5 kuna na kiosku – čak 1 kuna ide državi. Kada potrošite 5 kuna online, svih 5 kuna ode u neku drugu ekonomiju, a PDV nekoj drugoj državi dok tom stranom trgovcu ostane veći neto prihod. Takva neravnopravnost ugrožava tvrtke i zaposlene u trgovini u Hrvatskoj, a pogotovo u ovoj situaciji kada su domaće trgovine zatvorene, a inozemni online trgovci posluju bolje no ikada“, poručuju iz HUP-Koordinacije neprehrambenih trgovina i trgovačkih centara.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene