Turisti u Splitu, ilustracija
Turisti u Splitu, ilustracija Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Hrvatska je u Švicarskoj uvrštena na popis sigurnih zemalja za realizaciju putovanja, izvijestio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji koje pokriva i švicarsko tržište


Švicarsko ministarstvo zdravstva ažuriralo je listu rizičnih zemalja pa se tako od 18. kolovoza na listi rizičnih zemalja nalaze Albanija, Andora, Aruba, Belgija, Belize, Färòer, Gibraltar, Guam, Indija, Malta, Monako, Namibija te Španjolska, uključujući Baleare.

Vezani članci Dino Kozlevac, načelnik stožera civilne zaštite istarske županije Čelnik istarskog stožera Dino Kozlevac: "Naš sustav funkcionira kao švicarski sat. Ugostiteljstvo u Istri nije problem" Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Medak o novim mjerama: "Jako puno ugostitelja najavljuje prosvjede, ne žele da oni umiru od gladi da bi se zaštitilo da netko drugi ne umre od bolesti COVID-19"

''Uvrštenje Hrvatske na popis sigurnih zemalja za realizaciju putovanja na tržištu Švicarske potvrda je da smo u pojedinim državama i dalje percipirani kao stabilna i sigurna turistička destinacija. Međutim, na konačne odluke zemalja, osim epidemiološke situacije, utječu i gospodarsko-ekonomski interesi svake pojedine zemlje'', izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Također je naglasio da je daljnje pridržavanje mjera nužno kako bismo i tijekom rujna te posezone uspješno realizirali turistički promet s inozemnih tržišta.

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu kolovoza s tržišta Švicarske ostvareno gotovo 140.000 noćenja, što je 82 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju, dok je u dosadašnjem dijelu godine s ovog tržišta ostvareno oko 510.000 noćenja, što je 55 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju. Najviše noćenja švicarski su turisti ostvarili u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.