Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema prvim preliminarnim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu kolovoza (od 1. do 16. kolovoza) ostvareno oko 1,8 milijuna dolazaka i 12,9 milijuna noćenja.


To je gotovo 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju u pogledu pokazatelja turističkih noćenja, priopćila je Hrvatska turistička zajednica.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde? Slika nije dostupna Na početku epidemije vratili u zemlju 67.000 svojih građana iz turističkih odredišta, sad im šalju račune

Pritom je najviše noćenja u istom razdoblju ostvareno u Istri (3,2 milijuna noćenja), na Kvarneru (2,6 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (2,4 milijuna noćenja), Zadarskoj (2,3 milijuna noćenja), Šibensko-kninskoj (1 milijun noćenja), Dubrovačko-neretvanskoj (716 tisuća) i Ličko-senjskoj županiji (475 tisuća).

"Sama špica ljetne sezone je iza nas, a to su i u normalnim okolnostima prva dva vikenda u kolovozu. Međutim, razdoblje koje je pred nama nije ništa manje važno. Dapače, vrlo je bitno zadržati kontinuitet i prisutnost na tržištima, posebice u kontekstu pozicioniranja Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije.

Najave za ostatak kolovoza i za rujan dobre su, međutim iznimno je važno da se svi i dalje ponašamo odgovorno te da se pridržavamo propisanih epidemioloških mjera jer je to u ovom trenutku osnovni preduvjet za ostvarivanje turističkog prometa u zemlji", izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Njemačka, domaći turisti, Slovenci...

U dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je turističkih dolazaka ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 392 tisuće, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 1 posto.

Zatim slijedi domaće tržište, s kojeg su ostvarene 294 tisuće dolazaka, što predstavlja rast od 22 posto u odnosu na isti period lani; tržište Slovenije, s kojeg je ostvarena 221 tisuća dolazaka, što predstavlja rast od 6 posto, te tržište Poljske, s kojeg je ostvareno 193 tisuće dolazaka, što predstavlja rast od 9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Nakon Poljske slijedi Češka sa 111 tisuća dolazaka (94 % lanjskog rezultata) te Austrija s približno 97 tisuća dolazaka (55 % lanjskog rezultata).

Gledajući po destinacijama, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je dolazaka ostvareno u Rovinju, Poreču, Splitu, Medulinu, Crikvenici, Dubrovniku, Umagu, Zadru, Puli i Novalji.

Tijekom posljednjeg vikenda (od 14. do 16. kolovoza) u Hrvatskoj je ostvareno više od 312 tisuća dolazaka i gotovo 2,2 milijuna noćenja, priopćili su iz HTZ-a. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju